Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει (με καθυστέρηση) το παιχνίδι στην ενέργεια

Παράταση για μία εβδομάδα έδωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση για τους Κώδικες Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αναμενόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για τα πρώτα 900 ιδιωτικά MW που θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση των Κωδίκων. Οι λεπτομέρειες.

Ανοίγει (με καθυστέρηση) το παιχνίδι στην ενέργεια
της Χρύσας Λιάγγου

Παράταση για μία εβδομάδα έδωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση για τους Κώδικες Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το τελικό σχέδιο παραδόθηκε σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ στο Διαδίκτυο, ενώ η έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Σιούφα αναμένεται με υπουργική απόφαση αμέσως μετά το Πάσχα.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αναμενόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για τα πρώτα 900 ιδιωτικά MW που θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση των Κωδίκων.

”Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού θα δείξουν και το κατά πόσον η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυτή τη στιγμή, εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία και κατασκευάζουν ήδη μονάδα στη Β. Ελλάδα, οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βιοχάλκο και η Τέρνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει διευκρινίσει πάντως εάν στο διαγωνισμό που θα γίνει θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οι επενδυτές που έχουν αδειοδοτηθεί ή και άλλοι.

Από ό,τι έχει διαφανεί πάντως μέχρι στιγμής, στόχος τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και της ΡΑΕ είναι η προσέλκυση στην αγορά και ξένων κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο των Κωδίκων περιγράφει τη λειτουργία της μελλοντικής ανταγωνιστικής αγοράς, η οποία θα στηρίζεται στο σύστημα ”Pull”.

Οι παραγωγοί αλλά και οι χονδρέμποροι θα καλούνται σε ημερήσια βάση να δίνουν τιμές κιλοβατώρας η μέση τιμή της οποίας θα καθορίζει την οριακή τιμή του συστήματος.

Οι παραγωγοί που θα δίνουν τη χαμηλότερη τιμή θα μπαίνουν στο σύστημα και αντιστοίχως θα αποκλείονται εκείνοι με τις υψηλότερες τιμές και το μεγάλο ρίσκο για τους νέους ιδιώτες είναι το πώς θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν τη χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας που εξασφαλίζει η ΔΕΗ λόγω της παραγωγής σε ποσοστό περίπου 60% από λιγνίτη.

Το ρίσκο αυτό καλείται να καλύψει μέσω κινήτρων η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v