ΔΕΗ: Θετικά βλέπει η αγορά τις πωλήσεις μονάδων

Η δημιουργία μιας "μικρής ΔΕΗ" με προίκα τέσσερις μονάδες και η πώλησή της περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Επιχείρηση. Υπέρ της κίνησης τάσσεται η αγορά. Κινήσεις εξορθολογισμού στη μητρική.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Θετικά βλέπει η αγορά τις πωλήσεις μονάδων
Θετικά υποδέχτηκε η αγορά τις χθεσινές προτάσεις του υπουργού ΠΕΚΑ για τα πιθανά σχήματα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, τα οποία θα προτείνει στην Ε.Ε. και στην τρόικα.

Ωστόσο, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε πραγματική ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, με περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στις μη παραγωγικές ειδικότητες.

Όπως επισημαίνουν στο euro2day, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι τοποθετήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την ικανότητα της ΔΕΗ να εξυπηρετήσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, λόγω του υψηλού δανεισμού της και του περιορισμού των ταμειακών ροών, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, προϋπολογισμού περίπου 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ, περιελάμβανε την κατάθεση εκ μέρους των υποψηφίων και προτάσεων χρηματοδότησης του έργου, πρακτική στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει η ΔΕΗ.

Έτσι, κρίνεται ότι οι επιλογές της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το μέλλον της Επιχείρησης θα πρέπει να συγκλίνουν στην επίτευξη στόχων, όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και της αγοράς λιγνίτη (θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες με την Ε.Ε.) και η εξασφάλιση υγιών πόρων για την Επιχείρηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό και γενικότερα αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έριξε χθες στο τραπέζι περισσότερες εναλλακτικές. Κατ' αρχάς, την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, των 2 του Αμύνταιου και των 2 της Μεγαλόπολης, σε συνδυασμό με τη μίσθωση σε ανεξάρτητους παραγωγούς του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και την εφαρμογή συστήματος ανταλλαγής ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (swaps).

Για πρώτη φορά, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας ενός πορτφόλιο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνιτικές, φυσικού αερίου) με συνολική ισχύ που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για άνοιγμα της αγοράς. Το πορτφόλιο αυτό θα εισφερθεί σε άλλη θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ, η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί.

Αναφορικά με την πώληση μονάδων, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι και πάλι χάθηκε χρόνος, με την εμμονή της κυβέρνησης να πείσει την Ευρωπαϊκη Επιτροπή ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και λιγνίτη μπορεί να γίνει με την πώληση δύο παλαιών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, οι οποίες και μικρό χρόνο ζωής έχουν και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους πέραν των 8 - 10 χρόνων που απομένουν.

Έτσι, τώρα προτείνει την πώληση και δύο μονάδων της Μεγαλόπολης, από τις 4 συνολικά. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι μόνες που μπορούν να πουληθούν από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης είναι οι 3 και 4, δηλαδή οι νεότερες, οι πλέον εκσυγχρονισμένες και με εξασφαλισμένο καύσιμο, καθώς οι μονάδες 1 και 2 έχει προγραμματιστεί να κλείσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση για να πουλήσει τις παμπάλαιες μονάδες του Αμύνταιου προσφέρει και τις πιο σύγχρονες μονάδες της Μεγαλόπολης, ο ρόλος των οποίων στο νότιο σύστημα θα είναι αυξημένος.

Πάντως, η αγορά θεωρεί ότι η λύση της δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ» και της πώλησής της, η οποία κατά το παρελθόν εφαρμόστηκε στην Ιταλία, είναι η πιο ξεκάθαρη για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ θα συμβάλει σημαντικά στην κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ.

Τέλος, αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ, αγκάθια παραμένουν ο οργανωτικός αναχρονισμός της και το υπερβάλλον προσωπικό σε μη παραγωγικές ειδικότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η διοίκηση της ΔΕΗ, με εντολή του υπουργού, επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, όπως και την αναδιάταξη του οργανογράμματος της Επιχείρησης. Ωστόσο, όλα αυτά σημαίνουν «εφεδρεία» για σημαντικό ποσοστό του διοικητικού προσωπικού, έστω και αν θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως ορυχεία, μονάδες παραγωγής, συντήρηση δικτύων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v