ΣΔΟΕ-τράπεζες: "Τένις" με ευθύνες για μη ελέγχους

Το ΣΔΟΕ και τράπεζες διαφωνούν για τις ευθύνες των καθυστερήσεων στη σύλληψη του παράνομου χρήματος στην Ελλάδα. Η έλλειψη συντονισμού και οι θέσεις των δύο πλευρών, ενώ τα έσοδα... στερεύουν.

ΣΔΟΕ-τράπεζες: Τένις με ευθύνες για μη ελέγχους
Ασυνεννοησία και… τένις με τις ευθύνες για τα πενιχρά αποτελέσματα της σύλληψης του αφορολόγητου χρήματος στην Ελλάδα φανερώνει η διάσταση απόψεων μεταξύ στελεχών του ΣΔΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Πρόκειται για χρήμα που, αν και παραμένει εντός της ελληνικής επικράτειας, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί η ύπαρξή του από νόμιμες δραστηριότητες με τα προβλεπόμενα παραστατικά. Είναι χρήμα που συχνά κάνει φτερά προς το εξωτερικό όταν ο ιδιοκτήτης του αντιληφθεί ότι αποτελεί στόχο έρευνας.

Σε ένα ευνομούμενο φορολογικά κράτος ο χρόνος που μεσολαβεί από τη γέννηση της υποψίας για τέτοιο χρήμα έως τον ίδιο τον έλεγχο τείνει στο μηδέν. Στην Ελλάδα φαίνεται πως σε χιλιάδες περιπτώσεις ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 8 - 10 μήνες έως… το άπειρο. Ποιος ευθύνεται;

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο Διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας. Με πρόσφατες δηλώσεις του σε σχετικό άρθρο των New York Times αποκάλυψε ότι υπάρχουν χιλιάδες αιτήματα από το ΣΔΟΕ για ελέγχους καταθέσεων, στα οποία οι τράπεζες απαντούν μετά από οκτώ μήνες, και μάλιστα στέλνοντας άπειρες ποσότητες χαρτιών, αντί για σαφή στοιχεία.

«Μέχρι να ελέγξουμε τι πραγματικά συμβαίνει, το χρήμα έχει φύγει», λέει ο ίδιος.
Στον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των σχετικών αιτημάτων αποδίδει μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Καμπουράκης, ο οποίος όμως εντοπίζει αλλού το σημαντικότερο πρόβλημα. «Αν υπήρχε τυποποίηση των αιτημάτων που καταφθάνουν από το ΣΔΟΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Μπορεί στην ίδια τράπεζα να φτάσουν εντολές που ζητούν έλεγχο καταθέσεων ιδιωτικών προσώπων που μετά αλλάζει και γίνεται έλεγχος εταιριών».

»Τη μια στιγμή μπορεί να τους ζητούν να δώσουν στοιχεία για 200 λογαριασμούς από το 2000 έως το 2005, και μετά να τους πουν ότι θέλουν πληροφορίες μόνο για τα δάνεια ορισμένων από αυτούς τους λογαριασμούς για τα έτη 2008-2009. Αυτό δημιουργεί αφόρητες καθυστερήσεις», λέει ο κ. Καμπουράκης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ μηνών απευθύνει αίτημα προς τις υπηρεσίες του δημοσίου για να υπάρξει κοινή δράση και τυποποίηση των αιτημάτων. «Δεν έχουν ανταποκριθεί», προσθέτει ο κ. Καμπουράκης.
 
Πίσω από την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων και την αλληλοεκτόξευση ευθυνών κρύβεται είτε η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να διεκπεραιώσει μια έρευνα, για την οποία μάλιστα έχει τη νομοθετική εξουσιοδότηση (βλέπε άρση του απορρήτου), είτε η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να προστατέψουν πάση θυσία τις καταθέσεις και άρα μια κάποια στοιχειώδη ρευστότητα. Και όλα αυτά ενώ τα έσοδα στερεύουν.

«Δεν θέλω να αντιδικήσω με τις τράπεζες», λέει ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο Euro2day.
«Κάθε τραπεζίτης που ζει στην Ελλάδα έχει τα συμφέροντά του. Το καταλαβαίνω», προσθέτει. Και επιμένει στην κοινωνική διάσταση της σύλληψης του παράνομου χρήματος: «Το σημαντικό είναι να φορολογηθούν τα χρήματα. Δεν είναι σωστό κάποιου να κόβονται ο μισθός και η σύνταξή του και ο άλλος να κάνει πάρτι!».

Διερωτήθηκε επίσης: «Γιατί το ΣΔΟΕ δεν έχει την ίδια on line πρόσβαση σε τραπεζικές καταθέσεις όπως η επιτροπή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος; Θα ήταν πολύ πιο απλό για εμάς να μην μπλέκουμε με αυτούς τους τόνους εγγράφων, πολύ περισσότερο όταν οι σχετικές διαδικασίες ήδη υπάρχουν και λειτουργούν».
 
Εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Καμπουράκης αποκρούει την έλλειψη βούλησης των ιδρυμάτων. «Δεν αρνήθηκαν οι τράπεζες να δώσουν στοιχεία και δεν κάνουν πλάτες σε κανέναν. Στο κάτω-κάτω οι τράπεζες επιβαρύνονται με το κόστος των ελέγχων αυτών, που συχνά δεν είναι μικρό, και μετά ακούν επικρίσεις για μη συνεργασία τους», λέει.
 
Ενώ οι αντιπαραθέσεις «με το γάντι» δεν φαίνεται να εγγυώνται λύση, το πρόβλημα μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από διαδικαστικό.

«Προφανώς και το όλο θέμα είναι πολιτικό», λέει ο κ. Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηλιός εντάσσει τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία στην έλλειψη βούλησης για περισσότερο effective tax rate - για περισσότερη δηλαδή πραγματικά εισπραττόμενη φορολογία.

«Είναι αναμφισβήτητα ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να δει», καταλήγει ο κ. Μηλιός.

Λέκκας: "Η Λαγκάρντ είχε δίκιο" - Συνέντευξη στην die Welt

Έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνεργασίας των τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής καταγγέλλει ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα die Welt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Πριν από λίγες μέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεσήκωσε κύματα αγανάκτησης εκφράζοντας την άποψη ότι εάν οι Έλληνες πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα die Welt ο κ. Λέκκας έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεχθέντα.

«Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Λαγκάρντ», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Λέκκας. «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10% με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 - 45 δισ. το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί βέβαια πολιτική βούληση. Οι πολιτικοί μας αρχίζουν να το καταλαβαίνουν» αναφέρει.

Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ ωστόσο διακρίνει μια μεταστροφή εδώ κι ένα χρόνο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν θεωρείται πλέον σπορ, αλλά έγκλημα.

«Τους κατάλληλους νόμους τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ» υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας.

Στην ίδια συνέντευξη κάνει απολογισμό των επιτυχιών του ΣΔΟΕ από το 2009 σημειώνοντας ότι ο Μάιος του 2012 ήταν ο πιο επιτυχημένος μήνας από συστάσεως της υπηρεσίας του, με φορολογικά έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v