Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ναι" στον προϋπολογισμό στη σκιά της δόσης

Με 167 "ναι" πέρασε ο προϋπολογισμός. Μία διαγραφή στη Ν.Δ. μετά την ψηφοφορία. Η δόση θα έρθει και... με το παραπάνω, δήλωσε ο Σαμαράς. Κατάργηση των μέτρων με ένα νόμο και μετά διαπραγμάτευση το αίτημα Τσίπρα.

Ναι στον προϋπολογισμό στη σκιά της δόσης
Με 167 βουλευτές εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2013. Τα "όχι" ήταν 128 και τα "παρών" 4.

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, ενώ "όχι" ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος Οδυσσέας Βουδούρης και Παρίσης Μουτσινάς.

Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Θεοδώρα Τζάκρη. "Παρών" ήταν η επιλογή των ανεξάρτητων πλέον Μίμη Ανδρουλάκη, Γ. Κουτσούκου, Άντζελας Γκερέκου και Μάρκου Μπόλαρη, ενώ "κατά" ψήφισε ο Μ. Κασσής.

"Κατά" τάχθηκαν και οι κ. Νικολόπουλος και Μιχελογιαννάκης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο Θ. Σολδάτος της Ν.Δ. δεν ψήφισε τα κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν και υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στη διάρκεια της συζήτησης στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την καθυστέρηση που υπάρχει από το μέτωπο των δανειστών να αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι τόνοι σηκώθηκαν, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πήρε τα μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για τα 31,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση παραμένει καθησυχαστική. "Τα χρήματα θα έρθουν και με το παραπάνω", είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Έντονους διαλόγους προκάλεσε και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Die Zeit, στην οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και οι επενδυτές δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να επενδύσουν στη χώρα.


Σαμαράς: Η δόση θα έρθει έγκαιρα και με το παραπάνω
ΩΡΑ: 23:40

"Δεν είστε το αύριο κ. Τσίπρα. Είστε τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς. "Θα σας μείνουν οι συνιστώσες, αλλά συνισταμένη δεν θα αποκτήσετε".
"Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα, στο ακέραιο και με το παραπάνω. Γι’ αυτό το παραπάνω δουλεύω συνεχώς", σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη δόση και σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν, και θα το κάνουν.

Αντιπολίτευση δεν σημαίνει "όχι σε όλα" και αντίδραση απέναντι σε όλα. Από την αρχή επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξουν προϋποθέσεις ανάκαμψης, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να δουλέψει κανένα πρόγραμμα. Είπαμε ότι θα τιμήσουμε τις υπογραφές της χώρας. Αυτά είπαμε και αυτά υλοποιούμε, υποστήριξε ο Α. Σαμαράς.

Το αρχικό οικονομικό μίγμα είχε σοβαρά προβλήματα. Επέβαλε υψηλά επιτόκια και δεν έδινε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές. "Εμείς είπαμε τότε τις διαφωνίες μας και τώρα διορθώνουμε το σφάλμα".

Τώρα κάνουμε το επόμενο βήμα, να επισπεύσουμε την ανάκαμψη. Σχεδιάζουμε να πάμε καλύτερα από τον στόχο για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013. Αυτό θα γίνει γιατί τα χρήματα που θα μπουν στην Ελλάδα θα είναι λιγότερα από αυτά που θα βγουν, σημείωσε.
 
"Εγώ από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα κυνηγήσω τις επενδύσεις", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι τα στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Στάθηκε και στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής. "Γιατί πρέπει να παίρνουν οι υπάλληλοι αυτοί οκτώ φορές πάνω από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων;", αναρωτήθηκε. Δεν μπορεί κάποιοι να εξαιρούνται, τόνισε.


Στουρνάρας: Η δόση θα εκταμιευτεί
ΩΡΑ: 23:10

"Από το ΚΚΕ άκουσα έναν συγκροτημένο λόγο, με τον οποίο διαφωνώ. Από την υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν άκουσα τίποτα. Ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστο", είπε ο υπουργός Οικονομικών. "Πολλές από τις προτάσεις που άκουσα οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία".
 
Χρειαζόμαστε τη δόση γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακά, αν και καλύτερα του αναμενομένου, είπε ο κ. Στουρνάρας. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων στις 16 Νοεμβρίου θα ήταν αδύνατη. "Αν δεν παίρναμε την επόμενη δόση ή την έγκριση της ΕΚΤ, θα τελειώναμε", τόνισε.

"Η δόση θα εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατό", είπε.

