Σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αλλοδαπές εταιρείες βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο του Economist για τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως οι ελληνικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν είναι σε δυσμενέστερη θέση έναντι αλλοδαπών επιχειρήσεων όσον αφορα τη γραφειοκρατική συμπεριφορά τομέων της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως είπε, «για ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα νησί, μια ελληνική εταιρεία μπορεί να έχει καταθέσει γραπτή πρόταση εδώ και τρία χρόνια χωρίς να λάβει καμία απάντηση. Έρχεται μια ξένη εταιρεία, προτείνει αντίστοιχη λύση με μηδέν εγχώρια προστιθέμενη αξία και το υπουργείο πανηγυρίζει».
Κατά τον κ. Περιστέρη, «σε κάθε χώρα που βγαίνει από μεγάλη κρίση πρέπει πρώτα να επενδύσουν οι εγχώριες εταιρείες, ώστε να παρακινηθούν και οι αλλοδαπές», επισημαίνοντας πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε στα χρόνια της κρίσης περί το 1,5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι προοπτικές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των υποδομών είναι ενδιαφέρουσες.
Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, τόνισε πως «οι δυνατότητες και οι ανάγκες είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά στην περιοχή, με πολύ καλό θαλάσσιο αιολικό δυναμικό. Τώρα που προοδεύει και η τεχνολογία για τα υπεράκτια αιολικά είναι σημαντικός τομέας. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα πρέπει να πάει πιο γρήγορα π.χ. με επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση και τα μεγάλα έργα διασύνδεσης».
Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε πως κακώς δεν προχώρησε μαζί με τη διασύνδεση της Κρήτης και η διασύνδεση των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γιατί θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας με τεχνολογίες όπως η αντλησιοταμίευση και οι διασυνδέσεις, κατά τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελούν ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, με συνολικές επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα προσθέτουν μιάμιση μονάδα στο ΑΕΠ ετησίως. Ετσι «η Ελλάδα από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από καταβολής του ελληνικού κράτους να γίνει καθαρός εξαγωγέας».