Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι «Αρκούδες» κάνουν… κράτει

Η επαναφορά του πολιτικού ρίσκου και γιατί οι αγορές δείχνουν αντιστάσεις. Ποιοι παράγοντες διατηρούν την όρεξη για μετοχές και πώς μπορούν να ανατραπούν. Το crash test των ιταλικών ομολόγων και οι κρίσιμες στηρίξεις.

Γιατί οι «Αρκούδες» κάνουν… κράτει
Το αίμα στην ιταλική αρένα μπορεί να περιμένει. Αυτό ήταν το σήμα που έστειλαν χθες οι αγορές, εντυπωσιάζοντας με την ψύχραιμη αντίδρασή τους στο σκοτσέζικο ντους των ιταλικών εκλογών, με εξαίρεση φυσικά το Μιλάνο, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα (πτώση 4,89% για τον δείκτη ΜΙΒ, ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα).

Η αποτυχία της ιταλικής Κεντροαριστεράς και του κόμματος Μόντι να αποσπάσουν πλειοψηφία και στη Γερουσία συνεπάγεται την επαναφορά του πολιτικού ρίσκου στην ευρωζώνη, μετά από ένα διάστημα ηρεμίας αρκετών μηνών. Παρ' όλα αυτά, οι αγορές έδειξαν σχεδόν να αγνοούν προς ώρας την επαναφορά των κινδύνων, επιμένοντας να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο.

Το καυτό ερώτημα είναι αν η χθεσινή ψύχραιμη αντίδραση των αγορών…ξεγελάει. Αν, δηλαδή, οι αγορές κινούνται από κεκτημένη ταχύτητα και αφομοιώσουν αργότερα τις επιπτώσεις από το εκλογικό φιάσκο Κεντροαριστεράς και Μόντι στην Ιταλία.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι επενδυτές αναζήτησαν τα καλά στοιχεία μέσα στις… στάχτες της Αίτνας.

Το άνοιγμα, για παράδειγμα, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Κεντροαριστερά, με το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, στάθηκε αρκετό για να περιοριστούν οι απώλειες στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες.

Οι αγορές έσπευσαν να αξιολογήσουν την κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας που διαθέτει η Ιταλία, παραμερίζοντας τόσο το μήνυμα της κάλπης όσο και τη δυσκολία να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση με πόλους την Κεντροαριστερά και τον αντιευρωπαϊστή και μονίμως λαϊκιστή Μπερλουσκόνι.

Η στάση των αγορών εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από την κεκτημένη ταχύτητα. «Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν χρήμα και η όρεξη για ανάληψη ρίσκου παραμένει υψηλή καθώς το consensus είναι ότι οι μετοχές σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις».

Από αυτήν την άποψη, οι... αρκούδες κάνουν προς το παρόν κράτει. Το ζήτημα είναι για πόσο.

Οι... ταύροι εκτιμούν ότι οι μετοχές έχουν ακόμη περιθώρια αποδόσεων. Παρά το γεγονός ότι ο S&P διαπραγματεύεται στα υψηλά του 2007, τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που περιλαμβάνει βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2007. Τα καλά εταιρικά κέρδη δικαιολογούν μεγαλύτερη άνοδο.

Τα χθεσινά στοιχεία στις ΗΠΑ εξηγούν εν μέρει την αισιοδοξία τους. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε αισθητά τον Φεβρουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο εκτινάχθηκαν κατά 15,6%, πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και με το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων θα αυξηθούν 3% μετά τη βουτιά 7,3% του Δεκεμβρίου.

Οι αρκούδες, όμως, σημειώνουν ότι η εκτίναξη στην αγορά κατοικίας οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, καθώς φέτος οι επιχειρήσεις στην Αμερική έσπευσαν να μοιράσουν μπόνους και μερίσματα πριν από την 1η/1/2013, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Μέρος της παραπάνω ρευστότητας διοχετεύθηκε στην αγορά κατοικίας.

Σημειώνουν δε ότι η ρευστότητα από τα μερίσματα και τα μπόνους ευθύνεται για τις διαστάσεις που έλαβε η παραδοσιακή άνοδος των αρχών του έτους και τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα τα κέρδη βγαίνουν από τη μεταβλητότητα και όχι από την άνοδο των αγορών

Ο δείκτης VIX, που μετράει τον κίνδυνο στον S&P 500, έκανε άλμα 34% μετά από μια περίοδο μακράς ηρεμίας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που πλέον θέτει τους διαχειριστές σε κατάσταση συναγερμού.

