Ένα περίπου 15νθήμερο μετά την κατάθεση του master plan για τις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης των τραπεζών από τις Νηρεύς και Σελόντα, ήρθε η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2016, για να δώσει ένα μικρό δείγμα των δυσκολιών, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησής τους.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που αποτελούν ταυτόχρονα τους μεγάλους πιστωτές και μετόχους των δύο ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας, ακολούθησαν εντελώς διαφορετική γραμμή ως προς την αποτίμηση των μετοχικών πακέτων που κατέχουν στις δύο εταιρείες.
Η Alpha, όπως κατέγραψε ήδη η στήλη Χαμαιλέων, αποτίμησε το σύνολο των συμμετοχών της (21,97% στη Σελόντα και 20,65% στη Nηρεύς) στη συμβολική αξία του 1 ευρώ, ενώ τις ταξινόμησε στα κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Η Eurobank, από την πλευρά της, αποτίμησε το 38,29% της Σελόντα σε 0,3 εκατ. ευρώ και το 13,94% της Nηρεύς σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο και τον μεγαλύτερο πιστωτή, έχει στα βιβλία της κόστος απόκτησης 20,73 εκατ. ευρώ για το 33,85% της Σελόντα και κόστος απόκτησης 25,72 εκατ. ευρώ για το 33,1% της Νηρεύς.
Η Εθνική, λόγω, προφανώς, της μικρής έκθεσης, δεν δίνει στοιχεία.
Η μία τράπεζα πιστεύει, δηλαδή, ότι οι μετοχές δεν αξίζουν τίποτε και η άλλη αποτιμά τις δύο εταιρείες υψηλότερα και από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους. Με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν τις δύο εταιρείες -πακέτο ή μεμονωμένα- κοιτούν τη συνολική αξία (enterprise value), η παραπάνω -σημαντική- απόκλιση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο καθαρός δανεισμός των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο τέλος του 2016 στα 340 εκατ. ευρώ. Και παρά την εκτόξευση, πέρυσι, των EBITDA (σ.σ. προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων) σε περίπου 41 εκατ. ευρώ, ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει πολύ υψηλός.
Αν συνεκτιμηθούν οι ανεπίσημες προβλέψεις για μείωση φέτος των EBITDA κατά περίπου 14%, ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA καθίσταται πιο απαιτητικός. Ακόμη και αν βρεθεί αγοραστής που αποτιμήσει τις δύο εταιρείες πάνω από 8 φορές τα EBITDA του 2016, οι τράπεζες για να εισπράξουν αντίτιμο, ως μέτοχοι, θα πρέπει ως πιστωτές να προβούν σε διευκολύνσεις από τις οποίες οι ίδιες θα χάσουν.
Οι διαφορετικές γραμμές, όμως, ως προς την αποτίμηση των συμμετοχών σε Νηρέα και Σελόντα δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αν αυτή η διαπίστωση συνδυαστεί με τις πληροφορίες ότι κάποιες τράπεζες θέλουν να πληρωθούν για το equity και άλλες συναρτούν τη στάση τους σε Νηρέα- Σελόντα με την έκβαση λύσεων σε άλλα μεγάλα προβληματικά δάνεια, γίνεται αντιληπτό ότι οι αποφάσεις για την πώληση μόνο εύκολες δεν θα είναι.
Έτσι και αλλιώς, πάντως, η αγορά περιμένει την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Χρ. Μεγάλου, για να δει προς τα πού θα κινηθεί το πράγμα.
Οπότε τα νεότερα μετά τον οβελία…