FORTHnet: Ο ΟΤΕ, η δημόσια προσφορά και το… «ρουά ματ»

Παρτίδα σκάκι θυμίζει πλέον η υπόθεση FORTHnet, με τις κινήσεις τακτικής να εναλλάσσονται, ροκανίζοντας το χρόνο. Τι κρύβουν οι διεργασίες Vodafone-Wind για δημόσια προσφορά και γιατί η πρόταση του ΟΤΕ είναι ακόμη στο τραπέζι.

FORTHnet: Ο ΟΤΕ, η δημόσια προσφορά και το… «ρουά ματ»

«Αναμενόμενες» θεωρούνται από στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών οι πληροφορίες που δημοσίευσε το Euro2day.gr, σύμφωνα με τις οποίες η Vodafone και η Wind βρίσκονται σε διεργασίες, προκειμένου να υποβληθεί προσφορά για τις μετοχές της FORTHnet. Πληροφορίες επί των οποίων απέφυγαν να τοποθετηθούν αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι, με την πλευρά της Wind να δηλώνει χαρακτηριστικά «ουδέν σχόλιο».

Κατά την εκτίμηση των ίδιων στελεχών, μια κίνηση του είδους θα είναι απόλυτα φυσιολογική από την πλευρά των δύο εταιριών που κατέχουν σχεδόν το 40% της FORTHnet, ως «αντίμετρο» στην πρόσφατη μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ με αντικείμενο την εξαγορά της NOVA, έναντι τιμήματος της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ.

Αποσκοπεί πρακτικά, λένε, στο να «μπλοκάρει» την πρόταση του ΟΤΕ, είτε μόνιμα (εάν εκδηλωθεί προσφορά Vodafone-Wind κι έχει επιτυχές αποτέλεσμα) είτε έστω προσωρινά, αλλάζοντας εκ νέου τα δεδομένα, με βάση τα οποία κινούνται τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Forthnet, όσο και οι βασικότεροι μέτοχοι (δηλαδή οι Άραβες της EIT που κατέχουν περίπου 45%) στην αξιολόγηση της δυνητικής αξίας ολόκληρης της εταιρίας - άρα και της συνδρομητικής της τηλεόρασης.

Το περίπλοκο αυτό παιχνίδι έχει νόημα καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να επιδιώκουν, σε πρώτη φάση, πίστωση χρόνου. Από την πλευρά του ΟΤΕ έχει κατατεθεί μία μη δεσμευτική προσφορά, που αφορά αποκλειστικά τη NOVA κι έχει ένα εύρος τιμήματος 250-300 εκατ. ευρώ (για την απόκτηση της δραστηριότητας ελεύθερης βαρών), που όμως υπόκειται σε διαδικασία due diligence.

Αντίθετα με όσα γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου, η υπόθεση αυτή κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, ούτε φαίνεται ότι θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει καταρχήν συμφωνία για να προχωρήσει μια διαδικασία due diligence.

Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει για παράδειγμα να διευκρινιστούν είναι με ποιους όρους (και ποια ρίσκα) θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί η Forthnet μετά την πώληση της ΝΟVA στον ΟΤΕ, την ώρα που τα περισσότερα πακέτα προϊόντων της πρώτης περιλαμβάνουν συνδρομητική τηλεόραση.

Σύνθετη όμως είναι η κατάσταση και για την άλλη πλευρά, που συναποτελείται από δύο ανταγωνιστικές εταιρίες, τη Vodafone και τη Wind. Η μεταξύ τους συνεργασία σε ορισμένα επίπεδα μπορεί να οδήγησε τελικά εξ ανάγκης (μετά και την είσοδο της Vodafone στο μετοχικό κεφάλαιο της FORTHnet) σε ένα είδος σύμπραξης, όμως η εξέλιξη του εγχειρήματος στην πράξη, κατόπιν μιας ενδεχόμενης απόκτησης ελέγχου, δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες πληροφορίες, η μετοχή της FORTΗnet έκλεισε χθες με συνολική κεφαλαιοποίηση που αγγίζει πλέον τα 193 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά του ΟΤΕ τοποθέτησε την αξία της ΝOVA, ως περιουσιακού στοιχείου, στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Ο πήχης λοιπόν έχει ήδη ανέβει και η απόκτηση της εταιρίας (που θα επιφέρει δημόσια προσφορά προς το επενδυτικό κοινό ακόμη κι αν η αρχική προσφορά αφορά μόνο την EIT) έχει προ πολλού σταματήσει να είναι θέμα λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση είναι σημαντική κι έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εμπλεκόμενες εταιρίες πρέπει να προετοιμάζονται για μια άλλη σημαντική δαπάνη, λόγω του περίφημου «ψηφιακού μερίσματος», μιας διαδικασίας εκχώρησης φάσματος, που μπαίνει στην τελική ευθεία με ορίζοντα τον Νοέμβριο, κι από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει έως και 300 εκατ. ευρώ (δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το ψηφιακό μέρισμα).

Δύο από τους τρεις παίκτες (ο ΟΤΕ και η Vodafone) έχουν αναμφίβολα «βαθιές τσέπες» και μπορούν θεωρητικά να δαπανήσουν πολύ περισσότερα απ' όσα θα απαιτούσε η εξαγορά της FORTHnet, ή της NOVA, διότι ανήκουν σε πολύ μεγάλους ξένους ομίλους. Η Wind από την πλευρά της δεν έχει υψηλό δανεισμό και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει υπό όρους μια συμμετοχή της στο εγχείρημα.

Ωστόσο, η εποχή των «παχιών αγελάδων» στα deals έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης, με χαμηλά περιθώρια κέρδους που δεν επιτρέπουν «φαντεζί» κινήσεις και εύκολες πλειοδοσίες.

Αυτοί οι λόγοι κάνουν και τους τρεις μεγάλους παίκτες να εξετάζουν με μεγάλη προσοχή όλα τα ενδεχόμενα, (σε συνάρτηση και με το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) ψάχνοντας μια κίνηση που θα είναι «ρουά ματ» για τώρα, αλλά και δεν θα ενέχει αυξημένο κίνδυνο να αποδειχθεί πύρρειος νίκη στο εγγύς μέλλον. Κι απο την άλλη, για κάθε πλευρά έχει αξία να ανεβάσει όσο μπορεί το τίμημα εις βάρος του αντιπάλου της, εφόσον αντιληφθεί ότι τελικά μάλλον θα επικρατήσει εκείνος.

Ο ρυθμιστικός παράγοντας δεν πρέπει επίσης να αγνοείται, διότι έχει αυξημένη σημασία για τον στρατηγικό σχεδιασμό των εταιριών. Τα όρια μας συνεργασίας μεταξύ Vodafone και Wind , αλλά και η δυνατότητα απόκτησης της NOVA από τον ΟΤΕ δεν έχουν τσεκαριστεί επίσημα σε σχέση με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να μεταβληθεί σε επόμενη φάση, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας των πιέσεων που δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές εταιρίες ο ανταγωνισμός με κολοσσούς της αμερικανικής και της ασιατικής αγοράς που λειτουργούν με πολύ λιγότερους περιορισμούς και μεγαλύτερα μεγέθη.

Κι αυτή είναι μια παράμετρος που όλοι συνυπολογίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v