Για το χρέος σημείωσε ότι είναι υψηλό. Έχει τεθεί ως στόχος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. "Αυτό είναι εφικτό, κατά τη γνώμη μου, αλλά χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα σύγχρονο μίγμα πολιτικής με υψηλά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τοκοχρεολύσια που εξυπηρετούνται από πρωτογενή πλεονάσματα".

Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να είναι στην Ευρώπη όταν θα προχωρήσουν οι εξελίξεις.


Τσίπρας: Κατάργηση σε έναν νόμο και ένα άρθρο των μέτρων λιτότητας
ΩΡΑ: 22:40

Τα νούμερα θα αποδειχτούν εκτός πραγματικότητας εξαιτίας της ύφεσης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, εκτός από τη Μέρκελ, που θέλει τον νότο ειδική οικονομική ζώνη και την τρικομματική κυβέρνηση.

Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια την προγραμματική συμφωνία και έβγαλε από το συρτάρι τη στρατηγική του "καλού μαθητή" περιμένοντας την επιβράβευση. "Ξεκινήσατε με 11,5 δισ. ευρώ μέτρα και φτάσατε στα 19 δισ. ευρώ. Όλα αυτά ακολουθώντας τη στρατηγική του 'καλού μαθητή'. Δεν πέρασαν λίγες ώρες μετά τα μέτρα που ψηφίσατε και βγήκατε μετεξεταστέοι", τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε ότι "το μόνο που θα καταρρεύσει στις 16 Νοεμβρίου θα είναι ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία σας". Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς αρμενίζετε στραβά, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές των τριών κομμάτων.

Ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να του απαντήσει τι από όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πρωθυπουργός όταν ήταν αντιπολίτευση δεν ήταν σωστό: η ύφεση, τα κλειστά μαγαζιά, οι νέοι που δεν θα έχουν να βάλουν πετρέλαιο στα σπίτια τους.

Έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της οικονομίας αλλά και στη φυγή επιχειρήσεων και υποστήριξε ότι είναι θράσος να λέει κάποιος ότι φταίει η αντιπολίτευση. "Από τη συνέντευξή μου δεν σας ενόχλησε το ότι είπα πως δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων. Αυτό που σας ενόχλησε είναι ότι είπα την αλήθεια στο γερμανικό κοινό: πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι είστε αναξιόπιστοι".

"Το σχέδιό σας ποιο είναι; Ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρετε τη δόση; Τι άλλες λύσεις έχετε να προτείνετε στον ελληνικό λαό;", αναρωτήθηκε. "Είστε οι μόνοι που δεν συζητάτε για διαγραφή χρέους". Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε γιατί υπογράψατε τα δύο μνημόνια και είστε αναξιόπιστοι", τόνισε.

Ζήτησε κατάργηση σε έναν νόμο και ένα άρθρο των μέτρων λιτότητας που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τότε "να κάτσουμε επί ίσοις όροι για διαπραγμάτευση, γιατί θα υπάρξει διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση".

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα είναι ο κορμός μιας νέας κυβέρνησης.


Βενιζέλος: Άμεση προτεραιότητα η καταβολή όλων των δόσεων
ΩΡΑ: 22:15

Παρά τις διαφορές, στηρίζουμε την κυβέρνηση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει, αλλά περιμένει να ανέβει μαζί με τη χώρα, τόνισε. Έχουμε τη δύναμη της αλήθειας και της υπευθυνότητας των επιλογών μας.

Λίγες φορές στην Ιστορία η κυβερνητική σταθερότητα δεν είχε τόση σημασία όσο σήμερα.
Έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την εκταμίευση όλων των δόσεων που οφείλονται για το 2012 (εκτός από τα 31,5 δισ., τα 5 δισ. του Σεπτεμβρίου και τα 8,2 δισ. του Δεκεμβρίου) αλλά και τη λύση του προβλήματος του χρέους. Τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει στο παρελθόν δεσμευτεί για τη στήριξη της Ελλάδα μέχρι να βγει ξανά στις αγορές, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο για την οικονομία.

Για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση είπε ότι πρέπει να συναφθεί σύμφωνο ρευστότητας, αλλά και σύμφωνο επανάκτησης του ελέγχου των ομίλων από τον ιδιωτικό τομέα.

Έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες να πέσουν οι τιμές και να προχωρήσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Μίλησε για τη σημασία που έχει να αλλάξει η ψυχολογία, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη.

Πρέπει να υπάρξει πραγματική και όχι "αυτοαναιρούμενη" βοήθεια των εταίρων μας, σημείωσε. Πρέπει να σεβαστούν και αυτοί το δημοσιονομικό πλαίσιο. "Πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι αν εκπληρωθούν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, το 2013 μπορεί να είναι η χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος και το β΄ εξάμηνο περίοδος οριακής έστω ανάπτυξης.


