BofA: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ

Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, εξηγώντας ότι η πολιτική παράλυση μπορεί να αποδειχθεί ως το χειρότερο στάδιο της κρίσης

BofA: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ
Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, εξηγώντας ότι η πολιτική παράλυση μπορεί να αποδειχθεί ως το χειρότερο στάδιο της κρίσης. Από την άλλη ωστόσο, αυξάνονται και τα κίνητρα για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ.

Οι αναλυτές της ML πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, τότε οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMF, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωνόταν κατά 10% τον πρώτο χρόνο μετά την «φυγή» από το κοινό νόμισμα ενώ για την ευρωζώνη, παρά την εφαρμογή ενός δυνατού πακέτου μέτρων και πάλι το κόστος θα ήταν υψηλό. Τα 450 δισ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στη Ελλάδα για τη διάσωση της θα κινδυνέψουν αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η ML εκτιμά ωστόσο ότι "Καθώς οι policymakers αξιολογούν τις επιδράσεις από το γεγονός η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, το υψηλό κόστος και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξάνει τη δυναμική ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ".

Σύμφωνα με την ML η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική από τις άλλες χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και παρότι οι προσδοκίες και για άλλες αποχωρήσεις μπορεί να είναι κατανοητές, ωστόσο δεν είναι ορθολογικές.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα σχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων και ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών για να περιορίσουν τη διάχυση κρίσης μέσω του τραπεζικού κλάδου.

Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, η άμεση αντίδραση των αγορών θα είναι αποφυγή του κινδύνου και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μπορεί να οδηγηθούν εκ νέου στα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2011, ενώ το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να βρεθεί στο 1,20 σε σχέση με το δολάριο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αν βραχυπρόθεσμα αντιδράσει αποφασιστικά, τότε οι επενδύσεις, και ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, μπορεί να είναι δεχθούν ισχυρή πίεση τιμών (short squeeze) ενώ πιο μακροπρόθεσμα, καθώς θα σταθεροποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξαγωγικές εταιρείες θα υπεραποδώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v