Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Τα δύο σενάρια για Ελλάδα και οι συνέπειες

Η ΕΚΤ διέκοψε τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής προς ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας.

UBS: Τα δύο σενάρια για Ελλάδα και οι συνέπειες
Οι εκλογές στην Ευρώπη έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι έχουν εκνευριστεί με τις πολιτικές λιτότητας και την ανεργία και τιμώρησαν με την ψήφο τους τις παρατάξεις που κυβερνούσαν.

Ο οικονομολόγος του ελβετικού επενδυτικού οίκου UBS κ. Hatheway επισημαίνει ότι αυτή η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ωστόσο, δεν έχει προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρώπης σήμερα πρέπει να είναι η Ελλάδα, για την οποία υπάρχουν ξεκάθαρα δύο μονοπάτια: το πρώτο οδηγεί στον κατακερματισμό και το εναλλακτικό σε αλλαγή πολιτικής, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να το φανταστεί κανείς.

Η πρώτη εναλλακτική είναι η ελληνική έξοδος από το ευρώ, γεγονός που θα βελτίωνε ελάχιστα την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη.

Η ελληνική αποχώρηση θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο και την υπόλοιπη ευρωζώνη, αφού οι κάτοικοι χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή και η Ιρλανδία θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι οι πιθανότητες και δικής τους αποχώρησης αυξάνονται, με αποτέλεσμα να θελήσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Η μαζική απόσυρση καταθέσεων θα αποδεικνυόταν μη διαχειρίσιμη, με αποτέλεσμα την ταχεία και σημαντική επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, τονίζει ο οικονομολόγος της UBS.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν οι πιστωτές της Ελλάδας να κατανοήσουν πόσο δύσκολες είναι οι πολιτικές τους για εκείνη και να της παράσχουν κάποια ελάφρυνση χρέους και υποστήριξη μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.

Οι πολιτικές αυτές, βέβαια, δεν θα αλλάξουν την αναπόφευκτη πτώση του ελληνικού βιοτικού επιπέδου από τα σημερινά μη διατηρήσιμα επίπεδα, ωστόσο θα ήταν «μαξιλάρι», καθιστώντας πολιτικά δυνατό για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα ουσιαστικά θα τελεί υπό την κηδεμονία της ευρωζώνης. Το τίμημα θα είναι αναμφίβολα κάποιας μορφής απώλεια εθνικής κυριαρχίας και μια μακροχρόνια συρρίκνωση της οικονομίας, που θα συνοδεύεται από μείωση του πληθυσμού, καθώς πολλοί από τους πιο φιλόδοξους και ταλαντούχους Έλληνες πολίτες θα φύγουν για να αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v