Ακόμα και ο πρόεδρος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης δεν κρατήθηκε και ξέσπασε σε γέλια όταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ένας μέτοχος, που είχε επί μιάμιση ώρα ακούσει πολλές φορές για τα δισεκατομμύρια έσοδα αναρωτήθηκε «σε ποιο πηγάδι πάνε τόσα λεφτά και δεν φτάνουν στους μετόχους;».
Η εταιρεία δεν θα μοιράσει μέρισμα καθώς πέρυσι είχε ζημίες 4,6 εκατομμυρίων ευρώ κι ο οικονομικός διευθυντής Αντ. Κεραστάρης αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας και για το 2014. «Με ενδιαφέρει και εμένα αυτό το θέμα γιατί είμαι μέτοχος» είπε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε πως η διεθνής επέκταση των τελευταίων ετών είχε κόστος για την εταιρεία. Ο ίδιος εκτίμησε πως η μεγάλη διεθνής παρουσία σύντομα θα αρχίσει να αποδίδει.
Λίγο νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Κ. Αντωνόπουλος είχε «αδειάσει» τον κ. Κεραστάρη ο οποίος κατά τη διάρκεια παρουσίασης είχε προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση για το επιτόκιο του 9,75% με το οποίο αντλήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο 325 εκατ. ευρώ. «Το 9,75% είναι δυσβάστακτο και μη ανταγωνιστικό» είπε ο κ. Αντωνόπουλος υποστηρίζοντας πως το μεγάλο κόστος χρηματοδότησης για μια ελληνική εταιρεία επηρεάζει τα σχέδια και τα οικονομικά αποτελέσματα της Intralot. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση νέου ομολογιακού, ύψους 250 εκατ. με κουπόνι περί το 6% καθώς και σε κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% - 6%.
Η δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τη χρηματοδότηση αποτυπώνεται στη στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασαν στη γενική συνέλευση τόσο ο κ. Αντωνόπουλος, όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σωκράτης Κόκκαλης ο νεότερος (υιός του προέδρου της εταιρείας). Υποστήριξαν πως θα δοθεί βάρος στην οργανική ανάπτυξη (όχι σε αύξηση μεγεθών με εξαγορές είπε ο κ. Αντωνόπουλος), όπου η εταιρεία θα επικεντρωθεί στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται. Θα υπάρξει, βεβαίως, επιλεκτική επέκταση σε νέες αγορές, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον της Intralot για ιδιωτικοποιήσεις λοταριών.
«Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας στο τέλος του 2013 ήταν περί τα 15,6 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Κεραστάρης προσθέτοντας πως την επόμενη δεκαετία λήγουν συμβάσεις 4,9 δισ. ευρώ και δεν τερματίζονται υφιστάμενες ύψους 10,7 δισ. ευρώ.
Ο Κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε πως η παγκόσμια αγορά τεχνολογικών συστημάτων και διαχείρισης λοταριών μοιράζεται σήμερα μεταξύ της GTECH (μερίδιο 42%), της Intralot (37%) και της Scientific Games (21%), αλλά οι τρεις μεγάλοι αντιμετωπίζουν σοβαρό ανταγωνισμό από «εκατόν τρεις» μικρότερες εταιρείες που κινούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών (interactive gaming κ.λπ.).
Ο επικεφαλής του τομέα προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας Γ. Ζενζεφίλης είπε πως το interactive gaming σήμερα είναι το 9% της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, αλλά ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς.
Κατά τον κ. Αντωνόπουλο, η Intralot έχει το μεγαλύτερο περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έναντι των δύο μεγάλων ανταγωνιστών της. Ωστόσο μόνο η GTECH ήταν κερδοφόρος στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Για τη νέα σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ, ο Κ. Αντωνόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει πως οι αλλαγές είναι «συνδυασμός χρόνου και χρήματος» προσθέτοντας πως «και οι δύο πλευρές δηλώνουν ευχαριστημένες».