Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν/σ για κεφάλαια ΕΠΕ και μετόχους μειοψηφίας

Αλλαγές στο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο ΕΠΕ αλλά και μείωση διαδικασιών για ίδρυση εταιρίας. Ευνοϊκότερο καθεστώς για τους μετόχους μειοψηφίας. Στη Βουλή η απόφαση για τις Κυριακές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ν/σ για κεφάλαια ΕΠΕ και μετόχους μειοψηφίας
Η Βουλή θα αποφασίσει για το αν τα μικρά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή με τη σημερινή του μορφή ή θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα συνάδουν με το αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων να μην ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους.

Ο ίδιος σημείωσε: "Έχουμε μια θέση που την υποστηρίζει η πλειονότητα των καταναλωτών, και κάποιοι επιχειρηματικοί φορείς όπως ο ΣΕΛΠΕ και ο ΣΕΤΕ. Θα γίνει διάλογος και θα δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει ως προς αυτό. Η Βουλή θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες".

Εκτός από το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των αγορών, ανέφερε ότι θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στις ΕΠΕ, θα μειωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης κατά 30%, ενώ σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες θα υπάρξει πρόνοια για περιορισμό των συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων εταιριών και διοικήσεων προκειμένου να προστατευθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Εν τω μεταξύ, διυπουργικές ομάδες με ορίζοντα έτους εργάζονται για την καταγραφή προβλημάτων για τα logistics, προκειμένου να πάνε στη Βουλή οι πρώτες ρυθμίσεις.

Σχετικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ένα μείζον γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός, ήδη δουλεύουν οι ομάδες για την άρση των αγκυλώσεων προκειμένου τα μέτρα να εξειδικευτούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με την καταγραφή των προβλημάτων σε τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο υπουργός είπε ότι έχουν χαρτογραφηθεί ήδη όσα εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν.

"Δεν είμαστε κοντά σε οριστικές ρυθμίσεις", σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι στον τουρισμό έχουν εντοπιστεί 131 πιθανά σημεία παρέμβασης, 39 σημεία στα δομικά υλικά, στο λιανικό εμπόριο 200 πιθανά σημεία και στην επεξεργασία τροφίμων 96 σημεία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι από τα 343 επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως και απομένει το αμέσως επόμενο διάστημα η λήψη νομοθετικών δράσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ειδικοτήτων, άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας, υπογράμμισε: "Ξεπερνάμε την πιστωτική ασφυξία και όσο βελτιώνεται η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών τόσο ευκολότερη θα γίνει η παροχή κεφαλαίου κίνησης για επαγγελματίες".

Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά προχωράει η συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, ενώ σημείωσε ότι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμη ώρα να προωθηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα - παρατηρητήριο για τις δυνατότητες να μπει ο καθένας στην αγορά εργασίας είτε ως επιχειρηματίας είτε ως εργαζόμενος. Εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, έμφαση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το άνοιγμα των αγορών. Με 148 ρυθμίσεις που έχουν ληφθεί ήδη δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις αγορές για την πώληση προϊόντων, όπως είπε.


Επόμενα βήματα για το άνοιγμα και των υπόλοιπων επαγγελμάτων

Κωδικοποίηση από τα υπουργεία

Το επόμενο στάδιο είναι η κωδικοποίηση από τα υπουργεία εντός εξαμήνου για όλες τις διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους αρμοδιότητάς τους, που έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τον ν. 3919/11, όπως προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Μέσω αυτής της κωδικοποίησης, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα απλοποιηθούν οι συναλλαγές με τη διοίκηση, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος, επαγγελματίας και εμπλεκόμενος φορέας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει.

Νέα μελέτη από το ΚΕΠΕ

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι μια συνεχής διαδικασία που δεν εξαντλείται με τη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων παρατηρούνται στην αγορά. Προς αυτόν τον σκοπό, έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ η εκπόνηση νέας μελέτης, στοχευμένης σε 20 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.ά.

Η μελέτη θα εξετάσει κυρίως:
•τον βαθμό απελευθέρωσής τους μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις,
•τον αριθμό των νεοεισερχόμενων και
•τις μεταβολές στις τιμές για τον καταναλωτή.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο του 2013. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.


Αποκλειστικές δραστηριότητες

Μια σημαντική πρωτοβουλία που σχεδιάζεται είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των λεγόμενων "αποκλειστικών δραστηριοτήτων" για τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (δικηγόροι, αρχιτέκτονες/μηχανικοί, λογιστές/φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι κ.ά.). Πρόκειται για μια σειρά δραστηριότητες που ασκούνται αποκλειστικά από παρόχους με συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα.

Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή και η αξιολόγησή τους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, ανάλογα με τα αποτελέσματα, σε κατάργηση κάθε αδικαιολόγητης ή δυσανάλογης αποκλειστικότητας. Η άρση περιορισμών αυτού του είδους, η οποία, να σημειωθεί, δεν έχει γίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα βοηθήσει περαιτέρω στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών για τον χρήστη, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v