Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Με όρους αγοράς η αύξηση κεφαλαίου

Οι προωθούμενες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο. Κλειδί το market price για την παροχή κάλυψης στο ΤΧΣ. Το χρονοδιάγραμμα, οι δυσκολίες και η «μουρμούρα» στο Ταμείο. Πώς σπάει η ΑΜΚ για anchor investor και την υπόλοιπη αγορά.

Eurobank: Με όρους αγοράς η αύξηση κεφαλαίου
Την απαραίτητη κάλυψη στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, την οποία θα καλύψουν οι ιδιώτες, με το ΤΧΣ να λειτουργεί ως εγγυητής, ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομοθετική ρύθμιση που καλείται να περάσει η κυβέρνηση ως το τέλος του έτους θα προβλέπει ρητά ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ, μπορεί να ορίζεται με όρους αγοράς, δηλαδή με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

Με την παραπάνω διάταξη εκτιμάται ότι θα παρασχεθεί εμμέσως και η νομική κάλυψη που ζητούν μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ προκειμένου να υπογράψουν απόφαση με την οποία το Ταμείο θα αποδεχθεί να καλύψουν ιδιώτες επενδυτές την αύξηση της Eurobank σε τιμή που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη της τιμής κόστους (1,26 ευρώ ανά μετοχή) που έχει το ΤΧΣ.

Εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι η τιμή έκδοσης μπορεί να καθορίζεται με όρους αγοράς, τότε με βάση κυβερνητικούς παράγοντες, τα μέλη του ΤΧΣ καλύπτονται πλήρως νομικά και δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για απιστία.

Πρόκειται για θέμα που προκαλεί σοβαρές τριβές στο Ταμείο, καθώς αρκετά μέλη του Γενικού Συμβουλίου έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αν κρίνουν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με στόχο να καταστεί ευέλικτο και να καλύπτει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου χρειασθεί από εδώ και στο εξής σε τράπεζα, η οποία έχει μέτοχο το ΤΧΣ.

«Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφορούσε μόνο τις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες μετά την BlackRock I. Αν απαλειφθούν διατάξεις που περιορίζουν το εύρος της τότε μπορεί να σταθεί ως έχει» σημειώνει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να διατηρηθεί η πρόβλεψη του υφιστάμενου νόμου για προσδιορισμό της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών με βάση τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της τρέχουσας και της μεσοσταθμικής των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων. Θέμα καθαρά πολιτικής απόφασης είναι η απάλειψη ή μη της δυνατότητας έκδοσης warrants.

Η σολομώντεια λύση έχει γνωστοποιηθεί και στην τρόικα, η οποία δεν έχει εκφράσει προς το παρόν αντιρρήσεις, αν και θεωρείται ότι θα τοποθετηθεί συνολικά αφού δει έτοιμο το σχέδιο νόμου.

Οι δυσκολίες στη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης...

Προς το παρόν η διαδικασία της σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης προχωρά με δυσκολίες. Το έργο το έχει επιφορτισθεί, όπως είναι γνωστό, τριμελής επιτροπή με εκπροσώπους από το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το βάρος, όμως, της προεργασίας σηκώνουν πλέον οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου και οι σύμβουλοι πώλησης της Eurobank, καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του νομικού συμβούλου του ΤΧΣ το δικηγορικό γραφείο Ποταμίτη το οποίο είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως το τέλος του μήνα ώστε να παραμείνει εφικτός ο στόχος να διενεργηθεί εντός του Ιανουαρίου η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

...και πώς σπάει η ΑΜΚ για anchor investor και αγορά

Όπως έγραψε το Euro2day, το Fairfax, το Apollo και δύο funds συμφερόντων της οικογένειας Soros φέρονται διατεθειμένα να βάλουν στην αύξηση της Eurobank πάνω από 750 εκατ. ευρώ έκαστο και πέρασαν στην επόμενη φάση έχοντας τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence της τράπεζας.

Η διαδικασία του data room εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα και ως τις αρχές Ιανουαρίου θα επιλεγεί, βάσει των δεσμευτικών προσφορών, ο βασικός επενδυτής (anchor investor) που θα καλύψει 750 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου. Βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι η υψηλότερη προτεινόμενη τιμή έκδοσης των νέων μετοχών.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι τέσσερις προς το παρόν ενδιαφερόμενοι εφόσον φθάσουν ως την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα έχουν συγκροτήσει ομάδες επενδυτών ώστε να καλύψουν από κοινού τα απαιτούμενα κεφάλαια. Το υπόλοιπο της αύξησης θα καλυφθεί από την αγορά, ενώ το ΤΧΣ θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v