Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει η μάχη των συμβάσεων στις τηλεπικοινωνίες

Με την περίοδο της μετενέργειας να λήγει στα τέλη του Ιουνίου και την αγορά να κινείται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών καλούνται να λύσουν τον γρίφο των συμβάσεων.

Αρχίζει η μάχη των συμβάσεων στις τηλεπικοινωνίες
Με την περίοδο της μετενέργειας να λήγει στα τέλη του Ιουνίου και την αγορά να κινείται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών καλούνται να λύσουν τον γρίφο των συμβάσεων με τους εργαζόμενους.

Η Vodafone είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου που έρχεται αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα στα εργασιακά τα οποία προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο Κουτρουμάνη. Στον αντίποδα, η Wind θα κληθεί να διαπραγματευτεί νέες συμβάσεις το 2014, όπως διευκρινίζει το σωματείο των εργαζομένων. Στον ΟΤΕ ισχύει από τις αρχές του 2012 η νέα ΣΣΕ, ενώ οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για τις προϋποθέσεις μιας εθελουσίας εξόδου περίπου 1.500 ατόμων.

Η εργασιακή ειρήνη θεωρείται απαραίτητη προκειμένου οι εταιρείες να εστιάσουν στον ανταγωνισμό, έχοντας υπό έλεγχο το λειτουργικό τους κόστος. Τα πρώτα δείγματα γραφής αναμένονται έως το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η περίοδος της μετενέργειας και η ευκαιρία ανανέωσης της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Vodafone.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει προ μηνών αλλά έως σήμερα δεν έχουν ευοδωθεί.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη Vodafone, η εταιρεία έχει προτείνει την μετατροπή βασικών επιδομάτων σε «οικειοθελή» παροχή, ενώ όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους «πρόκειται για βασικά επιδόματα και αφορούν στο 5% έως και 20% του μισθού».

Παράλληλα, έχει προταθεί πάγωμα των βασικών μισθών και των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπει η ΕΣΣΕ 2011-2012, αλλά και πάγωμα των καταβαλλόμενων μισθών, ενδεχόμενο στο οποίο οι εργαζόμενοι αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έχει υψηλή κερδοφορία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων στην εταιρεία, η πρόταση αυτή γίνεται τη στιγμή που η Vodafone «είναι από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα. Το 2011 σύμφωνα με τον ισολογισμό της μοίρασε μετοχικά κέρδη 247 εκατ. ευρώ».

Το εργασιακό είναι ίσως το λιγότερο ανησυχητικό «μέτωπο» για τον ΟΤΕ καθώς η διοίκηση έχει ήδη ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους προκειμένου μέσα από νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να μειώσει κατά περίπου 2.000 άτομα το προσωπικό ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για περαιτέρω «κούρεμα» των μισθών.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2013-2015, ουσιαστικά, πρόκειται για 1.500 με 2.000 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άμεση αποχώρηση των περίπου 200 εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς και περίπου άλλων 1500 εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση δικαιωμάτων συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της προσπάθειας μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και κατά συνέπεια και του κόστους μισθοδοσίας ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση με τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού να μειωθεί επιπλέον.

Με τη νέα εθελουσία αναμένεται «ανάσα» της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία. Παράλληλα η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει από 1/1/2012 έχει οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 10% της μισθοδοσίας του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v