Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουν τη φετινή χρονιά οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για κάποια περιορισμένη τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και επιπρόσθετα ελπίζεται ότι οι πωλήσεις τους δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από μια σειρά εγχώριων και διεθνών αβεβαιοτήτων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη μεταλλουργική δραστηριότητα (π.χ. η Mevaco είναι εταιρεία μεταλλικών κατασκευών, ενώ η Γενική Εμπορίου δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού). Οι εταιρείες αυτές αθροιστικά το 2018 βελτίωσαν ελαφρά τις οικονομικές τους επιδόσεις, ωστόσο περίπου οι μισές (οι 6 από τις 13) υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, ελπίζεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα, με αιχμή του δόρατος τις επενδύσεις στα τουριστικά καταλύματα και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Επίσης, η δρομολογούμενη εκκίνηση νέων μεγάλων έργων (π.χ. Ελληνικό, Θριάσιο, αεροδρόμιο Ηρακλείου) δημιουργεί κάποιες προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών, γεγονός που θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά τη ζήτηση για τις μεταλλουργικές εταιρείες κυρίως από το 2020 και μετά.
Επιπρόσθετα, ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών, παρά μια σειρά υπαρχουσών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται πότε με την εμφανιζόμενη κόπωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και πότε με πιθανές παρενέργειες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Ενθαρρυντικό, τέλος, στοιχείο αποτελεί το ότι πολλές εταιρείες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να περιορίσουν δραστικά το λειτουργικό τους κόστος, να προσαρμοστούν όσο μπορούν στα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση, να αναβαθμίσουν μέσω επενδύσεων την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων τους και να εντείνουν τις εξαγωγικές τους προσπάθειες.
Έτσι, είδαμε πέρυσι τη Μυτιληναίος να συνεχίζει την καταγραφή υψηλότατων κερδών, τις εταιρείες του ομίλου Viohalco να επιβεβαιώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ανοδική τους πορεία και τις δύο εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ) να επιστρέφουν στο «συν» μετά από πολλά χρόνια.
Αντίθετα, σε ζημίες υποχρεώθηκαν και οι τέσσερις εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου) λόγω της χαμηλής ζήτησης και της ανεπιθύμητης διακύμανσης της τιμής του χάλυβα, καθώς και οι εισηγμένες Mevaco, Τζιρακιάν, εξαιτίας των ιδιαίτερα περιορισμένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Οι φετινές προοπτικές
Για τον όμιλο Μυτιληναίος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και ότι οι τάσεις που επικράτησαν κατά το πρώτο τρίμηνο (δημοσιευμένα αποτελέσματα) θα συνεχιστούν στο σύνολο του έτους. Η Euroxx Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Μυτιληναίος παραμένει σε τροχιά για να πραγματοποιήσει φέτος επιδόσεις-ρεκόρ (βλέπει πωλήσεις 2,14 δισ. ευρώ, EBITDA 368 εκατ. ευρώ και κέρδη 200 εκατ. ευρώ), κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις του μάνατζμεντ. Από την πλευρά της, η Εθνική Χρηματιστηριακή αναμένει έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη φετινή χρονιά.
Με θετικούς οιωνούς έχει ξεκινήσει η φετινή χρονιά για τη Viohalco. Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη σημειώνουν ότι «η σημερινή θέση των εταιρειών του ομίλου μετά και τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι τέτοια που να μπορούν να ακολουθήσουν σε όλους τους κλάδους οποιαδήποτε ανοδική τους κίνηση. Και φέτος δεν έχουμε δει μέχρι τώρα επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος».
Η Cenergy βλέπει ένα πολύ καλύτερο 2019, καθώς αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα τόσο ο κλάδος των Σωληνουργείων Κορίνθου (όπως και πέρυσι) όσο και αυτός των καλωδίων (πέρυσι χαμηλή δυναμικότητα κυρίως στο πρώτο μισό του έτους). Αναμένεται επίσης μείωση του μέσου κόστους χρηματοδότησης και αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού.
Η διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ επισημαίνει ότι «η ισχυρή εξωστρέφεια που επιδεικνύει ο όμιλος αποτελεί ικανότατο παράγοντα ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία. Στην εσωτερική αγορά, ο κύριος όγκος της ανάπτυξης του κλάδου θα έρθει από την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ανακαινίσεων, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος Εξοικονομώ».
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, «οι προοπτικές για το 2019 είναι θετικές. Ο όμιλος πλέον εμφανίζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση των πωλήσεων, κυρίως μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΕΞΑΛΚΟ, η οποία με την υλοποίηση της νέας επένδυσης, αναμένουμε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Όσον αφορά τη μητρική ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η νέα επένδυση που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, δηλαδή ενός Φ/Β σταθμού 4.000 Kw, καθώς και οι προσπάθειες για μείωση του κόστους και αύξηση των πωλήσεων, θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κατάσταση. Επίσης, η είσοδος του ομίλου στη λιανική πώληση μέσω των υποκαταστημάτων που έχει σήμερα, αλλά και των μελλοντικών που θα δημιουργήσει, θα βελτιώσει το ποσοστό του μεικτού κέρδους αλλά και τον δείκτη ρευστότητας».
Στον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, κομβικό ρόλο θα παίξει η πρόσθετη υπογραφή MoU μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, για απορρόφηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος από τη ΣΙΔΜΑ. Στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο deal, η ΣΙΔΜΑ θα επιστρέψει σε θετικά ίδια κεφάλαια και ταυτόχρονα θα κληθεί να εκμεταλλευθεί οικονομίες κλίμακας, έχοντας παράλληλα αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της.
Την ολοκλήρωση του deal φαίνεται να επιθυμεί και η διοίκηση της Έλαστρον, η οποία σημειώνει πως «σε εθνικό επίπεδο, η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου καθώς και η ολοκλήρωση των εν εξελίξει αναδιαρθρώσεων αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνισμού». Επιπρόσθετα, παρά τις ευρύτερες αβεβαιότητες (π.χ. εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας), η Έλαστρον υποστηρίζει ότι «έχοντας ήδη διανύσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι προβλέψεις για το 2019 είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, αναμένοντας τις εξελίξεις τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο.
Όσον αφορά την εταιρεία, σε εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, με στόχο την υιοθέτηση των νέων τάσεων που διαμορφώνονται στην ευρύτερη αγορά των κατασκευών, αλλά και της μεγαλύτερης διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, εφαρμόζεται ο σχεδιασμός για την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διάθεση μη λειτουργικών παγίων, με στόχο τη σταδιακή απομόχλευση και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων».
Στη Mevaco, λόγω σύμβασης που έχει αναληφθεί στην Αυστραλία και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για συστήματα φωτοβολταϊκών πάρκων, η διοίκηση αναμένει για φέτος βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων.