Εισηγμένες: Πυρετός διαβουλεύσεων με τις τράπεζες

Πολλές εισηγμένες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες. Τα αιτήματα, τα επιχειρήματα και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης. Τι δείχνουν δώδεκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τη Σοφοκλέους.

Εισηγμένες: Πυρετός διαβουλεύσεων με τις τράπεζες
Σε πυρετό διαβουλεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες βλέπουν πως το πρόγραμμα ταμειακών ροών τους δεν βγαίνει και ζητούν από τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους επιμηκύνσεις δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις και πολλές φορές χαμηλότερα επιτόκια.

Στις «πολύ καλές περιπτώσεις» περιλαμβάνονται όσες καταφέρνουν να σημειώνουν θετικό EBITDA και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, ούτως ώστε όχι μόνο να καταβάλουν το σύνολο των τόκων, αλλά και ένα μικρό ποσοστό των χρεολυσίων. Οι διοικήσεις τους ζητούν επιμηκύνσεις δανείων, με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια και με όσο περισσότερο ελαστικούς συμβατικούς όρους (covenants).

Οι «χειρότερες περιπτώσεις» αφορούν εταιρείες που υποχρεώνονται σε αρνητικό EBITDA και τα αιτήματά τους για επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων συνοδεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις και από ένα «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Αυτά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης συνήθως περιλαμβάνουν πολιτικές για περικοπές κόστους, για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για μειώσεις αποθεμάτων (destocking) και ενίοτε κεφαλαιακές ενισχύσεις από τους μετόχους.


Ενδεικτικά παραδείγματα

Ενδεικτικά και μόνο, θα αναφερθούμε σε μερικά παραδείγματα διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ εισηγμένων εταιρειών και τραπεζών.

DIONIC: Στις 31/12/2012 υπήρχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 4,9 εκατ. ευρώ και δάνεια 43 εκατ. ευρώ που κατέστησαν βραχυπρόθεσμα. Η εταιρεία ζητά από τις τράπεζες μείωση επιτοκίου και αναχρηματοδότηση όλου του δανεισμού.


Euromedica:
Υπάρχουν υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και η διοίκηση της εισηγμένης θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ρευστότητας, μεταξύ άλλων, μέσω:

• Επαναδιαπραγμάτευσης (η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη) των όρων σημαντικού μέρους υφιστάμενων δανείων.
• Προσπάθειας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
• Της κατά περίπτωση αποεπένδυσης περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών και της επανεξέτασης του τρόπου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου.
• Τροποποίησης πιστωτικών όρων με τους προμηθευτές και επέκτασης δραστηριοτήτων στον ιατρικό τουρισμό και στη Μέση Ανατολή.


Medicon Hellas: Η εταιρεία έχει πληγεί από τον «βάρβαρο» τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρείες νοσοκομειακού εξοπλισμού, που αρχικά δόθηκαν με τη μορφή ομολόγων και στη συνέχεια «κουρεύτηκαν».

Το κυκλοφορούν ενεργητικό είναι χαμηλότερο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει «πιθανότητα να μην είναι η εταιρεία σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων».

Η εισηγμένη διαπραγματεύεται με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού της την οποία θεωρεί τη μόνη εφικτή λύση. Επιπρόσθετα, η διοίκηση επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην προώθηση ιδιοπαραγόμενων προϊόντων και σε άλλες κινήσεις, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.


SPIDER: Η εταιρεία έχει κατά καιρούς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τις οποίες ρυθμίζει. Καταβάλλει προσπάθειες για να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και για να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία που διαθέτει.

Επιπρόσθετα, έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζες για την εφαρμογή του.


YALCO: Υπάρχουν ληξιπρόθεσμοι τόκοι και κεφάλαιο ομολογιακού δανείου ύψους 290 χιλ. ευρώ (31/12/2012), με αποτέλεσμα τη μεταφορά του δανείου 27 εκατ. ευρώ στο βραχυπρόθεσμο παθητικό.

Η εισηγμένη έχει καταρτίσει πλάνο πενταετίας που έχει υποβάλει στις τράπεζες, το οποίο συνοδεύεται από την πρόταση λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου και από τη συνολική αναχρηματοδότησή του.


Ακρίτας: Ο όμιλος έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: α) μείωση αποθεμάτων για να εξοικονομηθεί ρευστότητα 500 χιλιάδων ευρώ, β) αύξηση τιμών πώλησης και μικτού περιθωρίου κέρδους (εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ), γ) περιορισμό ζημιογόνου δραστηριότητας θυγατρικής (1 εκατ. ευρώ) και δ) μερική αναδιοργάνωση των μακροπρόθεσμων δανείων.

Λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην αγορά της ξυλείας, ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει «ενδεχόμενη ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του».


Δομική Κρήτης: Λόγω προβλημάτων ρευστότητας, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προσωπικό, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι προσωρινά, καθώς αναμένει:

• Την ενίσχυσή της με την εκτέλεση νέων έργων.
• Τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
• Την είσπραξη οφειλόμενων ποσών από το ελληνικό δημόσιο.
• Συμψηφισμό οφειλόμενων φόρων με τις επιστροφές των παρακρατούμενων που έχουν γίνει δεκτές από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
• Την πώληση μετοχών της Αιολικό Πάρκο Ρούσκιο (έχει άδεια παραγωγής για μονάδα ισχύος 28 Mw).
• Την πώληση συμμετοχών και ακινήτων σε συγγενείς εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει συμφωνία με την ENEL Green Power International BV για την πώληση των εταιρειών Αιολική Μούσκιο, Αιολική Ανατολικής Αχαΐας και Αιολικά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας, όταν αυτές λάβουν άδειες παραγωγής. Στην περίπτωση της Αιολικής Μούσκιο, η ENEL Green Power International BV δεν ανταποκρίθηκε, παρότι εκπληρώθηκαν οι όροι της συμφωνίας, δεν καταγγέλθηκε όμως η συμφωνία η οποία παραμένει σε ισχύ για τις υπόλοιπες εταιρείες. Η Δομική Κρήτης εξετάζει τη διάθεση της εταιρείας σε άλλους επενδυτές.


Άλλες περιπτώσεις

• Η συγχώνευση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και της Ιχθυοτροφεία Σελόντα εκτιμάται πως θα βοηθήσει το ενοποιημένο σχήμα στο να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.


• Στην περίπτωση της Μοχλός, ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει ενδεχόμενη ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου, η οποία εξαρτάται από την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού του. Πάντως, η διοίκηση θεωρεί το ζήτημα διαχειρίσιμο και σημειώνει πως διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία (θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση για κάλυψη τραπεζικής χρηματοδότησης), ή ακόμη πως θα μπορούσε να δανειστεί από άλλη εταιρεία του ομίλου.

• Στην Altec, οι πιστώτριες τράπεζες είναι και οι βασικοί μέτοχοι! Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έχει εδώ και καιρό αναφερθεί στην ανάγκη λήψης μιας συνολικότερης απόφασης σχετικά με τις υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου.


• Η επικείμενη άντληση κεφαλαίων μέσα από ΜΟΔ που στόχος είναι να μετατραπεί σύντομα σε μετοχές θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγματευτική θέση της διοίκησης της Βαράγκης στις επαφές της με τις τράπεζες.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v