Δεκαεννέα εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορούμενούς του που δικάζονται σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας.
Το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς υπέστη ζημία από τις μίζες που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Στο δικαστήριο σήμερα είναι 14 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, καθώς πέντε εξ αυτών μεταξύ των οποίων και η Αρετή Τσοχατζοπούλου δεν θέλησαν να παραστούν στη δίκη και εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους.
Όσον αφορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μέσω του συνηγόρου του επανέφερε το αίτημά του για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ την περίοδο των επίμαχων συμβάσεων προκειμένου να καταθέσουν πως ελήφθη η απόφαση για την αγορά των συγκεκριμένου εξοπλισμού.
Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε:
Τις υπόγειες διαδρομές του "μαύρου χρήματος" που φέρεται να έλαβε ως "μίζα" από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του στο ΥΠΕΘΑ ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς και τον βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση των συνολικά 18 ακόμη ατόμων που μοιράζονται μαζί του το εδώλιο, καλούνται να ερευνήσουν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα της σύλληψής του, ξεκινά σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας η δίκη του πρώην υπουργού και άλλοτε "ισχυρού άνδρα" του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος βαρύνεται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ακόμη και την ύστατη στιγμή, την περασμένη Παρασκευή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της δίκης του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχείρησε επιμερισμό των ευθυνών για την υπογραφή των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα μέσω των οποίων φέρεται να έλαβε τις επίδικες "μίζες".
Ειδικότερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος με δέκα συνολικά εξώδικα που απέστειλε ζητεί να προσέλθουν και να καταθέσουν στην δίκη όλοι οι υπουργοί που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Το εν λόγω αίτημα το είχε υποβάλλει και στο στάδιο της ανάκρισης, είχε ωστόσο απορριφθεί από το δικαστικό συμβούλιο.
Πέραν των δυο πρωθυπουργών, ο Άκης Τσοχατζόπουλος , απέστειλε εξώδικα στους Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, το περιεχόμενο των εξώδικων είναι σε απόλυτα προσωπικό τόνο, αφού ο πρώην υπουργός αναφέρει: «Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ».
Οι κατηγορούμενοι
Σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πλην, του πρώην υπουργού, αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι μεταξύ άλλων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς και ο πρώην στενός του συνεργάτης και πρώην γ.γ. εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.
Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οι: Ακης Τσοχατζόπουλος, ο επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η Αρετή Τσοχατζοπουλου, η Βίκυ Σταμάτη, ο Γιάννης Σμπώκος, γνωστή δικηγόρος, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης offshore Νίκος Γεωργουλάκης, ο Παναγιώτης Σταμάτης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας Παντελής Ζαχαριάδης, ο εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας Οράτιος Μελάς, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου, η Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, ο Φώτης Αρβανιτίδης, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και ο Γιώργος Κωνσταντάντος.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσαν αποδίδουν στον πρώην υπουργό "ροπή προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα", ενώ αναφέρονται λεπτομερώς στους τρόπους με τους οποίους οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ή συμμετείχαν στο ξέπλυμα του "μαύρου χρήματος".
Επι λέξει στο βούλευμα αναφέρεται: "Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξαν ενεργώντας κατ΄ επάγγελμα, διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχαν διαμορφώσει, προκύπτει σκοπός για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τέλεσαν τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου και συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποία τοποθετήθηκαν και αποκρίθηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έχωντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων".
Σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου η οργάνωση συστήθηκε το 1998 και σε αυτή συμμετείχαν όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου.
Ενδεικτικά αναφερόμενοι στον Άκη Τσοχατζόπουλου οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών αναφέρουν: "Από αρχές του έτους 1998 και έως τον Απρίλιο του έτους 2010 τουλάχιστον, από κοινού με άλλους, συμμετείχε σε οργάνωση που είχε σκοπό την διάπραξη της νομιμοποίησης εσόδων προερχομένων από το έγκλημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου. Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της από κοινού με τους άλλους κατηγορουμένους, συστήσανε τις εταιρείες μέσω των οποίων προβήκανε σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορουμένων του Νίκος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους. Ο Νίκος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιρειών στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο πραγματικός ιδιοκτήτης".
Για την Βίκυ Σταμάτη αναφέρει: " Ο αδελφός της Π. Σταμάτης προέβη σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Nobilis με ψευδώνυμο. Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους 710.000 ευρώ. Στις 16.4.2010 η Βίκυ Σταμάτη απέκτησε το ακίνητο με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της".
Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου: "Κατά τα έτη 2004-2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, γνωρίζοντας οτι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου, δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες".