Τώρα τρέχουν για το Ελληνικό

Παρά τις ενστάσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου η συμφωνία με την Lamda Development είναι θέμα εβδομάδων. Η συμφωνία με τους δανειστές, το νέο χωροταξικό και γιατί απορρίφθηκε αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων.

Τώρα τρέχουν για το Ελληνικό

Αίτημα για παράταση στα πολύμηνα παζάρια μεταξύ δημοσίου και Lamda Development για το Ελληνικό είχε καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ειδικός διαπραγματευτής Δημήτρης Τσιλιμίγκας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε πως όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον Ιούνιο.

Η υπογραφή της συμφωνίας κατανόησης (MoU) με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Develοpment έχει τεθεί, μάλιστα, ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές, με βάση τα κείμενα που έχει διαρρεύσει. Στην τελευταία έκδοση του κειμένου προβλέπεται πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Βουλή θα έχει εγκρίνει την σύμβαση για το Ελληνικό ώστε στη συνέχεια το δημόσιο να προχωρήσει σε σειρά ρυθμιστικών και άλλων παρεμβάσεων.

Οι δανειστές, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου πιέζουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς έχει ήδη εκπνεύσει η αρχική προθεσμία (έληξε στις 26 Απριλίου) οριστικοποίησης της συμφωνίας με την Lamda Develοpment του ομίλου Λάτση. Υπενθυμίζεται πως αυτές τις ημέρες προωθείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, μια ακόμα σημαντική επένδυση που αν εγκριθεί θα φέρει στη χώρα 400.000.000 ευρώ ξένων κεφαλαίων.

Η αρχική σύμβαση με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Develοpment του ομίλου Λάτση είχε υπογραφεί στα τέλη του 2014 και προέβλεπε πως εντός διετίας το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις. Τώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ώστε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο τόσο οι απαιτήσεις των δημοτικών αρχών, όσο και αλλαγές που επιθυμεί η κυβέρνηση, πάντα εντός του πλαισίου της αρχικής συμφωνίας. Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνεπώς τα περιθώρια αλλαγών είναι σχετικά περιορισμένα.

Το Ελληνικό είναι μία από τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο ανανεωμένο Asset Development Plan του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους «θεσμούς».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v