Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πολλαπλά χτυπήματα” από ΟΟΣΑ για Ελλάδα (update)

Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ζ. Φ. Κοτίς, ζητώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση στους κατώτατους μισθούς, ευέλικτο ωράριο εργασίας, παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Για ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο κ. Αλογοσκούφης.

”Πολλαπλά χτυπήματα” από ΟΟΣΑ για Ελλάδα (update)
της Έλενας Λάσκαρη

”Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αναφορικά με την οικονομική πολιτική της και δεν υπάρχει περιθώριο για σφάλματα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεσή του οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Κοτίς σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης στο μέτωπο των δημοσιονομικών και προέβλεψε ότι δεν θα μπορέσει να επιβιώσει καλά στην ΟΝΕ αν παραμείνει τόσο χαλαρή η δημοσιονομική πολιτική της. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση των συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον καταληκτικό μισθό, και δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα για το εργασιακό εξήγησε ότι είναι πολύ υψηλός ο κατώτατος μισθός ανειδίκευτου εργάτη, ζητώντας μείωση, πρότεινε αύξηση της μερικής απασχόλησης, ευέλικτο ωράριο εργασίας και χαλάρωση της υπερπροστατευτικής, όπως τη χαρακτήρισε, νομοθεσίας για την απασχόληση, ιδίως για τις απολύσεις.

Επιπλέον ο ΟΟΣΑ ζητεί απελευθέρωση αγορών, ενίσχυση των αρχών ανταγωνισμού, παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μείωση της γραφειοκρατίας και εφαρμογή επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές με κατάργηση του πλεονεκτικού καθεστώτος (μη εφαρμογή ΦΠΑ) για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης υιοθέτησε την άποψη ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα και συμπλήρωσε ότι ”δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα”.

Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ασφαλιστικό ”ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναφορικά με τα εργασιακά τόνισε ότι επί του παρόντος η κυβέρνηση συζητεί μόνο για τη διευθέτηση του κόστους εργασίας και το κόστος των υπερωριών, ενώ ο δυϊσμός που παρατηρείται ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα αντιμετωπιστεί κατά επιχείρηση στα πρότυπα του ΟΤΕ.

Επί της ουσίας προανήγγειλε νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και συνέχιση της προσπάθειας εφαρμογής και μετά το 2006, ”ίσως με ηπιότερους ρυθμούς”, προανήγγειλε νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο με την υιοθέτηση νέου μοντέλου λειτουργίας των ΔΕΚΟ και νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκράτηση των δαπανών.

Αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό πεδίο, η δήλωση του υπουργού είναι ενδεικτική: ”θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για την αύξηση των εσόδων με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τους πολίτες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v