Ρεκόρ εποχών κατέρριψαν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων CO2 καθώς χθες έφτασαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των χρηματιστηρίων στα 26 ευρώ ανά τόνο.
Πρόκειται για τιμές που κινήθηκαν σε ιστορικά επίπεδα και πλέον οι εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως της Bank of America, δεν αποκλείουν την εκτίναξή τους στα 30 ευρώ πριν το τέλος του 2019.
Η πορεία των δικαιωμάτων είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από ένα χρόνο κινούνταν στα επίπεδα των 5 ευρώ ανά τόνο και χθες σύμφωνα με το ICE Futures Europe, τα συμβόλαια έφταναν να διαπραγματεύονται μέχρι και τα 25,76 ευρώ τον τόνο.
Η ανατιμητική τροχιά αποδίδεται από τους αναλυτές στο ότι το 2019 το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων θα διαθέσει λιγότερα δικαιώματα CO2, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Βρυξελλών για καθαρότερη παραγωγή ενέργειας. Έτσι, όποιος θέλει να επιμείνει στον άνθρακα, θα πληρώνει πανάκριβα τα δικαιώματα εκπομπής CO2.
Πάντως, η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, δείχνει ότι η μετάβαση στην παραγωγή καθαρότερης ενέργειας μάλλον δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο τον οποίο θα έπρεπε, δηλαδή με τη χρήση περισσοτέρων ΑΠΕ. Ακόμη η ζήτηση δικαιωμάτων CO2 είναι υψηλή και σε συνδυασμό με τις ανοδικές τιμές φυσικού αερίου, φαίνεται πως για ένα ακόμη μικρό χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιείται ο λιγνίτης για την παραγωγή ρεύματος.
Η κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων προκαλεί και έντονο πονοκέφαλο στους υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Τα κόστη είναι τεράστια για τη λειτουργία των μονάδων και για τον λόγο αυτό άλλωστε η δημόσια εταιρία επιμένει στη λειτουργία μηχανισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες επάρκειας ρεύματος στο μεσοδιάστημα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.