Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην… παράταση κρίνεται η επαναγορά

Ξανανοίγει το βιβλίο προσφορών ως και την Τρίτη. Ποδαρικό από ελληνικές τράπεζες που βάζουν και τις …εφεδρείες. Η προειδοποίηση του ΟΔΔΗΧ, η γερμανική…ενίσχυση και οι κρίσιμες αποφάσεις στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου.

Στην… παράταση κρίνεται η επαναγορά
Παράταση στο θρίλερ της επαναγοράς ως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια για επίτευξη υψηλότερης συμμετοχής.

Στόχος σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς είναι να συγκεντρωθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 31 με 32 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΟΔΔΗΧ σήμερα ανακοίνωσε την παράταση στην περίοδο αποδοχής έως τις 12:00 (ώρα Λονδίνου) της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας παράλληλα τους επενδυτές ότι ενδεχομένως να μη δουν άλλη προσφορά σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, δήλωσε σχετικά: "Αποφασίσαμε να παρατείνουμε την περίοδο αποδοχής της πρότασης επαναγοράς έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν υποβάλει προσφορές μέχρι στιγμής μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ρευστότητας που παρέχει η πρόσκληση.

Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι, ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχτεί όλα τα ομόλογα που έχουν προσφερθεί, θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, εξετάζοντας περαιτέρω βήματα για να τεθεί το χρέος σε διατηρήσιμη οδό. Τα μελλοντικά μέτρα ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν ευκαιρία εξόδου από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, στα επίπεδα που προσφέρονται στην επαναγορά".   

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή κατόχων ελληνικών ομολόγων που δεν υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά, αλλά όχι και τροποποιήσεις στις προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί. Αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία εκκαθάρισης των προσφορών θα είναι η Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ενώ η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για νέα παράταση στην περίοδο αποδοχής.


Οι προσφορές

Όπως έγραψε το Euro2day, το βιβλίο προσφορών έκλεισε τυπικά στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής και άτυπα το Σάββατο το μεσημέρι, με τις επιλέξιμες προσφορές να πλησιάζουν, σε ονομαστική αξία, τα 26 δισ. ευρώ. Οι ξένοι ομολογιούχοι προσέφεραν ομόλογα ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από 16 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες περίπου 9 - 9,5 δισ. ευρώ. Πληροφορία, η οποία επιβεβαιώνεται και από τηλεγράφημα του Reuters, στο οποίο σημειώνεται ότι από την πρώτη φάση της διαδικασίας συγκεντρώθηκαν τίτλοι αξίας 26,5 δισ. ευρώ με μέση τιμή το 33,4% της ονομαστικής αξίας.

Το ύψος των επιλέξιμων προσφορών είναι ένα πρώτο βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς ελάχιστο επίπεδο για την επιτυχία του ήταν η υποβολή επιλέξιμων προσφορών άνω των 25 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, όμως, ότι επιζητείται, βάσει της απόφασης του τελευταίου Eurogroup, μείωση του χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, κρίθηκε αναγκαίο να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη του άτυπου στόχου της επαναγοράς αγοράς. Δηλαδή, η αγορά χρέους ονομαστικής αξίας περίπου 30 - 31 δισ. ευρώ.

Χρόνος, άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει καθώς ήταν γνωστό εξαρχής ότι το αποτέλεσμα της επαναγοράς θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, το οποίο ενδέχεται να αποφασίσει και για κρίσιμες παραμέτρους ως προς το τελικό ύψος του προγράμματος επαναγοράς.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης ενδέχεται να τεθεί και θέμα αύξησης της χρηματοδότησης από τον EFSF προς την Ελλάδα για την επαναγορά. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την αποδοχή υψηλότερων προσφορών, μειώνοντας περισσότερο το χρέος.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς διαθέτει χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. ευρώ και εύρος τιμών 30,2 - 40,1 μονάδων βάσης, ενώ οι τιμές των περισσότερων εκδόσεων την Παρασκευή έκλεισαν πάνω από την ανώτατη τιμή του εύρους αγορών του προγράμματος.

Στελέχη της αγοράς πάντως κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση του ποσού χρηματοδότησης, περιμένοντας τις τεχνικές διευκρινίσεις από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ και συμβούλων για το re opening του βιβλίου προσφορών.

Εφεδρεία οι ελληνικές τράπεζες

Το καυτό ερώτημα είναι αν το βιβλίο προσφορών ξανανοίξει απλώς και μόνο για να χρησιμοποιηθεί το back up των εναπομεινάντων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών ή για να υπάρξει συμμετοχή «απρόθυμων» μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ξένων ομολογιούχων.

Όπως έχει τονίσει το Euro2day, από την ανακοίνωση του προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν εφεδρεία για την επιτυχία του. Οι επιλέξιμες προσφορές από την πλευρά τους ανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ονομαστική αξία στα 9,2 δισ. ευρώ.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν ως back up ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ, και αν αυτά προσφερθούν θα επιτευχθεί ο optimum στόχος του προγράμματος. Δηλαδή, η επαναγορά ονομαστικού χρέους 30 - 31 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Euro2day δηλώνουν ότι οι τράπεζες θα πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον προσφέροντας και τα υπόλοιπα των ομολόγων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές, σήμερα το πρωί, από τραπεζικές ΑΕΔΑΚ και ασφαλιστικές που είναι θυγατρικές τραπεζών, και το ίδιο θα πράξουν εφόσον χρειασθεί και οι μητρικές των ομίλων.

Στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην επαναγορά οι γερμανικές τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια και οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση του προγράμματος. Πρόκειται όμως περισσότερο για συμβολική κίνηση καθώς η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στον βαθμό που πυροδοτήθηκε από αγορές hedge funds τα οποία δεν αποδέχθηκαν την προσφορά, αποτυπώνει και τα μικρά περιθώρια περαιτέρω αύξησης του βαθμού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Δεν αποκλείεται βέβαια τα hedge funds να επανακαθορίσουν τη στάση τους, είτε γιατί θα υπάρξει θρίλερ για την Ελλάδα, με διαρροές για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη δόση ή και πρόθεση αποχώρησής του από το πρόγραμμα στήριξης, είτε γιατί θα υπάρξουν προσδοκίες για βελτίωση από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου κρίσιμων παραμέτρων του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup η επιτυχία της επαναγοράς αποτελεί το ήμισυ της προσπάθειας για μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έχει συναρτήσει από την επιτυχή της έκβαση την εκταμίευση του μέρους της δόσης που του αναλογεί.

Τόσο οι ξένοι ομολογιούχοι όσο και οι ελληνικές τράπεζες πρόσφεραν κυρίως ελληνικά κρατικά ομόλογα μακρινής λήξης και προτίμησαν να διατηρήσουν όσα λήγουν το 2023 και δευτερευόντως το 2024 και το 2025.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v