Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή για το διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου

Ενα βήμα πριν την υπογραφή βρίσκεται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την απόρριψη προσφυγής του δήμου Οιχαλίας και κατοίκων της περιοχής. Ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή για το διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου

Σημαντικό βήμα για την υπογραφή της σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία απορρίπτεται προσφυγή του δήμου Οιχαλίας και κατοίκων της περιοχής κατά του σχετικού διαγωνισμού. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να προχωρήσει στη συζήτηση της σύμβασης που θα υπογράψει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία είχε επικρατήσει στο διαγωνισμό. Το ΣτΕ θεώρησε πως ο διαγωνισμός (και ειδικότερα η χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας) δεν παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία όπως υποστήριζε ο δήμος και οι κάτοικοι στην προσφυγή τους. 

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί (είτε στο πλαίσιο των διαγωνισμό από ανταγωνιστικές κοινοπραξίες, είτε από άλλους ενδιαφερόμενους) περί τις 60 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους 13 διαγωνισμούς ΣΔΙΤ. Ολες έχουν απορριφθεί με αποτέλεσμα στην αγορά να θεωρούν πως δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για την προώθηση των διαγωνισμών και των έργων.

Ο διαγωνισμός για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου είναι ένα από τα έξι προχωρημένα ΣΔΙΤ, σε πέντε από τα οποία υπάρχουν ανάδοχοι. Πρόκειται για τη Δυτική Μακεδονία (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τις Σέρρες (Archirodon – Intrakat – Envitec), την Ηλεία (J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ) και της Ηπειρο (Archirodon – Intrakat – Envitec) καθώς και την Αλεξανδρούπολη όπου ο διαγωνισμός βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Υπενθυμίζεται πως παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από μεμονωμένα κυβερνητικά στελέχη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την προώθηση των ΣΔΙΤ στα απορρίμματα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πως αποτελούν θετικά παραδείγματα καθώς συμβάλλουν στην ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, εξέλιξη που αποτελεί θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΠΑ. Προειδοποίησαν, επίσης, πως δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ πρωτοβουλιών που αποτελούν κλασσικού τύπου επιδοτήσεις, με 100% κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν λύσεις με μεγαλύτερη ανάμιξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v