Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς ξεκαθαρίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε την παράταση της πληρωμής του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013. Τι είπε για τη συγχώνευση ETE-Εurobank.

Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα
Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε ο Γ. Προβόπουλος την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013. Εάν το καταργούσαμε, θα έπρεπε να βρουμε άλλη πηγή εσόδων και ο φορολογικός μηχανισμός δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην εκπομπή NETWEEK τόνισε πως οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες δεν κινδυνεύουν.

Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει προχωρήσει στην εξυγίανση επτά τραπεζών. Σε καμία περίπτωση ο Έλληνας καταθέτης δεν υπέστη ζημίες. Οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς. Αν παρουσιαστούν υστερήσεις στα δημόσια έσοδα, τότε θα καλυφθούν με άλλους τρόπους, ενδεχομένως με περικοπές δαπανών, συμπλήρωσε. Άλλωστε υπάρχουν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία διατίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.


Να προχωρήσει το deal Εθνικής - Eurobank

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει ένα θέμα από την πλευρά της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. "Δεν τους αρέσει να υπάρχει μια τόσο μεγάλη τράπεζα με μερίδιο αγοράς γύρω στο 40%", ανέφερε και τόνισε ότι διαφωνεί με αυτήν την οπτική. 

Συμπλήρωσε ότι η τρόικα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δυσκολία να βρει το σχήμα ΕΤΕ-Eurobank το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται για να καλυφθεί από ιδιωτικούς πόρους το 10% της ΑΜΚ.

"Δεν πιστεύω ότι η νέα τράπεζα θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο, δεν το θέλει ούτε η τρόικα, ούτε εμείς στην ΤτΕ. Δεν πρέπει να αντιστραφεί η συγχώνευση". Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα είναι υπό την εποπτεία του ΤΧΣ και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κρατικός έλεγχος.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Ζητά να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο -γεγονός που κατά τον ίδιο δεν είναι ρεαλιστικό- και ως εκ τούτου αναμένεται να λάβει παράταση λίγων εβδομάδων μέχρι τα τέλη Μαΐου.


Για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

"Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιοι άνθρωποι να υπάρχουν στον δημόσιο τομέα", αναρωτήθηκε ο Γ. Προβόπουλος και επανέλαβε ότι "οι επίορκοι πρέπει να φύγουν". Επισήμανε πως χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση και αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας. "Έπρεπε να έρθει η τρόικα για να ξυπνήσουμε και να μετρήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους", πρόσθεσε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποφασίσει η Πολιτεία τι ακριβώς θέλει να κάνει το Δημόσιο και μετά να υπολογίσει το προσωπικό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες. Πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, είπε και επισήμανε την ανάγκη εκτός από τους επίορκους να φύγουν και όσοι υπάλληλοι δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους και λειτουργούν σαν κηφήνες.

Σημείωσε δε ότι μετά από 3,5 χρόνια που θα έπρεπε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχει χρόνος, παρατήρηση που όπως είπε δεν απευθύνεται στον κ. Μανιτάκη.


Για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο,ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως το θέμα δεν ανέκυψε ξαφνικά, υπάρχει από τον Ιούνιο του 2012. Δεν δόθηκε, όμως, λύση γιατί εκκρεμούσαν εκλογές στο νησί.

Η λύση που επελέγη τελικά ήταν να πληρώσει τη νύφη και ο μεγάλος καταθέτης. "Πιστεύω ότι είναι μια βιώσιμη λύση, αλλά θα χρειαστούν και άλλα πράγματα". 

Όπως ανέφερε, την άνοιξη του 2012 τον επισκέφθηκε η διοίκηση της ΚτΚ και ρώτησε κατά πόσον μπορούσαν να αποκτήσουν θυγατρικό χαρακτήρα τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. "Είπα ότι για να ισχύσει αυτό πρέπει και στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών να γίνει μια διαγνωστική μελέτη".  Όταν αυτή γινόταν στη συνέχεια, θα έπρεπε να μπουν και τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα έλειπαν, πρόσθεσε.

Οι Κύπριοι γνώριζαν ποια είναι η διαδικασία και πως το πακέτο των 50 δισ. θα έπρεπε να αυξηθεί. Για κάτι τέτοιο η έγκριση από την τρόικα θα ήταν πολύ δύσκολη, ανέφερε.


Κρίσιμες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Χαρακτήρισε υπ' αριθμόν ένα ζήτημα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει φιλικότητα προς τον επιχειρηματικό τομέα, σημαίνει αποκρατικοποιήσεις στις οποίες έχουμε μείνει πολύ πίσω, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

"Τρία χρόνια χάσαμε χρόνο. Η χώρα δεν τολμούσε να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ώστε να μειωθεί το χρέος και να γίνουν επενδύσεις".

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι να μην υπάρχουν τα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα και σε αυτό έχουν ήδη γίνει πολύ σπουδαία βήματα.

"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επί θύραις, ενώ έχουν ήδη επιστρέψει καταθέσεις περί τα 19 δισ. ευρώ. Ακόμα και τον ταραχώδη Μάρτιο σημειώθηκε εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις. Όποιος επενδυτής αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο θα ρίξει και άλλα κεφάλαια", υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο της Κύπρου στην πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας προέβλεψε ότι θα έχει μια μειωτική επίδραση της τάξεως του 0,35%. Εκτίμησε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 4 - 4,5% φέτος.


Καταστροφική η επιστροφή στη δραχμή

"Το Grexit έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί, θα μπορούσε να επανέλθει αν το πρόγραμμα εκτροχιαστεί. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν εφιάλτης. Τα εισαγόμενα αγαθά και το πετρέλαιο θα εξαφανίζονταν. Ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα οχήματά τους. Το βιοτικό επίπεδο θα έπεφτε κατά 50-60%. Θα ήταν εγκληματικό λάθος η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, είπε.

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει. Το πρόγραμμα μας καλύπτει έως τα τέλη του 2014. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω, δήλωσε.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v