Μ. Σουλτς:Δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα

Οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα χαρακτήρισαν τις επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς.

Μ. Σουλτς:Δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα
Οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα χαρακτήρισαν τις επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
 
Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και η έξοδος από το ευρώ θα συνιστούσε ένα σενάριο φρίκης. 

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε: "Όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, Όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει μόνο μία συνέπεια: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν λένε τι θα ακολουθήσει, με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα ξανασταθεί στα πόδια της, δεν λένε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι μόνον η αρχή της φρίκης για τον ελληνικό λαό, ότι θα πληγούν χειρότερα εκείνοι που ήδη υποφέρουν περισσότερο. Ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα είναι σκληρός, αλλά ο δρόμος εκτός ευρωζώνης θα ήταν ακόμα σκληρότερος".

Παράλληλα, έσπευσε να σημειώσει ότι πρέπει η Ελλάδα να τύχει βοήθειας ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ενώ τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις καθώς η ελλήνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. 

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της ζήτησης, αλλά και για να μπορέσει να αποπληρώσει πιο εύκολα το τεράστιο χρέος.

Πολύς λόγος για την Ελλάδα, αλλά ποτέ με τους Έλληνες

Νωρίτερα, στο ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και την Ελλάδα.

«Θλίβομαι που γίνεται πάρα πολύς λόγος για την Ελλάδα, αλλά ποτέ με τους Έλληνες. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε πρόεδρε, ότι κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη. Γίνεται λόγος για την τρόικα. Σε εμένα όμως δεν αρέσει αυτό. Μόνο έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε», είπε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Πολλοί μιλούν για την Ελλάδα, αλλά όχι με τους Έλληνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σουλτς, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επισκεφθεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία την Αθήνα.

Ο κ. Σουλτς θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου», δηλώνει. Υποστηρίζει πως στο ενδεχόμενο αυτό «η ελληνική οικονομία θα κατέρρεε μέσα σε μερικές ημέρες».

Πριν το ταξίδι του, μιλώντας σε ραδιόφωνο της Γερμανίας εκτίμησε ότι δεν έγιναν όλες οι προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό τοπίο και η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί στο σωστό δρόμο».

Είμαστε στην ίδια βάρκα

"Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Και γι’ αυτό θα έπρεπε όλοι να προσέξουν κανείς να μην φύγει από τη βάρκα, να μην γείρει μονόπαντα", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε «είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παρουσία του εδώ και ο συμβολισμός που εκπέμπει, είναι πολύ σημαντικός. Στο πρόσωπό του βλέπει κανείς την Ευρώπη. Την Ευρώπη, η οποία, πράγματι, αλλάζει. Αλλάζει με μια αναπτυξιακή λογική και όχι με μια λογική τιμωρητική, τιμωρησίας".

Ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης

Στο ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, ο τελευταίος δήλωσε πως: "είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς. Του εξέφρασα την ανησυχία μας για την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τη σταθερότητα της οικονομίας και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Του εξέφρασα την άποψη ότι την κινδυνολογία αυτή την αναπαράγουν πολιτικές δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά και κερδοσκόποι που παίζουν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Του εξέφρασα την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτή».

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι δυναμικό

«Η δανειακή σύμβαση και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι το δυναμικό, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς.

***Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Σουλτς στο Μέγαρο Μουσικής, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v