Η εκτίναξή του καθιστά ουσιαστικά την αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε αρνητικές εκπλήξεις, αφού τα ακραία επίπεδα του VIX δείχνουν ότι οι μετοχές βρίσκονται μάλλον στα ώριμα πλέον στάδια της τρέχουσας ανοδική τάσης.

Οι αγορές, πάντως, χθες, παρά το αρχικό σοκ έδειξαν χαρακτήρα. Οι σημαντικές τεχνικές στηρίξεις των βασικών δεικτών δεν τέθηκαν σε αμφισβήτηση, για την ώρα, και όσο οι στηρίξεις διατηρούνται οι ταύροι συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι βραχυπρόθεσμα.


Οι κρίσιμες στηρίξεις

Ο S&P 500, για παράδειγμα, προσπάθησε να επανέλθει κοντά στο επίπεδο των 1.500 μονάδων που είναι οριακό σημείο, αφού πρώτα προσέγγισε την ισχυρή γραμμή στήριξης των 1.490-95 μονάδων.

Η ομάδα της Credit Suisse τοποθετεί τις σημαντικές στηρίξεις στις 1.483 μονάδες και στις 1.475-73. Αυτό το οποίο λείπει από την τεχνική εικόνα τόσο του S&P 500 όσο και άλλων βασικών δεικτών είναι η φάση διανομής των τίτλων. Η κίνηση ωστόσο κάτω από τις 1.475 μονάδες μπορεί να επιταχύνει την πτωτική πορεία του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τεχνική ομάδα της UBS επισημαίνει το κρίσιμο επίπεδο των 1.398 μονάδων.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100, παρά την πίεση, δεν έχασε το χαμηλό στις 6.259 μονάδες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πλησίασε το χαμηλό του Φεβρουαρίου στις 6.174 μονάδες, που είναι και ισχυρή στήριξη. Η UBS σε πρόσφατη ανάλυση θεωρεί το επίπεδο των 6.105 μονάδων σημαντικό επίπεδο στήριξης και trigger point.

Από την ανοδική κίνηση των μετοχών φαινόταν ότι η ορμή έλειπε και αυτό επιβεβαιώνεται και στον ευρωπαϊκό δείκτη βαρόμετρο DAX. Ο δείκτης ωστόσο δεν κινήθηκε κοντά στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η υποαπόδοσή του σε σχέση με τον Stoxx 600 είχε ξεκινήσει πριν το εκλογικό αποτέλεσμα δώσει τροφή για τη διόρθωση. Η UBS χαρακτηρίζει το επίπεδο των 7.537 μονάδων ιδιαίτερα κρίσιμο αφού η διάσπασή του θα επιταχύνει την πτώση.

O ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 κινήθηκε με πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα και έφθασε μέχρι και τα επίπεδα της σημαντικής στήριξης των 2.546-68 μονάδων. Η διάσπαση και των 2.519 μονάδων θα βάλει σε σκέψεις την αγορά, ενώ φαίνεται ότι η ψυχολογική αντίσταση των 2.800 ίσως να είναι η κορυφή που θα σηματοδοτήσει την αντιστροφή.


Με 4,83% δανείστηκε μέσω 10ετών ομολόγων η Ιταλία

Το πρώτο crash test των αγορών, πάντως, μετά το φιάσκο των ιταλικών εκλογών έγινε σήμερα. Το ιταλικό δημόσιο βγήκε στις αγορές με δημοπρασία 10ετών ομολόγων σε μια συγκυρία που η απόδοση στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε χθες στο 4,91%.

Παρά την εκτίμηση ότι οι ιταλικές τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων θα βάλουν πλάτη στη δημοπρασία, οι αγορές θα περιμένουν να δουν πού θα διαμορφωθεί το κουπόνι και κυρίως τη συμμετοχή των ξένων στη διαδικασία.

Η πρώτη αποτιμήση κρίνεται θετική από τις αγορές δεδομένου ότι το επιτόκιο αυξήθηκε μεν στο 4,83% από 4,17% (το υψηλότερο από τον Οκτώβριο) αλλά η είδηση οδήγησε σε μικρή άνοδο στο ιταλικό χρηματιστήριο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v