Λίγο πριν τα… βράχια βρίσκεται, πλέον, το εγχείρημα εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον πλειοδότη του σχετικού διαγωνισμού Exin Group, μετά την αγωγή που υπέβαλαν οι J. Calamos και J. Koudounis εκ μέρους της Calamos Family Partners.
Οι δύο πρώην συνεταίροι και συνιδρυτές της Exin Partners, εταιρεία που θα συγκέντρωνε τα κεφάλαια για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μηνύουν τον όμιλο που έστησαν, ζητώντας όχι απλά να πάρουν πίσω την ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία έχουν παράσχει, αλλά να απαλειφθεί από την εταιρική ιστοσελίδα της Exin και τις δημόσιες επικοινωνίες της κάθε αναφορά στους ίδιους και σε σχετιζόμενες με αυτούς εταιρικές οντότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι J. Calamos και J. Koudounis κίνησαν διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας από το δικαστήριο του Ιλινόι την έκδοση διαταγής πληρωμής (σ.σ. σε αντιστοιχία με το εγχώριο πλαίσιο) για τα 41 εκατ. δολάρια συν τους τόκους, που αποτελούν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την Exin Financial Services.
Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, τότε η απόφαση του Δικαστηρίου (σ.σ. πόσο παράταση μπορεί να δώσει στην Exin για την εξόφληση) θα κρίνει και τη δυνατότητα του νεοσύστατου ομίλου Exin να επιβιώσει ή όχι.
Ακόμη και αν η Exin βρει τα κεφάλαια, η κίνηση των Calamos και Koudounis συνιστά πλήρες ρήγμα, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, με τον M. Fairfield και τους υπόλοιπους επενδυτές της Exin. Επιπρόσθετα, επιφέρει καίριο κτύπημα στην αξιοπιστία του νεοπαγούς σχήματος της Exin Group, «ψαλιδίζοντας» τις όποιες ελπίδες διέθετε για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, ώστε να προχωρήσει η συναλλαγή απόκτησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η εικόνα που αναδύει η Exin είναι αποκαρδιωτική και δύσκολα μπορεί να αναστραφεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Ποιος επενδυτής και με τι ανταλλάγματα θα δεχθεί να βάλει τα λεφτά του σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, που πλειοδότησε για την εξαγορά της ασφαλιστικής και οκτώ μήνες μετά, ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών όχι μόνο υπαναχωρεί αλλά ζητάει με επιθετικό τρόπο πίσω τα λεφτά που δάνεισε;» αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι ο J. Calamos ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ιδέας να αποτελέσει η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής το πρώτο deal της νεοσύστατης Exin ενώ, κατά πολλούς, ήταν ο εμπνευστής της κατάθεσης μιας εντυπωσιακά βελτιωμένης προσφοράς, που αποτίμησε το 100% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στα 958 εκατ. ευρώ.
Η υπαναχώρησή του από την αρχική δέσμευση να βάλει σημαντικά κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας και εν συνεχεία η μήνυση που υπέβαλε, ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως κίνηση προετοιμασίας, προκειμένου να απαγκιστρωθεί συνολικά από το deal και να απελευθερώσει τις όποιες δεσμεύσεις έχει δώσει μέσω εταιρειών συμφερόντων του.
Το νέο «κτύπημα» Calamos ήρθε την ώρα που η Exin και οι σύμβουλοί της επιδίωκαν να βρουν, μέσω μιας σύνθετης δομής, τα απαραίτητα κεφάλαια για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με το βρετανικό fund Broadwell Capital, το οποίο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, αφορούσαν στην είσοδο του τελευταίου, μέσω έκδοσης τίτλων τύπου CoCos, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που θα εξαγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η στάση της TτΕ
Εγχείρημα που υπό προϋποθέσεις θα γινόταν αποδεκτό, ως δομή συναλλαγής από την ΤτΕ, εφόσον οι τίτλοι που θα εκδίδονταν μπορούσαν να προσμετρηθούν στα κεφάλαια κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I - CET I) και οι βασικοί επενδυτές πληρούσαν τα κριτήρια καταλληλότητας (fit & proper) για να αποκτήσουν ειδική συμμετοχή σε ασφαλιστική εταιρεία.
Σημειώνεται ότι η Exin δεν έχει καταθέσει πλήρη φάκελο στην ΤτE, με το τελικό μετοχολόγιο. Αντίθετα, με επιστολή της, πριν από μερικές ημέρες ζήτησε πρόσθετο χρόνο ως τις 21 Φεβρουαρίου για να καταθέσει τα στοιχεία που λείπουν.
Και το διπλωματικό σχόλιο της Εθνικής
Υψηλόβαθμοι κύκλοι της Εθνικής σχολίαζαν για τις εξελίξεις, αφενός, ότι η Εθνική Ασφαλιστική εκτελεί με επιτυχία ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο και, ως εκ τούτου, υπάρχουν επιλογές σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει το ντιλ, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι προτίθενται να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προέβλεπε η συμφωνία μέχρι το τέλος, «ό,τι κι αν σημαίνει αυτό» (η συναλλαγή πρέπει τυπικά να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου).
Σε ό,τι αφορά το θέμα των stress tests ανέφεραν ότι ούτως ή άλλως η αποεπένδυση δεν θα συμπεριλαμβανόταν κατά την ίδια τη διαδικασία των stress tests και ότι αν κλείσει, το αποτέλεσμά της θα συνυπολογιστεί στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP) που θα ακολουθήσει.
H επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ
«Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναφορικά με την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» στην Exin Financial Services Holdings BV (“Exin” και η «Συναλλαγή»), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε γνώση χθες, μέσω αναφορών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ύπαρξη νομικών ενεργειών κατά της Exin από την Calamos Family Partners. Η ΕΤΕ έχει υπογράψει Συμφωνία Αγοράς και Πώλησης Μετοχών με την Exin στις 28 Ιουνίου 2017. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ΕΤΕ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό εφόσον λάβει γνώση τυχόν εξελίξεων που επηρεάζουν τη Συναλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση.