Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο

Τις αντοχές κυβέρνησης και κοινωνίας δοκιμάζει η πίεση της τρόικα για πρόσθετα σκληρά μέτρα. Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια. Το «κρυφό χαρτί» Στουρνάρα, οι κόντρες Ευρώπης-ΔΝΤ κι οι ελπίδες για «λύση πακέτο».

Διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο
Φαινομενικά μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. Η τρόικα είχε την τελευταία συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στις 21 Σεπτεμβρίου. Θεωρητικά, τότε, είχε συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων 9,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών, 2 δισ. ευρώ περικοπές από Υγεία, Άμυνα, ΟΤΑ ήταν σε διαπραγμάτευση και στις συζητήσεις βρέθηκε κι ένα πακέτο μέτρων 3 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στη φορολογία.

Οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων είχαν «κλειδώσει» στα 7,6 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι άλλα μέτρα τέτοιου χαρακτήρα δεν υπάρχουν και η τρόικα είχε συμβιβαστεί.

Μετά η τρόικα έφυγε για μία εβδομάδα, οι πολιτικοί αρχηγοί στο εσωτερικό έκλεισαν το πακέτο και όταν έπιασε ξανά δουλειά την περασμένη Δευτέρα εμφανίστηκε να ζητάει και πάλι κι άλλο αίμα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, για να εισπράξει την άρνηση του πρωθυπουργού.

«Τρελάθηκε» η τρόικα και δεν αντιλαμβάνεται τις αντοχές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο; Το παράλογο δεν έχει θέση στο προσκήνιο όταν διακυβεύονται τόσα για την παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ένα καθοριστικό λιθαράκι.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα, σημειώνουν με νόημα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» και εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η έκβαση θα είναι θετική. Καθοριστική παράμετρος ο χρόνος, ο οποίος περνά και η τρόικα είναι σαφές ότι παίζει... καθυστερήσεις.

Στη μεγάλη εικόνα από τη μία πλευρά μπαίνει η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης, ο παράγοντας των αμερικανικών εκλογών αλλά και το μεγάλο αγκάθι της Ισπανίας, η οποία φέρεται να βρίσκεται στο παρά πέντε της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης και σε επίσημο μνημόνιο.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, προ δεκαημέρου, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους δεν θα εκδοθεί από την τρόικα πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, διαψεύστηκε, αλλά έρχεται να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις.

Χθες το βράδυ, έγινε γνωστό από πηγές του ΔΝΤ ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η πρώτη ανάγνωση από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν άσκηση πίεσης. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεπε αποχώρηση της τρόικας την προσεχή Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, οπότε πρώτο «πιάτο» θα ήταν το ελληνικό πακέτο και μια αρχική αξιολόγηση, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στις 18 Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Η παραμονή του κλιμακίου έως τις 15 Οκτωβρίου απομακρύνει και πάλι τη δόση. Αν μέχρι τότε συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο, τα μέτρα προφανώς δεν θα έχουν ψηφιστεί στις 18 Οκτωβρίου και προφανώς κανένα φως για δόση δεν θα δοθεί.

Από τη μία πλευρά αυτό είναι κακό. Η ελληνική αγορά έχει στεγνώσει, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες καθυστερούν να ανακεφαλοποιηθούν κι οι προοπτικές να πέσει χρήμα στην αγορά απομακρύνονται.

Από την άλλη, η καθυστέρηση δείχνει και τα σενάρια για λύση-πακέτο για την Ελλάδα, το «τελικό ξεκαθάρισμα» όπως το χαρακτηρίζουν ορισμένες πηγές.

Στη λύση-πακέτο, εκτός από τη δόση, η Ελλάδα παίρνει την επιμήκυνση των 2 ετών, αλλά έρχεται και ένα ακόμα «κούρεμα» του χρέους. Όπως είναι γνωστό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χώρα θα πρέπει να έχει συντάξει μελέτη η οποία να δείχνει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Τα στοιχεία αυτήν τη στιγμή δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως φαίνεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο τέλος του 2011, το δημόσιο χρέος ήταν 355,6 δισ. ευρώ ή 165,3% του ΑΕΠ. Το 2012, εκτιμάται σε 340,6 δισ. ευρώ ή 169,5% του ΑΕΠ και το 2013 εκτιμάται σε 346,2 δισ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε «κούρεμα» χρέους 106 δισ. ευρώ.

Σε απόλυτα μεγέθη, μετά τη μείωση κατά 106 δισ. ευρώ λόγω PSI ήρθε αύξηση κατά 11 δισ. ευρώ από τις απώλειες των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων (λόγω PSI), κατά 49 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (λόγω PSI), κατά 13,3 δισ. ευρώ εξαιτίας του ελλείμματος και κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το PSI λοιπόν αποδεικνύεται, ως προς το ύψος του χρέους, ανεπαρκές για να λύσει το πρόβλημα καθώς από τα 106 δισ. ευρώ, το «καθαρό κέρδος» μείωσης του χρέους ήταν 15 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ίδιο το IIF προκρίνει νέο «κούρεμα» -με άλλη μορφή- για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Ο χρόνος όμως που θα γίνουν όλα αυτά είναι κρίσιμη παράμετρος και τον έλεγχο τον έχουν άλλοι.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, η αισιοδοξία ότι το πακέτο θα κλείσει εξακολουθεί να υπάρχει. Ούτως ή άλλως αν δεν κλείσει το πακέτο, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα από τα υπόλοιπα.

Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται και στο «χαρτί Στουρνάρα» καθώς πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ο υπουργός έχει ένα μέτρο έκπληξη το οποίο θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν πάντως χθες φέρεται να συζήτησε με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη σενάρια απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων…


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v