Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στην αξιοποίηση των δεσμευμένων χρημάτων

"Όχι" στην πρόταση της Εισαγγελίας για αξιοποίηση των δεσμευμένων χρηματικών στοιχείων από εκκρεμείς υποθέσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση αλλά και το ενδεχόμενο μπλακ-αουτ, είπε το Πλημμελειοδικών.

Μπλόκο στην αξιοποίηση των δεσμευμένων χρημάτων
"Όχι" στην πρόταση της Εισαγγελίας για αξιοποίηση των δεσμευμένων χρηματικών στοιχείων από εκκρεμείς υποθέσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση αλλά και το ενδεχόμενο μπλακ-αουτ, είπε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης του κρατικού μηχανισμού δεδομένης της δημοσιονομικής κρίσης που υφίσταται, αλλα και της αξιοποίησης των εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από εγγυήσεις, δεσμεύσεις, κατασχέσεις κ.α. και μένουν "ακινητοποιημένα" επί σειρά ετών μέχρι να τελεσιδικήσουν οι σχετικές υποθέσεις, η Εισαγγελία της Αθήνας εισηγήθηκε προ εβδομάδων την αποδέσμευση τους για χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Αφορμή απετέλεσε η εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση που αφορά τις εταιρείες ENERGA και Hellas Power.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου με πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε ζητήσει την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προκειμένου 40 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν στο Δημόσιο.

Πέραν της δημοσιονομικής κρίσης, η εισαγγελέας οδηγήθηκε στην εν λόγω πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο και για έναν ακόμη λόγο, δεδομένου οτι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές, είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει προσεχώς πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελικής λειτουργού, μέρος των χρημάτων που θα αποδεσμευθούν θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των προμηθευτών.

Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με το υπ' αριθμόν 2438/12 βούλευμα απέρριψε την πρόταση της κ Παπανδρέου κρίνοντας οτι δεν υφίσταται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέα κ. Ειρήνης Κατινιώτη επισημαίνοντας οτι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα , οι δικαστές έκριναν οτι η πρόταση της κ. Παπανδρέου δεν είναι νόμιμη καθώς δεν είναι δυνατόν προϊόν εγκλήματος που έχει δεσμευθεί να αποδοθεί , πριν την έκδοση οριστικής απόφασης, στους φερόμενους ως παθόντες.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ

Όπως επεσήμαιναν νομικοί κύκλοι η περίπτωση Λαυρεντιάδη ο οποίος επέστρεψε 51 εκατομμύρια ευρώ είναι τελείως διαφορετική καθώς επί της ουσίας ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ι. Δραγάτσης τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση, σε χρόνο που ο επιχειρηματίας δεν ήταν ακόμη επισήμως κατηγορούμενος-δεν είχε ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη-για τα "ύποπτα" δάνεια της Proton Bank. Συνεπώς τα χρήματα που επεστράφηκαν δεν θεωρούντο -νομικά- προϊόν εγκλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v