Η κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος μείωσης του παραγωγικού κόστους και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ, θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, μετά τη νέα συμφωνία αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που αποφασίζει σήμερα η Γ.Σ. της ΔΕΗ.
Αυτό τονίζουν κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία εκτός από μέτοχος με 14% στη ΛΑΡΚΟ, είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της μεταλλουργίας νικελίου, η οποία της οφείλει κάτι λιγότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι με τη νέα συμφωνία πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καταλήγει σε τιμή γύρω στα 37 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), η ΛΑΡΚΟ θα μειώσει το κόστος παραγωγής κατά 1.500 ευρώ ανά τόνο μετάλλου. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, παραμένει η διαφορά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και στην τιμή του μετάλλου, που διανύει μακρά περίοδο χαμηλών. Συγκεκριμένα το κόστος παραγωγής σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 15.000 δολαρίων ο τόνος νικελίου, με τιμή μετάλλου μεταξύ 9 και 10.000 δολαρίων.
Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ρεαλιστικού business plan για τη μείωση του παραγωγικού κόστους, ώστε σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών του μετάλλου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ανεξαρτήτως διακύμανσης των τιμών, αλλά και η διασφάλιση ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα ρυθμισμένα χρέη της ΛΑΡΚΟ, τα οποία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας έχουν διακανονιστεί να πληρωθούν σε βάθος τετραετίας.