Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Καλύφθηκε πλήρως το placement

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 4,5% της BCP. Πού διαμορφώνεται η υπερκάλυψη και τι θα κρίνει την τιμή διάθεσης. Οι εκτιμήσεις για το discount και γιατί η Πειραιώς έχει λόγο στην κατανομή του placement. Συμμετοχή από ισχυρά ονόματα

Πειραιώς: Καλύφθηκε πλήρως το placement

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διάθεση 235,29 εκατ. μετοχών της Πειραιώς και ισάριθμων warrants από την BCP και ήδη τρέχει η διαδικασία κατανομής και επιλογής επενδυτών, στην οποία έχει λόγο η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν το ποσό των μετοχών και των warrants που διατίθεται κατά τουλάχιστον 1,5 φορά, το ύψος όμως της τελικής υπερκάλυψης θα καθορισθεί από τη διαδικασία κατανομής και επιλογής επενδυτών που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Η διάθεση καλύφθηκε κυρίως από αμερικανικά funds μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα της βιομηχανίας hedge funds, ενώ κλειδί για την επιτυχία της διάθεσης αποτέλεσε το γεγονός ότι για κάθε μετοχή για την οποία προεγγραφόταν οι επενδυτές ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν και ένα warrant.

Από τη διαδικασία κατανομής και επιλογής θα διαμορφωθεί και η τελική τιμή διάθεσης που θα ενέχει, όπως έγραψε το Euro2day.gr, discount υψηλότερο του 10%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Λισαβόνα με αναδόχους την Deutsche Bank και την JP Morgan, οι οποίες είχαν κάνει προεργασία συγκεντρώνοντας αιτήσεις συμμετοχής για την κάλυψη της διάθεσης.

Η πραγματοποίηση όμως του placement, η οποία μπορούσε να γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς, και η ολοκλήρωση ενός ντιλ τέτοιου μεγέθους μέσα σε ελάχιστες ώρες σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών για μια ελληνική τράπεζα.

Οι Πορτογάλοι πωλούν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, καθώς και warrants που αντιστοιχούν σε 1,05 δισ. μετοχές. Να σημειωθεί ότι με βάση το σημερινό κλείσιμο η αξία του «πακέτου» είναι 594 εκατ. ευρώ.
Μετά το placement το 21-22% του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι σε ιδιωτικά χέρια. Από αυτό το ποσοστό το 80% θα ελέγχεται από ξένους θεσμικούς.

Από την πλευρά της Πειραιώς, η οποία έχει λόγο βάσει της συμφωνίας στην κατανομή του placement και στην κατανομή των επενδυτών, έχει γίνει εδώ και δύο μήνες πολύ μεγάλη προετοιμασία, καθώς το γεγονός ότι θα αποεπένδυε η BCP ήταν γνωστό, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το placement θα γίνει με την ελάχιστη αναστάτωση στην αγορά, με τη συμμετοχή «top» ονομάτων και με μεγάλη διασπορά.

Όπως είναι γνωστό, η BCP έχει μπει στην ΑΜΚ της Πειραιώς βάζοντας 400 εκατ. ευρώ και είχε δεσμευθεί να διακρατήσει τις μετοχές για 3+3 μήνες. Στο πρώτο τρίμηνο δεσμευόταν να διακρατήσει τις μετοχές και στο δεύτερο να τις πουλήσει μόνο εφόσον υπήρχε σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Πειραιώς, όπερ και εγένετο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της BCP στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμφωνήθηκε με την εξαγορά της Millennium Bank από την ελληνική τράπεζα και από τότε οι Πορτογάλοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι η τοποθέτησή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς ήταν επενδυτική κίνηση την οποία θα ρευστοποιούσε.

Η ανακοίνωση της BCP

H BCP Investment, θυγατρική της BCP, προχώρησε σε «επιταχυνόμενο» placement σε θεσμικούς επενδυτές για την πώληση έως και 235.294.118 μετοχών και αντίστοιχου αριθμού warrants της Τράπεζας Πειραιώς.
Αποτελούν το συνολικό ποσοστό που κατέχει η BCP στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα warrants έχουν εκδοθεί από το ΤΧΣ.

Τo βιβλίo προσφορών άνοιξε άμεσα. Οι τιμές και οι κατανομές θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v