Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ξεκινά η εποχή Fairfax

Οι πρώτες συναντήσεις Watsa με τα στελέχη του ομίλου. Έρχονται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο. Το σχέδιο της Eurobank για συνέργειες, χορηγήσεις, αύξηση καταθέσεων και διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Eurobank: Ξεκινά η εποχή Fairfax

Την έναρξη της νέας εποχής για τη Eurobank που σηματοδότησε η αύξηση κεφαλαίου κατά 2,8 δισ. ευρώ σηματοδοτεί και τυπικά η επίσκεψη του επικεφαλής της Fairfax στην Αθήνα.

Ο Ινδοκαναδός Prem Watsa, ιδρυτής και πρόεδρος της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος εχθές το βράδυ είδε τον πρωθυπουργό, έχει συνάντηση σήμερα το πρωί για πρώτη φορά με το σύνολο του ανώτατου διοικητικού προσωπικού της Eurobank. H συνάντηση γνωριμίας σηματοδοτεί και τη μετάβαση της Eurobank στο νέο μετοχικό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι ο Watsa θα συναντηθεί σήμερα στις 15:30 με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως είναι γνωστό, η ομάδα επενδυτών υπό τη Fairfax (Fairfax, W. Ross, Capital, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield) εισήλθε ως βασικός επενδυτής (cornerstone investor) στην αύξηση κεφαλαίου, βάζοντας 1,332 δισ. ευρώ στο 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

Εξ αυτών η Fairfax και η W Ross, που έβαλαν αθροιστικά 437,5 εκατ. και δεσμεύονται να διακρατήσουν τις μετοχές τους για ένα εξάμηνο, θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank και θα έχουν ενεργό συμμετοχή στα όργανα εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας. Θα είναι η πρώτη φορά που διεθνείς επενδυτές τέτοιου μεγέθους και τέτοιας ποιότητας θα μετέχουν στο Δ.Σ. μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων στο Δ.Σ. της τράπεζας θα συμμετάσχει ο ίδιος ο W. Ross, καθώς και δύο ακόμη ξένα στελέχη που πρότεινε η πλευρά Fairfax. Οι αλλαγές στο Δ.Σ. της τράπεζας αναμένεται να εγκριθούν από την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

Η Eurobank έχει μπροστά της ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, τους βασικούς άξονες του οποίου έχει παρουσιάσει το Euro2day.gr.

Ειδικότερα, η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει τις συνολικές δαπάνες της στην Ελλάδα κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ έως και τη χρήση του 2017, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί εύκολα ή δύσκολα καθώς ήδη οι δαπάνες στην Ελλάδα έχουν πέσει στην περιοχή των 900 εκατ. ευρώ.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από τις συνέργειες κόστους λόγω της ενσωμάτωσης των Τ.Τ και Proton. O σχεδιασμός της προβλέπει προ φόρων συνέργειες περίπου 860 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013 -2017, ενώ το αντίστοιχο κόστος υλοποίησής τους υπολογίζεται στα 57 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31.12.2013 είχαν επιτευχθεί συνέργειες 89 εκατ. ευρώ.

Για το 2014 αναμένονται συνολικές ετήσιες συνέργειες 162 εκατ. ευρώ. Σημαντικός παράγοντας μείωσης κόστους θα είναι η εξαγγελθείσα μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 500 περίπου στο τέλος του 2014 από 579 στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Για την περίοδο 2015 - 2017 οι συνέργειες εκτιμάται ότι θα είναι ετησίως 203 εκατ ευρώ.

Φιλόδοξα χαρακτηρίζονται από αναλυτές επιμέρους σημεία του business plan, όπως για παράδειγμα η προβλεπόμενη αύξηση των εταιρικών χορηγήσεων φέτος κατά 1 δισ. ευρώ, όταν στο πρώτο τρίμηνο τα υπόλοιπα εταιρικών δανείων σημείωσαν μείωση.

Η τάση απομόχλευσης αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2014, με βάση το ενημερωτικό δελτίο, κι οι όποιες νέες χορηγήσεις στοχεύουν κυρίως σε κερδοφόρους και εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Στις χώρες εκτός Ελλάδος όπου ο όμιλος έχει παρουσία, οι νέες χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν οριακά το 2014 λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής βελτίωσης, με μοναδική ίσως εξαίρεση την Κύπρο λόγω της σχετικής οικονομικής κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια του 2014, οι καταθέσεις πελατών αναμένεται να αυξηθούν οριακά σε σύγκριση με το 2013, ως αποτέλεσμα της σταδιακής βελτίωσης στις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Τέλος, το ενδιαφέρον της αγοράς είναι επικεντρωμένο στην πορεία των επισφαλειών και των προβλέψεων της τράπεζας. Στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης υπήρξε αύξηση των επισφαλειών στις δραστηριότητες του εξωτερικού αλλά και στα στεγαστικά δάνεια της εγχώριας αγοράς, με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης να παραμείνει σταθερός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v