Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G. Sachs: Xωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν βγαίνει

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα προς τη χώρα μας είναι αναγκαία αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα μειωθεί στο 120% το 2020.

G. Sachs: Xωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν βγαίνει
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα προς τη χώρα μας είναι αναγκαία αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα μειωθεί στο 120% το 2020, ενώ υφίστανται οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, από την πλευρά του επίσημου δανειστή είναι εφικτό να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της χώρας και να επεκτείνει το υφιστάμενο καθεστώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά από την ελληνική πλευρά το βάθος της ύφεσης και οι πολιτικές επιπτώσεις δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το ελληνικό χρέος είναι απίθανο να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες τροποποιήσεις στη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα "καλά" νέα είναι ότι όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί (και θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα), όμως τα "κακά" νέα είναι ότι ο λόγος 120% χρέος προς ΑΕΠ έως το 2020 δεν είναι εφικτός.

Οι λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος, και θεωρούνται πολιτικά εφικτές, όπως η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων του PSI (buy-back), δεν είναι αρκετές για τη διατηρησιμότητα του χρέους.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι για να αυξηθεί η πιθανότητα το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 120% μέχρι το 2020, με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, απαιτείται μια πολύ πιο δραστική μείωσή του, πιθανότατα πάνω από 80 δισ. ευρώ, και αυτό είναι ανέφικτο πολιτικά, επί του παρόντος. Η G.S. πιστεύει ότι η πιθανότερη έκβαση θα περιλαμβάνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως η αβεβαιότητα για τη διατηρησιμότητά του θα παραμείνει.

Αυτή η αβεβαιότητα θα κρατήσει πίσω την ελληνική ανάκαμψη, σε σχέση με πιο αποφασιστική διαγραφή χρέους, και θα αναβάλει την οριστική επίλυση των ελληνικών ζητημάτων χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v