Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG:Απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%

Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1.5% ως ποσοστό του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια προκειμένου να σταθεροποιήσει τη δυναμική του δημοσίου χρέους της, υπογραμμίζει η Eurobank.

EFG:Απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%
Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1.5% ως ποσοστό του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια προκειμένου να σταθεροποιήσει τη δυναμική του δημοσίου χρέους της, υπογραμμίζει η Eurobank σε έκθεσή της.

Για να εισέλθει το χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα χρειαστούν ακόμη υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας.

Όπως υπογραμμίζει, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης "ενισχύουν τη πεποίθησή μας για τη δυνατότητα επίτευξης των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων του 2012".

Εν συντομία, η αναμενόμενη υστέρηση των φορολογικών εσόδων εφέτος λόγω της βαθύτερης έναντι της αναμενόμενης ύφεσης και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών, τη περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τη μειωμένη δαπάνη για την αποπληρωμή τόκων.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση και οι επακόλουθες αποκλίσεις στους ήδη συμφωνηθέντες στόχους αναφορικά με την εξέλιξη του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έχουν συντελέσει στην επιδείνωση της δυναμικής του χρέους σε σχέση με τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου της τρόικας, όπως καταγράφονται στη πιο πρόσφατη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας το Μάρτιο του 2012.

Τα προαναφερθέντα συνηγορούν υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ιδιωτικοποιήσεων και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επιστροφής σε θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από το 2014 και εντεύθεν, καταλήγει η Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v