Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως το ποσό των 4 εκατ. ευρώ ψήφισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Κέκροψ την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν 9.902.067 νέες μετοχές (3 νέες προς κάθε 1 παλαιά) προς τιμή που θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του 0,35 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία του τίτλου.
Οι δύο εκ των τριών βασικών μετόχων (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intrapar του ομίλου Κόκκαλη) που έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ, καλύπτοντας το ποσοστό που τους αναλογεί, ενώ αντίθετα ο τρίτος βασικός μέτοχος (Σταύρος Ψυχάρης) που δεν έχει τη σχετική υποχρέωση δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του.
Το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί ως «κεφάλαιο κίνησης».
Συγκεκριμένα, απαιτείται να τακτοποιηθούν ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία και τα οποία είχε επισημάνει ο ορκωτός λογιστής στις 30-6-2013, όπως για παράδειγμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων και τελών επί της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, υπάρχει και ένα ομολογιακό δάνειο (Alpha Bank) 4,5 εκατ. ευρώ που αρχικά ήταν να λήξει μέσα στο 2013 αλλά έχει παραταθεί η διάρκειά του έως το Δεκέμβριο του 2014.
Σε ό,τι αφορά τις προαναφερθείσες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 635 χιλ. ευρώ, η εταιρεία έχει διακανονίσει την πληρωμή τους σε δόσεις, ενώ στόχος της είναι η -μερική τουλάχιστον- αναχρηματοδότηση του ομολογιακού της δανείου.
Παλαιότερη πρόθεση της διοίκησης ήταν η πώληση μέχρι το τέλος του 2014 ακινήτων αξίας 4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα. Μετά την απόφαση για ΑΜΚ ο στόχος αυτός θα περιοριστεί σε έκταση (ίσως θα ρευστοποιηθούν ένα με δύο ακίνητα), καθώς σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κέκροψ Πέτρο Σουρέτη, η διοίκηση δεν επιθυμεί να πουλήσει ακίνητα στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία και με ανοιχτά τα προβλήματα στο μέτωπο των μεταβιβάσεων.
Μέσα λοιπόν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, πρόθεση της εισηγμένης είναι η επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και η προώθηση ορισμένων θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξή της.
Η Κέκροψ διαθέτει πολύ υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία (η οποία είναι αποτιμημένη στα βιβλία της σε τιμές κόστους), ωστόσο το πρόβλημά της πέρα από τη δύσκολη περίοδο που διάγει η εγχώρια κτηματαγορά, είναι κυρίως οι ατέρμονες δικαστικές διενέξεις που υπάρχουν γύρω από ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων της (κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση θέτουν ζητήματα κυριότητας).
Πάντως, μια σημαντική δικαστική υπόθεση φαίνεται να μπαίνει τις επόμενες ημέρες στην τελική της ευθεία. Συγκεκριμένα, στις 8 Απριλίου εκδικάζεται η υπόθεση διεκδίκησης από το δημόσιο της έκτασης του «λατομείου» στο Ψυχικό. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή (240 στρεμμάτων), που το μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίζεται δασικό και ένα άλλο είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Η διοίκηση της Κέκροψ αισιοδοξεί για την έκβαση καθώς η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε ορίσει το δικαστήριο τη δικαιώνει. Στην περίπτωση που κερδηθεί η υπόθεση, θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνηθούν οι χρήσεις του χώρου και μετά να ξεκινήσει η αξιοποίησή του από την εισηγμένη.