Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλήθειες και ψέματα για το κυπριακό "κούρεμα"

"Άδειασμα" Αναστασιάδη-Σαρρή από eurogroup. Σε γνώση της κυπριακής κυβέρνησης από πριν το σχέδιο για "κούρεμα" καταθετών. Πίστευαν ότι θα ανατραπεί σε πολιτικό επίπεδο! Η στάση Ελλάδας-Νότου. Όλο το παρασκήνιο.

Αλήθειες και ψέματα για το κυπριακό κούρεμα
Το μπαλάκι πίσω στην κυπριακή κυβέρνηση έριξε χθες το βράδυ το eurogroup, αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τόσο τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον υπουργό οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Σφάζοντας με το... βαμβάκι, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση της Παρασκευής η στάση των υπουργών ήταν να μην υπάρχει φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Η επίμαχη πρόταση στη χθεσινή ανακοίνωση του eurogroup αναφέρει συγκεκριμένα ότι το συμβούλιο συνεχίζει (continues) να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και επαναλαμβάνει (reaffirms) ότι οι καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ πρέπει να είναι πλήρως εξασφαλισμένες.

Με άλλα λόγια, το eurogroup είπε ότι εξαρχής η θέση ήταν να προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Όταν ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ήταν ιδέα της κυπριακής κυβέρνησης και της Κομισιόν με την ΕΚΤ να φορολογηθούν όλες οι καταθέσεις, η πλευρά Αναστασιάδη αντέδρασε λέγοντας ουσιαστικά ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ψεύδεται. Με τη σειρά του το eurogroup διέψευσε τον κ. Αναστασιάδη.

Τώρα η κυπριακή κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή ώστε να ευχαριστήσει και τους μικροκαταθέτες και τους μεγαλοκαταθέτες και την κυπριακή βουλή και τους εταίρους της. Όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση του eurogroup, ο Μιχάλης Σαρρής δεν φάνηκε πρόθυμος να εγγυηθεί τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ γιατί αυτό θα σήμαινε σημαντική αύξηση του φόρου στους μεγαλοκαταθέτες, καταφέροντας ίσως τελεσίδικο πλήγμα στη δραστηριότητα της Κύπρου ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου.

Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, ΔΗΚΟ, άφησε να διαρρεύσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα μετάθεση της ψηφοφορίας στη Βουλή, καθώς αυτήν τη στιγμή μόνο 19 ψήφοι υπέρ είναι εξασφαλισμένες από τις 29 που χρειάζονται για να περάσει.

Τι έγινε πίσω από τις πόρτες την Παρασκευή

Πολλά ακούστηκαν για την ακραία στάση που κράτησε η Γερμανία στο eurogroup της Παρασκευής. Και είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Γερμανία πίεζαν ασφυκτικά την κυπριακή πλευρά. Μάλιστα υπουργός οικονομικών ξένης χώρας ανέφερε στο euro2day ότι σκανδαλίστηκε από τη συμπεριφορά του Β. Σόιμπλε.

Είναι επίσης αλήθεια ότι καμία χώρα, εκτός από το Λουξεμβούργο, δεν απέρριψε το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός οικονομικών, Λουκ Φρίντεν, με εντολή του πρωθυπουργού του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι ήταν κατά του κουρέματος. Όμως πέραν αυτού ουδείς. Ούτε ο λεγόμενος Νότος, ούτε ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Όλοι παρακολουθούσαν σιωπηλοί τα τεκταινόμενα.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, όταν Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν επαφές στην Ελλάδα με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου, τα πνεύματα οξύνθηκαν πολύ και ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες για τη στάση που κράτησε ο κ. Τσακλόγλου στους όρους για την εξαγορά των κυπριακών θυγατρικών τραπεζών από ελληνικές (σ.σ.: θα επανέλθουμε επί τούτου).

Υπάρχει και μια σειρά άλλων γεγονότων που δεν πρέπει να παραβλεφθούν και που δείχνουν ότι η κυπριακή πλευρά γνώριζε ότι επίκειται κούρεμα των καταθέσεων.

Οι διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε ότι προωθείται κούρεμα καταθέσεων τουλάχιστον δέκα μέρες πριν:

- Στο EWG του Φεβρουαρίου συζητήθηκε το κούρεμα και συνεπώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του κυπριακού υπουργείου οικονομικών θα πρέπει να μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία τις προθέσεις των εταίρων.

Σε ερώτησή μας γιατί δεν δημοσίευσε η κυπριακή κυβέρνηση από τότε το θέμα και γιατί υπήρχαν οι δραματικές δηλώσεις των Σαρρή και Αναστασιάδη περί βλακώδους σχεδίου και περί κόκκινης γραμμής, υπηρεσιακός παράγοντας μας είπε ότι «πιστεύαμε ότι σε πολιτικό επίπεδο θα υπήρχε διαπραγμάτευση και θα τους πείθαμε». Άρα, οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη περί ξαφνικού και προ τετελεσμένου σχεδίου μάλλον δεν ευσταθούν.

- Επίσης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. -και πριν από το eurogroup- ο Κύπριος πρόεδρος είπε σε άλλο ηγέτη προσφιλούς χώρας ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί έκτακτο φόρο στις καταθέσεις. Μάλιστα, ο έτερος ηγέτης τον προέτρεψε να μη δεχθεί κάτι τέτοιο γιατί δεν συνέφερε την κυπριακή οικονομία. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε γνώση του τι γινόταν.

- Την Τετάρτη 13 Μαρτίου δύο μέρες πριν από το eurogroup στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Χρήζει προσοχής ποιες χώρες προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισήμως, η δικαιολογία ήταν η ανταλλαγή απόψεων των γερμανόφωνων υπουργών. Ανεπισήμως, όπως μαθαίνουμε, τέθηκε το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων της Κύπρου, με την επισήμανση ότι οι χώρες που θα επωφελούνταν άμεσα ήταν οι παραπάνω.

-Οι πληροφορίες λένε ότι η ΕΚΤ και το τεχνικό της προσωπικό εργάζονταν πάνω στο πλάνο κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων εδώ και ενάμιση μήνα. Επομένως, ακόμα και στη μικρή περίπτωση όπου η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τι θα επακολουθούσε, θα έπρεπε να έχουν λάβει γνώση παράγοντες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v