Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Κλείστε άμεσα τα μέτωπα με την τρόικα

Η θετική αξιολόγηση είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί το αρνητικό παράδειγμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων του 2012, τονίζει η Eurobank.

Eurobank: Κλείστε άμεσα τα μέτωπα με την τρόικα
Η θετική αξιολόγηση είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί το αρνητικό παράδειγμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων του 2012, τονίζει η Eurobank.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε τακτική της έκδοση, η διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας επιταχύνεται αυτή την εβδομάδα με δεδομένο ότι η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες (την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013).

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το Euro Working Group της 4ης Απριλίου 2013 θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ. με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχουμε τη θετική αξιολόγηση της τρόικας για τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αλλαγές στη λίστα φαρμάκων και υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο).

Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει το αναθεωρημένο σχέδιο με τα νέα οργανογράμματα στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, την αξιολόγηση του προσωπικού και το πρόγραμμα «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» (επίορκων δημοσίων υπαλλήλων κτλ) ως το τέλος του 2014. Το θέμα της αναμόρφωσης της λίστας φαρμάκων έχει επιλυθεί ήδη.

Οι εξελίξεις όμως δεν είναι θετικές για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης που θα επιτρέψουν την καταβολή €6,0 δισ. σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δόσεων του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Ιανουάριος 2013) . Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί των ανοικτών θεμάτων που περιλαμβάνουν:

• την συνέχιση καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών αντί του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της συνέχισης καταβολής του ειδικού τέλους και για το 2013 αλλά με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Σημειώνουμε ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού.

• την υστέρηση στα έσοδα όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων αλλά α) από τις απώλειες που θα δημιουργηθούν αν τελικά δεν επιβληθεί ο φόρος 2‰ επί των εσόδων των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, β) από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (αν τελικά προκριθεί μια τέτοια λύση από τους κυβερνητικούς εταίρους), γ) από την (λογιστική) αδυναμία καταβολής του μερίσματος από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο (€0,9 δισ.), κλπ.

• την ανεξαρτητοποίηση ή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ σε αυτή.

• την καλύτερη δημοσιονομική απεικόνιση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της κυβέρνησης απαιτούσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup 12ης Απριλίου 2013. Θετική αξιολόγηση από την τρόικα στα παραπάνω θέματα θα επέτρεπε την αποδέσμευση των €6,0 δισ. Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να απομακρύνεται και τώρα προβάλει ως πιο εφικτή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στον Απρίλιο και η πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος Απριλίου για την έγκριση της δόσης των €6,0 δισ.

Η καθυστέρηση καταβολής της δόσης θα επηρεάσει αρνητικά την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς μεγάλο μέρος της δόσης αφορά κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων για τα παραπάνω ανοικτά θέματα αφού κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση το αρνητικό παράδειγμα των διαπραγματεύσεων της περιόδου Ιουνίου-Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να αποφευχθεί.

Τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπουν την επανάληψη του 2012. Τα περιθώρια αποδόσεων των 10-ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ακολουθούν έντονα ανοδική τάση.

Την 1η Απριλίου 2013 το ελληνικό περιθώριο αποδόσεων ήταν στις 115,0 μ.β.., αυξημένο κατά 3,4% σε εβδομαδιαία βάση. Σε μηνιαία βάση το περιθώριο έχει αυξηθεί κατά 15,7%. Σε σχέση με το περιθώριο της 16ης Μαρτίου 2013 όταν ανακοινώθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο η αύξηση είναι 19,1%. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται:

1. στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα και την αβεβαιότητα σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων.

2. στις αρνητικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v