Καμμένος: Το χρέος λύνεται με σεισάχθεια
ΩΡΑ 20:16

Το χρέος λύνεται πολιτικά και λύνεται με σεισάχθεια, με μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ρώτησε αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι τα τελευταία μέτρα, ποια μέτρα θα ληφθούν επιπλέον και πού είναι η έκθεση της BlackRock για τις τράπεζες.

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ενδοτισμό απέναντι στη Γερμανία και για ξεπούλημα της χώρας. Κατήγγειλε την πολιτική του μνημονίου που διατρέχει τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό και κάλεσε την κυβέρνηση να αναδείξει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, αντί να λειτουργεί σαν Φιλιππινέζα της Γερμανίας.

"Η Ελλάδα είναι μαγαζί γωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον Α. Σαμαρά να κινηθεί διπλωματικά προς την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Λονδίνο καθώς και τις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς σημείωσε ότι το ευρώ δεν αποτελεί πανάκεια για τη χώρα, λέγοντας πως "υπάρχουν και άλλα χωράφια πέραν του ευρώ".

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλά όχι μόνο τα "ασημικά αλλά και τους τίτλους ιδιοκτησίας της χώρας", ενώ ζήτησε για άλλη μία φορά την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική μελέτη που εκπόνησε πανεπιστήμιο του εξωτερικού για το θέμα.

Ο δρόμος της εξόδου από την κρίση δεν είναι στρωμένος με ακόμα μεγαλύτερα χρέη, τόνισε.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι αδύνατον να επιτύχει τους στόχους της κυβέρνησης και της τρόικας, υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι η κοινωνία θα οδηγηθεί σε έκρηξη.


Μιχαλολιάκος: Κόκκινη γραμμή θα έπρεπε να είναι η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη
ΩΡΑ 19:51

Η γνώμη των Ελλήνων εθνικιστών είναι ότι από την πρώτη στιγμή όταν ήρθαν εδώ οι ελεγκτές των δανειστών μας θα έπρεπε να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές - μία για την εθνική άμυνα, μία για τη δημόσια τάξη, τόνισε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, κ. Μιχαλολιάκος.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες, "αλλά
είναι πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων που έκανε η Αμερική με τη βοήθεια της Ε.Ε. Τι φταίει η Ελλάδα για όλους αυτούς τους πρόσφυγες; Γιατί δεν μοιράζονται αυτό το σημαντικό πρόβλημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας;".

Διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε λογιστικός έλεγχος το 2010 όταν ζητήθηκε αλλά και για ποιον λόγο η χώρα μας χρωστάει τόσα χρήματα. Δήλωσε επίσης, σε ό,τι αφορά την κρίση, ότι η Γερμανία σκάβει η ίδια τον λάκκο της και θα πέσει μέσα.

Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.


Παπαρήγα: Όλα τα κόμματα θέλουν να βγούμε από την κρίση
ΩΡΑ 19:21

"Θέλουν όλα τα κόμματα να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ανάκαμψη; Θέλουν. Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από την κρίση; Υπάρχει, εκτός αν τα πράγματα περιπλεκούν πάρα πολύ. Θεωρητικά, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα", δήλωσε η Α. Παπαρήγα.

Όπως επισήμανε, βλέποντας πόσο κρατάει και βαθαίνει η κρίση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας περιφεριακός ή πιο γενικευμένος πόλεμος.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει, όμως η ανάκαμψη θα είναι πολύ αναιμική και ο λαός θα έχει πισωγυρίσει 40-50 χρόνια, με την Ελλάδα να είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της Ν.Δ. και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ θα ελαχιστοποιούνται, γιατί η επιλογή διαχείρισης της κρίσης του συστήματος υπέρ των μονοπωλίων θα οδηγήσει σε τέτοια ταύτιση.


Κουβέλης: Πρέπει να αποδεσμευτεί το σύνολο της δόσης
ΩΡΑ: 19:10

Αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση είναι δεσμευτικό πλαίσιο που παλεύουμε να αλλάξουμε, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης και επανέλαβε ότι θα ψηφίσει τον πρϋπολογισμό.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σκληρή, αλλά πρέπει να δίνει ελπίδα στους πολίτες ότι θα έχουμε μερίδιο στη μελλοντική ανάπτυξη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι "διαφωνούμε με τα εργασιακά και θέλουμε το θέμα να τεθεί από την ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξουν αλλαγές".

