Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Όχι μεν, αλλά» από τραπεζίτες για επαναγορά

Αντίθετοι, κατ' αρχάς, με τη γερμανική πρόταση επαναγοράς οι τραπεζίτες. Τα ομόλογα των τραπεζών, η χασούρα, αλλά και το «καρότο» της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον EFSF. Κλειδί η στάση του ΤΧΣ αν υιοθετηθεί η πρόταση.

«Όχι μεν, αλλά» από τραπεζίτες για επαναγορά
Αντίθετοι με το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες, δηλώνουν στις καταρχήν τοποθετήσεις τους οι εγχώριοι τραπεζίτες, αφήνουν, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να δουν με θετικό μάτι τη σχετική πρόταση, εφόσον αυτή συνοδευτεί από το «καρότο» της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της Τρίτης, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων γερμανική πρόταση για προαιρετική επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, που περιλάμβανε τα εξής χαρακτηριστικά:

- Η τιμή της δημόσιας προσφοράς θα ενέχει premium της τάξης του 5% με 10% από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 10ετούς ελληνικού (33,65 μονάδες βάσης)

- Στόχος της προσφοράς θα είναι η επαναγορά του 50% του χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών.

Οι ιδιώτες κατέχουν σήμερα ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ.

Επομένως η προσφορά, εφόσον υιοθετηθεί, θα στοχεύσει στην επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση χρέους κατά 21 δισ. ευρώ, ή 11% του ΑΕΠ.

Εφόσον, τελικώς, υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση ή μια άλλη με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, τότε θα απαιτηθεί η συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών, και ενδεχομένως και των ταμείων για να συγκεντρωθεί η απαραίτητη συμμετοχή.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν «ενθουσιάζονται» από την ιδέα να αποδεχθούν μια προαιρετική δημόσια προσφορά του ελληνικού δημοσίου με χαρακτηριστικά, όπως τα προαναφερόμενα.

Και αυτό γιατί τα νέα κρατικά ομόλογα, ύψους περίπου 13,5 δισ. ευρώ, που πήραν ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στο PSI, έχουν καθεστώς αντίστοιχο των δανείων του επίσημου τομέα. «Δύσκολα οι διοικήσεις θα αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν σε νέο κούρεμα τις τράπεζες» διαμηνύουν τραπεζικά στελέχη.

Εφόσον αποδεχόταν μια πρόταση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα ανακτούσαν βεβαίως μέρος της ζημιάς που ενέγραψαν και θα μείωναν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης από την άλλη όμως, θα έχαναν την ευκαιρία να ανακτήσουν ως και το σύνολο των κεφαλαίων από τα ομόλογα.

Ρυθμιστής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ταυτόχρονα, θα έβαζαν τέρμα στη συζήτηση για λύσεις, όπως η παροχή εγγύησης από το ΤΧΣ στα κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο οι ίδιοι εκτιμούν ότι «είναι μαχητή μέχρι την τελική οριστικοποίηση των λεπτομερειών του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης».

Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι στην περίπτωση που η πρόταση επαναγοράς πάρει το «πράσινο φως», οι άμυνες του συστήματος ελαχιστοποιούνται καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση-εντολή που θα λάβει ο εν δυνάμει βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, που δεν είναι άλλος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το «καρότο» της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από EFSF

Ωστόσο, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δουν με θετικό μάτι, την υλοποίηση της γερμανικής πρότασης, εφόσον αυτή συνοδευθεί «με κάποιο καρότο»...

Στο ερώτημα ποιο μπορεί να είναι το εν λόγω αντιστάθμισμα απαντούν ότι «η πρόταση Σόιμπλε έτσι όπως βγήκε στο αέρα, μάλλον αποτυπώθηκε στην απλοϊκή της μορφή και κατά πάσα πιθανότητα διαθέτει ένα πιο ουσιαστικό υπόβαθρο».

Ως παράδειγμα υποστηρίζουν πως το «καρότο» θα μπορούσε να είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του EFSF, εξέλιξη που θα άνοιγε το δρόμο για αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v