Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Σαλαγκούδης: Διαγωνισμός για μονάδες ενέργειας

H Ελλάδα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο, αποκλείοντας για πρώτη φορά την συμμετοχή του κρατικού μονοπωλείου της ΔΕΗ, είπε οΓιώργος Σαλαγκούδης την Τρίτη σε συνέντευξη του στο Reuters.

Γ. Σαλαγκούδης: Διαγωνισμός για μονάδες ενέργειας
H Ελλάδα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο, αποκλείοντας για πρώτη φορά την συμμετοχή του κρατικού μονοπωλείου της ΔΕΗ, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης την Τρίτη σε συνέντευξη του στο Reuters.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέπει στους ιδιώτες να εισέλθουν στην παραγωγή και να πωλούν στους ιδιώτες καταναλωτές από τo 2007.

”Αυτή την εβδομάδα θα διαμορφώσουμε το τελικό κείμενο του διαγωνισμού και πιστεύω ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα βγεί επίσημα η προκήρυξη”, είπε ο Γιώργος Σαλαγκούδης, υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ενέργειας. ”Η ΔΕΗ αποκλείεται από αυτό το διαγωνισμό.”

Ο διαγωνισμός θα αφορά σε 2-3 εργοστάσια συνολικής δυναμικότητας 900 MW που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας για ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς σήμερα η παραγωγή καλύπτει την ζήτηση.

Σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς του κλάδου, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για ειδικά κίνητρα στους νεοεισερχόμενους για να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ που παράγει έως και 30% φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιόντας ως πρώτη ύλη τον κατά πολύ φθηνότερο λιγνίτη.

Ο κ. Σαλαγκούδης είπε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει αρχικά στους ιδιώτες επενδυτές την πώληση της παραγωγής τους έως και του 70% της επένδυσης για την ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής.

”Ένα κίνητρο για την δραστηριοποίηση των ιδιωτών είναι τα συμβόλια διαθεσιμότητας που θα αγοράζονται από τους προμηθευτές, εξασφαλίζοντας την κάλυψη του 70% της επένδυσης τους”, είπε ο υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε τον Ιούλιο ότι η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, θα μπορούσε να οδηγηθεί στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς δεν έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η ΔΕΗ, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51%, καλύπτει το 95% της συνολικής ζήτησης των 7 εκατομμυρίων πελατών της, πουλώντας την παραγωγή της σε τιμές που σε σημαντικό βαθμό καθορίζει η κυβέρνηση.

Η παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας ανέρχεται σε 11.000 MW, καλύπτοντας οριακά την ζήτηση, η οποία ωστόσο αυξάνεται με ρυθμό 5% ετησίως, δημιουργώντας την ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής.

”Πρώτα θα δώσουμε τους όρους του διαγωνισμού στους τραπεζίτες που θα αναλάβουν το έργο της μελέτης της χρηματοδότησης και στη συνέχεια στους ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή”, τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης.

Οι αναλυτές και οι ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά ηλεκτρισμού εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς καθώς τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να ελέγχονται από το Δημόσιο ενώ δεν δίνεται τέλος στην ευνοϊκή αντιμετώπιση της ΔΕΗ -- την αποκλειστική πρόσβασή της στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη.

Το 60% της παραγωγής της ΔΕΗ καλύπτεται από την καύση λιγνίτη, που ως καύσιμο είναι 30-40% φθηνότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει εδώ και 10ετίες στην ΔΕΗ το δικαίωμα εκμετάλλευσης των μεγαλύτερων κοιτασμάτων λιγνίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v