Alpha-Eurobank:Σε τελική ευθεία το διαζύγιο (upd)

Πρόθεση της Alpha να συγκαλέσει γ.σ. με θέμα την ανάκληση της συγχώνευσης με Eurobank. Το ναυάγιο του ντιλ σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα "χάνει" συνέργειες 4 δισ. ευρώ υποστηρίζει η EFG. Η κόντρα για τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

  • Του Χρ. Κίτσου
Alpha-Eurobank:Σε τελική ευθεία το διαζύγιο (upd)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον το διαζύγιο των Alpha - Eurobank μετά την πρόθεση της διοίκησης της πρώτης να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της, στην οποία η διοίκηση θα εισηγηθεί την ανάκληση της συγχώνευσης.

Με μία λακωνική ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, η διοίκηση της Alpha ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την πρόθεσή της να φέρει προς έγκριση στο προσεχές διοικητικό της συμβούλιο πρόταση για σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου για τη συγχώνευση με την EFG Eurobank.

Η ανακοίνωση της Αlpha Bank

Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011.

Η απάντηση της Eurobank

Το ντιλ θα εξασφάλιζε συνέργειες 4 δισ. ευρώ σε όρους παρούσας αξίας, υποστηρίζει η Eurobank και σημειώνει ότι αναμένει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Οικονομίας, των Μετόχων και των Πελατών.

Η κοινή απόφαση της Eurobank EFG και της Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την Οικονομία.

Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των €4 δισ. σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών, όπως έπραξε άλλωστε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και αναπτύσσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, τις εργασίες της, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της Οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Γνώμονας για τις στρατηγικές της επιλογές παραμένει το συμφέρον της Χώρας, των Μετόχων και των Πελατών της.

Η πορεία προς το διαζύγιο

Οι παραπάνω ανακοινώσεις είναι ο επόμενος σταθμός που ανέμενε η αγορά σε προδιαγεγραμμένο ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ναυάγιο. Τότε η Alpha Bank είχε ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των μετόχων της, μετά την οριστικοποίηση του PSI plus, ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να λάβουν απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση.

Και αυτό γιατί, κατά την Alpha, οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης στις 15 Νοεμβρίου του 2011, στηριζόμενες στο PSI του Ιουλίου και όχι σε αυτό της 26ης Οκτωβρίου, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των επιπτώσεών του.

Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα το πρωί όσα μεσολάβησαν επιδείνωσαν αντί να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο τραπεζών. Η αγορά έγινε μάρτυρας μιας υπόγειας κόντρας με αφορμή ποια δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ θα συμπεριληφθούν στο κούρεμα των ομολόγων και σε δεύτερη φάση αν κάποια εξ αυτών εξαιρεθούν από τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Η ένταση της υπόγειας κόντρας ήταν τέτοια ώστε να τη φωτογραφίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οδήγησε τελικώς στο να περιοριστούν οι γέφυρες επικοινωνίας που υπήρχαν μεταξύ των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων των δύο τραπεζών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Alpha Bank Ι. Κωστόπουλος υπογράμμισε: «Η συμφωνία του PSI είναι μια πολύ επώδυνη συμφωνία. Όμως δεν υπήρξαν για εμάς ερωτηματικά ως προς τη συμμετοχή μας ή μη, ούτε χρειάστηκε να αναλυθούν οι νομικές παράμετροι. Κάποιοι που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα εκτέθηκαν». 

Ο καυγάς μέσω ανακοινώσεων

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο τραπεζών αποκαλύφθηκαν στις 30 Ιανουαρίου με μια λιτή ανακοίνωση της Alpha Bank . Η τράπεζα τόνιζε ότι δεν δύναται να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση με τη Eurobank και την εν γένει εξέλιξη της συμφωνίας, λόγω των εξελίξεων στο PSI, οι οποίες, όπως επισήμανε, έχουν άμεση επίπτωση στον τραπεζικό τομέα.

H Eurοbank απάντησε αμέσως σημειώνοντας πως "δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης", επισήμανση που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων φωτογράφιζε ως υπεύθυνη για το… διαφαινόμενο διαζύγιο την Alpha Bank.

Μερικές ώρες άρσης της διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών είχαν ως αποτέλεσμα να εκδοθούν ανακοινώσεις με πιο… σταράτες κουβέντες. H Alpha Bank ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των μετόχων της, μετά την οριστικοποίηση του PSI plus, ώστε να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να λάβουν απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση.

Πρακτικά, η Alpha Bank έθεσε με διπλωματική γλώσσα θέμα ανατροπής των συνθηκών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε η συγχώνευση εξαιτίας της εξέλιξης στο PSI. Και με βάση την αγορά το έπραξε διότι συνήθως οι γενικές ρήτρες επανεξέτασης που έχουν τέτοιου είδους συμφωνίες ενεργοποιούνται όταν προκύπτουν γεγονότα τα οποία ανατρέπουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμφωνήθηκαν. Γι' αυτό και τέθηκε θέμα επανέγκρισης της συμφωνίας συγχώνευσης από τους μετόχους της, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

H Eurobank εξέδωσε με τη σειρά της νέα ανακοίνωση στην οποία πρακτικά απάντησε σημείο προς σημείο στην επιχειρηματολογία της Alpha Bank, θέτοντας ακόμη και τις βάσεις για πιθανές απαιτήσεις στην περίπτωση όπου το διαζύγιο ήταν οριστικό. Ειδικότερα, η Eurobank επισήμανε:

- Στις γενικές συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου δεν τέθηκε θέμα οριστικοποίησης του PSI plus και αξιολόγησης των επιπτώσεών του, ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Aν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε ανακοινωθεί και στο επενδυτικό κοινό.

- Η μόνη αίρεση που τέθηκε ήταν η λήψη των αδειών από τις αρχές, κάτι που έχει ήδη συμβεί.

- Από τις αρχές Νοεμβρίου υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI plus με το ελληνικό δημόσιο, το IIF και την τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων.

H Eurobank κατέληγε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ληφθεί για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ως προσχηματική την απόφαση της Alpha.

Σε κάθε περίπτωση, το PSI αναδεικνύεται, όπως παραδέχονται άμεσα ή έμμεσα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε παράγοντα διάλυσης του deal. Και αυτό διότι με ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 74% η νέα τράπεζα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση θα χρειαζόταν ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια.

Το σίγουρο είναι ότι από το καλοκαίρι όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων για συγχώνευση μέχρι σήμερα το business plan για τις συνέργειες και το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης δεν επικαιροποιήθηκαν, επίσημα τουλάχιστον, παρά τη συνεχή επιδείνωση για τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση του PSI.

Οι δύο τράπεζες κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 10,8 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν σχηματίσει ήδη πρόβλεψη απομείωσης στο γ΄ τρίμηνο και τα αποτιμούν στο 79% της ονομαστικής τους αξίας. Εξ αυτών, η Alpha κατέχει ομόλογα μόλις 3,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ ανήκουν στη Eurobank. Ταυτόχρονα, η Alpha συμμετείχε στο PSI με ομολογιακά δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ και η Eurobank με 335 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v