Κόντρες για το Φορέα Καθολικής Υπηρεσίας

Κόντρες για τον υγιή ανταγωνισμό στις ταχυδρομικές υπηρεσίες έχει προκαλέσει ο ορισμός των ΕΛΤΑ ως Φορέα Καθολικής Υπηρεσίας. Κίνηση μονόδρομο τη χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κόντρες για το Φορέα Καθολικής Υπηρεσίας
Στοιχείο απελευθέρωσης της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ τον ορισμό της εταιρίας ως Φορέα Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΚΥ).

Ο κ. Κωστής Μελαχροινός στην τοποθέτησή του στο Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων «Ρύθμιση προς ένα έξυπνο ψηφιακό οικοσύστημα», τόνισε πως, παρότι από κάποιους ο ορισμός των ΕΛΤΑ ως ΦΚΥ θεωρείται ευνοϊκή μεταχείριση, εντούτοις ήταν μονόδρομος.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν διαθέτουν τις υποδομές, τα δίκτυα και το ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν για μια εταιρία από τον ορισμό της ως Φορέα Καθολικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Μελαχροινός έκανε λόγο για «γκρίζα ζώνη» στον ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι και πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε έγινε η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, οι εναλλακτικοί πάροχοι διακινούσαν επιστολές βάρους κάτω των 50 γραμμαρίων, που ως τότε η διακίνησή τους ήταν αποκλειστικό δικαίωμα των ΕΛΤΑ.


ACS: Πρόβλημα ο ΦΠΑ και η εισφορά για το κόστος της καθολικής υπηρεσίας

Σοβαρό πρόβλημα για τον υγιή ανταγωνισμό στις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα απολέσει η επιβολή στους εναλλακτικούς παρόχους της υποχρεώσης να πληρώνουν ως έκτακτη παροχή για την καθολική υπηρεσία ποσοστό από 2% έως 10% του τζίρου τους, σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργίας της ACS.

Ο κ. Μενεγάκης τόνισε ότι η υποχρέωση αυτή θα έπρεπε να αφορά στα καθαρά έσοδα των εταιριών και όχι στον τζίρο. Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σημαντικό αβαντάζ για τον ΦΚΥ αποτελεί και το γεγονός ότι για τις υπηρεσίες του δεν καταβάλει ΦΠΑ, ενώ άφησε και αιχμές για επιλεκτική μεταχείριση των ΕΛΤΑ από το προϊστάμενο υπουργείο.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ο διευθυντής τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών κ. Ηλίας Πανταζής σημείωσε ότι η συμβολή των εναλλακτικών παρόχων στο κόστος της καθολικής υπηρεσίας θα κλιμακώνεται από 0,5% έως 10% επί του τζίρου τους ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.

Να σημειωθεί ότι κατά κύριο λόγο οι εναλλακτικοί πάροχοι επιλέγουν την δραστηριοποίησή τους στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου εντοπίζεται το 70% του πληθυσμού και το 80% του ταχυδρομικού έργου της χώρας. Στις περιοχές αυτές τα ΕΛΤΑ κατέχουν περίπου το 60% της αγοράς.

Ο κ. Πανταζής υποστήριξε επίσης ότι ο ορισμός των ΕΛΤΑ ως ΦΚΥ ως το 2028 προέκυψε ως αναγκαιότητα.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ταχυδρομείων της ΕΕΤΤ κ. Χρήστος Αποστόλου σημείωσε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία πλέον η Επιτροπή θα έχει την δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου των ΕΛΤΑ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αποτελεί ζήτημα η διαφοροποίηση στον ΦΠΑ που υπάρχει μεταξύ των ΕΛΤΑ και των εναλλακτικών παρόχων, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τους διαγωνισμούς των υπουργείων η σύγκριση των προσφορών θα γίνει σε τιμές προ ΦΠΑ ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v