Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grexit σε… δόσεις από επιχειρήσεις

Μεγάλοι ξένοι όμιλοι είτε μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, είτε απομονώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ή φεύγουν από τη χώρα. Οι κινήσεις των Γάλλων, η προετοιμασία των Κυπρίων και οι σκέψεις των Γερμανών.

Grexit σε… δόσεις από επιχειρήσεις
Τείχη γύρω από τον ελληνικό κίνδυνο σπεύδουν να υψώσουν, ο ένας μετά τον άλλον, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, φοβούμενοι το ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Τους τελευταίους μήνες, ευρωπαϊκές αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια που αποσκοπούν είτε στον περιορισμό, είτε στη διακοπή της απευθείας έκθεσης στη χώρα μας, είτε στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των συνεπειών της ελληνικής κρίσης στις διεθνείς τους δραστηριότητες.

Ενδεικτική περίπτωση είναι ο διαχωρισμός της μετοχικής σύνδεσης του EFG Group και της Eurobank. Ο όμιλος Λάτση αποφάσισε να διαχωρίσει τις δραστηριότητες της Eurobank από το EFG Group διαθέτοντας το 43,55% των μετοχών της εγχώριας τράπεζας σε εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας και στο Ίδρυμα Λάτση.

«Στo πλαίσιo των πρόσφατων εξελίξεων, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έκριναν ότι επιβάλλεται επιπλέον του διαχωρισμού των δύο ομίλων από πλευράς εταιρικής επωνυμίας (όμιλος EFG - όμιλος Eurobank) να συντελεστεί και ο σαφής διοικητικός, διαχειριστικός και λογιστικός διαχωρισμός τους, που οδηγεί συνεπώς και σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο διαχωρισμός χαρακτηρίζεται από την αγορά τείχος προστασίας που υψώνει ο όμιλος Λάτση για να προστατεύσει τη φήμη της επενδυτικής τράπεζας EFG International από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν και τον όμιλο Eurobank.

Των αλλαγών στον όμιλο EFG Group προηγήθηκαν κινήσεις από μεγάλους ξένους ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από την Carrefour. Η γαλλική αλυσίδα super market ανακοίνωσε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εν Ελλάδι θυγατρικής της στην οικογένεια Μαρινόπουλου έναντι συμβολικού τιμήματος. Η Carrefour διέγραψε από τα βιβλία της το κόστος αποτίμησης της θυγατρικής της, γράφοντας ζημία περίπου 280 εκατ. ευρώ, και αποεπενδύθηκε από τη χώρα μας.

Τη σκυτάλη πήραν οι γαλλικές τράπεζες. Η Credit Agricole και η Societe Generale, αφού διέκοψαν την παροχή ρευστότητας στις εν Ελλάδι θυγατρικές τους, «αγόρασαν» τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια (Credit Agricole) και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη συγχώνευση της Εμπορικής και της Γενικής με εγχώριες τράπεζες.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να απελευθερώσει την πρόσβαση στον ELA και για τις θυγατρικές ξένων τραπεζών έδωσε στην Credit Agricole τη δυνατότητα να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο υποχρέωσης χρηματοδότησης της Εμπορικής.

Πρόσβαση στον ELA έχει αποκτήσει πλέον και η Γενική Τράπεζα, θυγατρική της Societe Generale. Στην περίπτωση, όμως, της Γενικής οι Γάλλοι βρήκαν έναν πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσουν και εν τέλει να εξαλείψουν τον κίνδυνο από τη χρηματοδότηση του καθαρού ανοίγματος ρευστότητας της θυγατρικής τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε συμφωνία πώλησης δανείων της στη μητρική της Societe Generale. Βάσει αυτής, η Γενική θα μπορεί -από καιρό σε καιρό- να πουλά στη SocGen ομολογιακά ή άλλα δάνεια που έχει χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις σε τιμή ίση προς τη λογιστική τους αξία.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Γενικής και της Societe Generale υπογράφηκε στις 22 Μαΐου και η SocGen αγόρασε από την εν Ελλάδι θυγατρική της πέντε ομολογιακά δάνεια, έναντι συνολικού τιμήματος 202,8 εκατ. ευρώ. Η SocGen επέλεξε να χρηματοδοτεί το funding gap της Γενικής αγοράζοντας δάνεια της θυγατρικής της.

Προς το παρόν, οι γαλλικοί όμιλοι έχουν μειώσει το ρίσκο χρηματοδότησης των εν Ελλάδι θυγατρικών τους και έχουν μείνει με τον μετοχικό κίνδυνο τον οποίο επιδιώκουν να μειώσουν στη συνέχεια. Γι' αυτό και συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις συγχώνευσης. Στόχος τους είναι να βρεθούν με μειοψηφικό ποσοστό σε μια μεγάλη εγχώρια τράπεζα και επομένως να μην υπάρχει ενοποίηση.

Μια συμφωνία συγχώνευσης, με τις ρήτρες που θα τη συνοδεύουν, παρέχει τόσο στη SocGen όσο και στην Credit Agricole την ευχέρεια να αποφασίσουν σε δεύτερο χρόνο αν θα αποεπενδυθούν από την Ελλάδα ή αν θα ενισχύσουν την παρουσία τους, σε συνδυασμό πάντα με τις συνθήκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εναλλακτικά, έχουν συζητηθεί και σχήματα συγχώνευσης με ανταλλαγή πρακτικά ποσοστών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Να εξαγοράσει, δηλαδή, η εγχώρια τράπεζα την εδώ θυγατρική γαλλικού ομίλου και αυτός με τη σειρά του να εξαγοράσει ποσοστό σε θυγατρικές της ελληνικής τράπεζας στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας παράλληλα και ροή χρηματοδότησης.

Τις δυνατότητες μείωσης του χρηματοδοτικού ανοίγματος των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων τους εξετάζουν και οι -νέες- διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν να μεταβάλουν τη μορφή δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα από υποκατάστημα σε θυγατρική, όμως αυτό προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η αγορά ανησυχεί μήπως αντίστοιχη πρακτική με τη SocGen ακολουθήσει και η Deutsche Telekom στην περίπτωση του ΟΤΕ. Ως τον Αύγουστο του 2013 ο Οργανισμός θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό από δανεισμό που λήγει, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, και αν δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές με αποδεκτό επιτόκιο θα πουλήσει τη βουλγαρική θυγατρική του Globul.

Το αν η Deutsche Telekom επιλέξει να ακολουθήσει την τακτική της SocGen θα φανεί από το αν θα συμμετάσχει και αν τελικά πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό πώλησης της Globul. Αν συμβεί αυτό, όπως φοβούνται κάποιοι, τότε η D.T. θα έχει επιλέξει να χρηματοδοτεί τον ΟΤΕ αγοράζοντας θυγατρικές του που δεν ενέχουν ελληνικό κίνδυνο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v