Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Το νέο στρατηγικό σχέδιο για τα ακίνητα

Οι κύριες επιδιώξεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στο μέτωπο της αξιοποίησης ακινήτων. H δημιουργία πακέτου 6 - 10 ξενοδοχείων, το "πακετάρισμα" των ιαματικών πηγών, το... κέντρο σερφ και τα γήπεδα γκολφ.

ΤΑΙΠΕΔ: Το νέο στρατηγικό σχέδιο για τα ακίνητα
Νέο στρατηγικό σχέδιο έχουν εκπονήσει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπόνησε η διοίκηση των Τ. Αθανασόπουλου και Γ. Εμίρη, προβλέπεται:

* H δημιουργία πακέτου 6 - 10 ξενοδοχείων Ξενία, με στόχο να παραχωρηθεί σε διαχειριστή υπερπολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων (επτά αστέρων).

* Η ενοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας σε πακέτα (ανά δύο ή τρία ιαματικά λουτρά)
και η παραχώρησή τους σε ιδιώτες.

* Η δημιουργία ενός - δύο παγκόσμιων προορισμών (όπως ενός παγκόσμιου κέντρου Surf στο Πρασσονήσι της Ρόδου).

* Η δημιουργία δύο ομάδων ακινήτων για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών μαζί με γήπεδο γκολφ μέσω της ενοποίησης δέκα εκτάσεων.

* Η πώληση πέντε ακινήτων σε ιδιώτες επενδυτές που είναι παγκοσμίως γνωστοί.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα τοποθετήσουν την Ελλάδα σε περίοπτη θέση ως τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας, εκτιμούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως τουριστικός προορισμός, τόσο από πλευράς επισκεπτών (περί τα 12 εκατομμύρια ετησίως), όσο και με βάση τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη (περίπου 500 ευρώ).
 
Στο Ταμείο πιστεύουν πως ανάμεσα στα ακίνητα υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν ή καλλιτέχνες ώστε να αποτελέσουν «κράχτες» για την Ελλάδα ως προορισμό για τα μεγάλα πορτοφόλια.

Ταυτόχρονα, μέσω της παραθεριστικής κατοικίας, επιδιώκεται η δημιουργία μιας νέας αγοράς για εύπορους πολίτες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αραβία κ.α.

Το Ταμείο σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε πέντε τομείς αναπτύξεων για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων που έχουν περιέλθει στον έλεγχό του: ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες και σχετικές εγκαταστάσεις, οικιστικές αναπτύξεις και εμπορικά κέντρα, καθώς και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.
 
Αυτό που ξεκαθαρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ είναι πως με βάση τις σημερινές συνθήκες θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθουν οι τιμές των ακινήτων σε επίπεδα που θα θυμίζουν τις εποχές της ευημερίας και των φθηνών δανείων.
 
Γι' αυτό και εξετάζουν τις λύσεις που προαναφέρθηκαν, μέσω των οποίων δημιουργείται αξία πάνω στα ακίνητα του Δημοσίου, με την ενίσχυση κυρίως του τουριστικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v