Oι επιδόσεις της Εθνικής στο πεδίο της μείωσης των κόκκινων δανείων βρίσκονται ήδη πάνω από το στόχο που έχει θέσει ο SSM, τόνισαν στελέχη της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξάμηνου.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) του ομίλου μειώθηκαν κατά 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση μετά τις διαγραφές, με αποτέλεσμα η τράπεζα να κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί για τη φετινή χρονιά διατηρώντας το «μαξιλάρι» υπεραπόδοσης. Πρόκειται για το πέμπτο σερί τρίμηνο μείωσης των NPEs.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο 45,2% επί των συνολικών χορηγήσεων στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις ανήλθε στο 56,2%. Από το τέλος του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. Μέρος της παραπάνω μείωσης (1,8 δισ.) οφείλεται σε διαγραφές δανείων
Παράλληλα τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν επίσης κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση με το ρυθμό δημουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση να διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα ( 52 εκατ. ευρώ) στο β΄ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μικρής αύξησης στις αναδιαρθρώσεις δανείων.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται στο 34% των συνολικών εγχώριων χορηγήσεων και ο δείκτης κάλυψής τους από προβλέψεις στο 75,4%.
Η μείωση του ELA
Tα στελέχη της ΕΤΕ υπογράμμισαν η τράπεζα μπορεί να αποδεσμευτεί πλήρως από τη χρηματοδότηση του ELA έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι η χρηματοδότηση μέσω του ΕLA υποχώρησε κατά 3,0 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017 και πλέον ανέρχεται σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ
Όπως τόνισαν η Εθνική είναι η μόνη από τις εγχώριες τράπεζες που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη αποδέσμευση από τον ELA.
Tα στελέχη της Εθνικής σημείωσαν ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης των θυγατρικών σε Σερβία, Ρουμανία αλλά και την ασφαλιστικής θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα της τράπεζας κατά 1,7 δισ. περίπου.
Για το ίδιο θέμα εκτίμησαν ότι η ολοκλήρωση πώλησης των δυο θυγατρικών θα κλείσει το β΄ εξάμηνο, ενώ της ασφαλιστικής το Δεκέμβριο του 2017.
Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το β΄ εξάμηνο, ενώ προέβλεψε ότι θα σημειωθεί αύξηση στη ζήτηση των επιχειρηματικών δανείων από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Παράλληλα απέδωσε την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων τόσο στις αυξημένες προβλέψεις αλλά και στην απομείωση της αξίας των απομείωση της αξίας των Banca Romaneasca (Ρουμανία) και Vojvodjanska Banka (Σερβία).
Τα στελέχη της ΕΤΕ προέβλεψαν ότι το cost of risk θα μειωθεί περαιτέρω το 2018, ενώ τόνισαν ότι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις παράμεινε χαμηλότερα του 100%. Σημείωσαν επίσης ότι η τράπεζα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της οικονομίας.