Για το πρόγραμμα είπε ότι είχε αδυναμίες, τις οποίες παραδέχεται και το ΔΝΤ. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Πρώτη αλλαγή είναι ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν οι δανειστές μας. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε στη διελκυστίνδα μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Πρέπει να αποδεσμευτεί το σύνολο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, σημείωσε.

"Εμείς θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις από το βαρύ πακέτο, όπως η επιμήκυνση και η 'ρήτρα αντικατάστασης' μέτρων", είπε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ.

Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ανακούφιση στο θέμα του χρέους (η επαναγορά ομολόγων, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM κι η επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών από τα ομόλογα είναι μεταξύ των επιλογών), αλλά και χρήση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα απαλλαγεί από προηγούμενες παθογένειες και θα αξιοποιεί τον πρωτογενή τομέα, τον ορυκτό πλούτο, τον τουρισμό και την εξωστρέφεια.

Ανέπτυξε την ανάγκη να υπάρχουν προϋπολογισμοί απόδοσης. Στάθηκε στο θέμα της υγείας, όπου όπως είπε υπήρχαν τεράστιες σπατάλες. Αυτές πρέπει να σταματήσουν χωρίς να πληγούν οι πολίτες και να περιοριστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.


Μαυραγάνης: Ο προϋπολογισμός του 2013 έχει λάβει υπ’ όψιν την ύφεση
ΩΡΑ 18:30

Η ύφεση έχει ληφθεί υπ’ όψιν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως επισήμανε, την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο εισοδήματος, καθώς θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς.

Η σημαντική τομή του προϋπολογισμού του 2013 είναι ότι θα έχει ενσωματώσει και τη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε, αναφερόμενος στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, στην απλούστευση της φορολογίας εισοδήματος, στην αλλαγή του ποινολογίου για τον εξορθολογισμό των ποινών, καθώς και στην αλλαγή της φορολογίας ακινήτων με ενσωμάτωση φόρων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι για πρώτη φορά ψηφίζεται ο θεσμός του ειδικού γραμματέα για τα φορολογικά έσοδα, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος και θα αναλάβει τη φορολογική διοίκηση. Όπως επισήμανε, θα διοριστεί και θα αναλάβει πολύ σύντομα τις αρμοδιότητές του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συστηματοποίηση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. "Για πρώτη φορά προχωράμε σε ουσιαστικές ενέργειες για να πληρωθούν φόροι", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι "με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τις φορολογικές αποφάσεις κάνουμε διασταυρώσεις στις δαπάνες, στα έσοδα και στις ταμειακές ροές ώστε να έχουμε το προφίλ των φορολογουμένων".

Είναι πολύ σημαντικό ο προϋπολογισμός του 2013 να προχωρήσει και να εκτελεστεί, τόνισε. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για να ξεκινήσει εκ νέου η οικονομία, ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπου η χώρα είχε παράδοση, αλλά στους οποίους δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, η αγροτοκτηνοτροφία, η εκμετάλλευση του υπεδάφους και των καινοτομιών.


Γ. Βρούτσης: Ήταν αναγκαίες οι αλλαγές
ΩΡΑ: 17:30

Υπήρξαν μια σειρά στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό που έπρεπε να διορθωθούν. Εργαζόμενοι έπαιρναν δύο και τρεις φορές μεγαλύτερα εφάπαξ, ενώ άλλοι έπαιρναν υπέρογκους μισθούς, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Μιλώντας για τις αλλαγές, σημείωσε ότι πολλές ήταν απαραίτητες. "Η Ελλάδα έχει πλέον ως κεκτημένο ό,τι έχει η υπόλοιπη Ευρώπη", υποστήριξε. "Ο κατώτατος μισθός δεν αλλάζει. Παραμένει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μετά μπορούν να δοθούν αυξήσεις.

Άλλαξε το θέμα της γενικής σύμβασης εργασίας, αλλά όποια κλαδική σύμβαση γίνει θα γίνει πάνω από τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, για μη μισθολογικούς όρους μπορούν να παίρνουν αποφάσεις οι κοινωνικοί εταίροι".

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος που φτάνει το 28%. Ήδη, σημείωσε, μειώνεται κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και πρέπει αυτό να συνεχιστεί.

Στάθηκε στις μεγάλες τομές που πρόκειται να γίνουν: στο σύστημα ενιαίων πληρωμών, στον έλεγχο των μαϊμού συντάξεων, στον έλεγχο της φοροδιαφυγής που υπάρχει μέσα από το ασφαλιστικό (συνταξιούχοι που δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα) και στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά εισοδήματα.

Σημείωσε επίσης ότι οι συντάξεις του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v