Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ανατροπή «πλοκής» αντάξια ενός... θρίλερ

Στο «γήπεδο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιστρέφει το.. μπαλάκι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με μια καινοτόμα προσέγγιση: να αποφασίσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας για το αν θέλουν δημόσιες προτάσεις. Οι αποκλίνουσες απόψεις και νομικές ερμηνείες.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ανατροπή «πλοκής» αντάξια ενός... θρίλερ

Από λεπτές ερμηνείες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας ξεκίνησε η υπόθεση ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της διασυνοριακής συγχώνευσης στις θυγατρικές, κι εκεί, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει.

Όπως συνάγεται και από ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις 10 Οκτωβρίου, από το «γράμμα» των νόμων δεν προέκυπτε ξεκάθαρα υποχρέωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να διεξαγάγει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις στις θυγατρικές της. Κι αυτό καθώς άλλαξε μεν το νομικό πρόσωπο που κατέχει πλειοψηφικά ποσοστά, αλλά δεν άλλαξαν επί της ουσίας τα φυσικά πρόσωπα, που ήταν και παραμένουν βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Στασινόπουλου.

Γι' αυτό και η τότε ανακοίνωση ανέφερε πως το Δ.Σ. της Ε.Κ. «έκρινε» πως η νέα μητρική εταιρία θα πρέπει να υποβάλει δημόσιες προσφορές.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (φωτό ο Νίκος Στασινόπουλος), όπως ξεκάθαρα αναφέρει σε δική της χθεσινή ανακοίνωση, δεν έχει την ίδια άποψη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θεωρώντας ότι δεν συντρέχουν οι νομικά προβλεπόμενοι λόγοι για τη διενέργεια υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων.

Ωστόσο, συμφωνεί ότι υπάρχει ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Γι' αυτό και προχώρησε χθες στη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων, στις οποίες δεν θα ψηφίσουν οι βασικοί μέτοχοι, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι μειοψηφίας αν επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοσίων προτάσεων.

Πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση, τουλάχιστον για τα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα. Που προφανώς επιχειρεί να γεφυρώσει το «χάσμα» των νομικών ερμηνειών, διασφαλίζοντας με άλλον τρόπο ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας θα έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν τι θέλουν.

Κύκλοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ πάντως έσπευσαν να σημειώσουν ξεκάθαρα με δηλώσεις τους στο Euro2day.gr ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτές τις γενικές συνελεύσεις θα τεθούν εν συνεχεία στην κρίση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου εκείνη να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Χαμηλούς τόνους φαίνεται να κρατά από την πλευρά της και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επισήμως, δεν υπήρξαν χθες οιεσδήποτε δηλώσεις. Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι σε αυτήν περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι «η εταιρία δεν υιοθέτησε την άποψη της Ε.Κ.» και ότι η τελευταία «σε κάθε περίπτωση θα κινηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της νομοθεσίας».

Στελέχη της αγοράς, πάντως, σχολίαζαν χθες ότι η κίνηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα, που ενδεχομένως να μεταβάλουν το σκηνικό.

Σημείωναν δε ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί κι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται μια συνάντηση των δύο πλευρών ώστε να συζητηθούν πλέον διεξοδικά οι νομικές πτυχές και ερμηνείες σε αυτήν την ομολογουμένως περίπλοκη υπόθεση.

Υπόθεση στην οποία, πλην της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εμπλέκονται επτά σημαντικές εισηγμένες θυγατρικές της, ήτοι ένα μεγάλο μέρος του βιομηχανικού κομματιού της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Προς το παρόν, πάντως, πλανάται η αίσθηση ότι στις προηγούμενες εξελίξεις υπήρξε πολιτικός δάκτυλος με απώτερο σκοπό να μπλοκαριστεί η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς η κίνησή της να προχωρήσει σε διασυνοριακή συγχώνευση, αλλάζοντας έδρα, σκίασε το «success story» που προέβαλε η κυβέρνηση, αναδεικνύοντας πρωτίστως τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Κάτι που αν ισχύει προφανώς δεν απέδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

H ανακοίνωση της Viohalco SA/NV

Στην ανακοίνωσή της, η βελγική μητρική Viohalco SA επισημαίνει τα εξής:

«Η Viohalco SA/NV είναι η μητρική εταιρία του ομίλου Βιοχάλκο και έχει άμεση και έμμεση συμμετοχή σε επτά ελληνικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Οι θυγατρικές αυτές είναι η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΧΑΛΚΟΡ, η ΕΛΒΑΛ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΕΤΕΜ και η ΣΙΔΜΑ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την άποψη ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Βιοχάλκο με την Cofidin SA με απορρόφηση από τη Viohalco SA/NV, η Viohalco SA/NV θα έχει την υποχρέωση να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για κάθε μία από τις παραπάνω ελληνικές θυγατρικές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικαλέστηκε την ανάγκη να προστατευθούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας των ελληνικών εισηγμένων θυγατρικών της Viohalco SA/NV. Η Viohalco SA/NV εκτιμά πως με βάση την ελληνική νομοθεσία για τις εξαγορές δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δεσμευτικές προσφορές για οποιαδήποτε από τις εισηγμένες ελληνικές θυγατρικές της, λόγω της διασυνοριακής συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της Βιοχάλκο.

Ωστόσο, η Viohalco SA/NV συμμερίζεται την ανησυχία ότι θα πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων θυγατρικών της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Δ.Σ. κάθε ελληνικής εισηγμένης θυγατρικής της Viohalco SA/NV αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις, στις οποίες οι μέτοχοι μειοψηφίας θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να προχωρήσει η Viohalco SA/NV σε δεσμευτικές προσφορές για τις μετοχές κάθε θυγατρικής.

Με στόχο να επιτραπεί στους μετόχους μειοψηφίας να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις επί του ζητήματος, η Viohalco SA/NV έχει αποφασίσει ότι δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου της και θα απέχει από την ψηφοφορία σε κάθε μία από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εισημένων θυγατρικών που θα ψηφίσουν επί του ζητήματος.

Εάν οι μέτοχοι μειοψηφίας σε όποια από τις εν λόγω εισηγμένες θυγατρικές ψηφίσουν υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA/NV για τις μετοχές της εν λόγω θυγατρικής, η Viohalco SA/NV θα υποβάλει δημόσια προσφορά, σε ευθυγράμμιση με το ελληνικό νομικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που υποβληθούν δημόσιες προσφορές και για τις επτά εισηγμένες ελληνικές θυγατρικές, η ανώτατη οικονομική επιβάρυνση για τη Viohalco SA/NV θα ανέλθει περίπου σε 193 εκατ. ευρώ». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v