Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι άκουσε η καγκελάριος από τους επιχειρηματίες

Το ραντεβού Μέρκελ με τους επιχειρηματίες. Τι άκουσε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών. Πρέπει να πληρωθεί η δόση για να πέσει ρευστό στην αγορά, διεμήνυσε στους παρευρισκομένους. 

Τι άκουσε η καγκελάριος από τους επιχειρηματίες
Την ανάγκη να καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και να αρχίσουν να εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις διατύπωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, αφού άκουσε με προσοχή από τους εκπροσώπους ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το πώς βλέπουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε μια μικρή παρέμβαση σημειώνοντας πως "πρέπει να πληρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει ρευστότητα στην αγορά".

Επανέλαβε βέβαια ότι απαιτείται η θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, κρατώντας την ίδια γραμμή που τήρησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Στη μία και πλέον ώρα που κράτησε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών η Α. Μέρκελ είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το πώς βλέπουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το σύνολο των παριστάμενων επιχειρηματιών και στελεχών πήρε τον λόγο και παρουσίασε συνοπτικά το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές του κλάδου που εκπροσωπεί.

Η καγκελάριος είχε την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όπως ο κατασκευαστικός έχουν απαιτήσεις που ξεπερνούν και τη διετία έναντι του ελληνικού δημοσίου. Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που προκαλούν η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας και η διακοπή της ασφάλισης πιστώσεων για όσες επιχειρήσεις εισάγουν πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα στην Ελλάδα.

Η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση και ωφέλιμη τη συνάντηση. Μικρές παρεμβάσεις υπήρξαν από την πλευρά του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη καθώς στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί η Α. Μέρκελ από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται νέα μείωση του βασικού μισθού. Εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο και ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματά τους, ενώ ταυτόχρονα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής.

Τόνισε ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση, έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και εκτίμησε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε καταστροφή του παραγωγικού ιστού και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή, που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.

Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνει μία κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας, που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες.

Τόνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο - παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό πακέτο καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα. 


Δήλωση του προέδρου της ΣΦΕΕ, Κ. Φρούζη, στο πλαίσιο της συνάντησης με την Α. Μέρκελ

Η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, υποστήριξε ο Κ. Φρούζης, πρόεδρος της ΣΦΕΕ.

 Η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

Μετά την καταβολή της δόσης που αναμένει η χώρα μας θέλουμε και πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσα από δομικούς πυλώνες της φαρμακοβιομηχανίας, όπως είναι η επένδυση στην έρευνα και η απασχόληση.

Προϋπόθεση είναι να βρεθεί λύση στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία είναι:
- Η ρευστότητα στην αγορά.
- Η αποπληρωμή των σχεδόν 2 δισ. ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία.
- Η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το κούρεμα των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. Το ποσό που χάθηκε λόγω κουρέματος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένα σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της, καταλήγει.


Ποιοι συμμετείχαν

Η οργάνωση έγινε από το ελληνογερμανικό επιμελητήριο, ενώ οι καλεσμένοι προσεκλήθησαν μετά από συνεννόηση με την καγκελαρία.

Στη συνάντηση προσεκλήθησαν έξι ελληνικές και ισάριθμες γερμανικές επιχειρήσεις. Μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς και της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss, Bairon Herzberg, της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas, Joahim Kochling, και ο επικεφαλής του Zeus Capital Στέλιος Ζαβός.

Συμμετείχε και ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, που ήταν και ο διοργανωτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v