Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο βωμό της κρίσης σφάζονται τα... δίκτυα

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το μέλλον πολλών δικτύων. Η αναζήτηση του "σωστού μεγέθους" και τα λουκέτα στην αγορά. Τι παίζει για τράπεζες, ασφαλιστικές, εμπορικές επιχειρήσεις και super markets.

Στο βωμό της κρίσης σφάζονται τα... δίκτυα
Γνωστός παράγοντας της αγοράς έλεγε για το Carrefour πως εδώ και καιρό (και σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν μέχρι το καλοκαίρι) πληρώνει κανονικά τόσο την εταιρεία του όσο και τους άλλους προμηθευτές του, όπως πληροφορείται, καθώς προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, σε μείωση των αποθεμάτων του και σε κάποιες άλλες παρεμβατικές κινήσεις.

Σε άλλη ερώτησή μας, βέβαια, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και για κάμποσες άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, που σήμερα είναι στριμωγμένες…

Πώς όμως εξηγείται το γεγονός ότι ένας σχετικά αμυντικός κατά βάση κλάδος όπως αυτός των super markets αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδίως όταν τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνει σημαντικά περιθώρια κέρδους από τις ολοένα και αυξανόμενες πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας;
 
Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, οι αλυσίδες λιανικής το παράκαναν με την επεκτατική τους πολιτική, δημιουργώντας δίκτυα για τα προ κρίσεως δεδομένα. Ήδη λοιπόν ξεκίνησαν δειλά να μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων και στο μέλλον ίσως δούμε περισσότερες «διορθωτικές κινήσεις». Μάλλον, δηλαδή, θα δούμε κάποιες αλυσίδες να προχωρούν περισσότερο αποφασιστικά στο κλείσιμο καταστημάτων τους…

Με παρόμοιο τρόπο σχολιάζει ιδιοκτήτης εταιρείας λιανικής πώλησης στον χώρο του ενδύματος που την τελευταία τριετία έκλεισε γύρω στα είκοσι καταστήματα: «Άλλοι μιλούν για down sizing (μείωση μεγέθους). Εγώ μιλώ για right sizing, δηλαδή για μια κίνηση προσαρμογής προς το σωστό μέγεθος, αυτό που προέκυψε μετά τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης».

Ζητούμενο βέβαια παραμένει ποιο τελικά είναι το σωστό μέγεθος για το δίκτυο των αλυσίδων λιανικής πώλησης, καθώς το επίπεδο του ΑΕΠ, άρα και της ζήτησης, χαμηλώνει ολοένα και περισσότερο.

«Κάθε φορά που ξεκινάμε μια διαδικασία κλεισίματος κάποιων σημαντικά ζημιογόνων καταστημάτων, διαπιστώνουμε πως λίγους μήνες αφότου ολοκληρώνουμε τη διαδικασία το ίδιο θέμα ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Και αυτό γιατί βλέπουμε κάποια άλλα καταστήματα που μέχρι πρότινος εμφάνιζαν κέρδη ή μικρές ζημίες να έχουν μπει και αυτά στο βαθύ κόκκινο», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας πώλησης διαρκών καταναλωτικών προϊόντων…

Η στάση των τραπεζών

To 2011 ελληνικές και ξένες τράπεζες έβαλαν λουκέτο σε περίπου 200 καταστήματα στην Ελλάδα. Η μείωση του προσωπικού κυμαίνεται από 1,5% έως 4% συμπεριλαμβανομένων των αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων.

Οι μεγάλοι όμιλοι μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί σε πολύ προσεκτικές κινήσεις, ίσως γιατί εκτίμησαν πως θα ήταν λανθασμένη επιλογή να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων σε μια περίοδο όπου διαπραγματεύονταν την κρατική στήριξη.

Η ουσία πάντως είναι πως το υπάρχον τραπεζικό δίκτυο στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από το απαιτούμενο, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας έχουν ουσιαστικά κατεβάσει ρολά σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις νέων δανείων.

Οι τηλεπικοινωνίες

Τον τελευταίο χρόνο τόσο ο όμιλος ΟΤΕ όσο και η Vodafone και η Wind έχουν προχωρήσει στο νοικοκύρεμα του δικτύου τους καταργώντας κυρίως καταστήματα με χαμηλή εμπορική κίνηση.

Στο τέλος του 2010 - αρχές του 2011, ο όμιλος ΟΤΕ εκπροσωπούνταν από περίπου 700 σημεία πανελλαδικά, ενώ έναν χρόνο μετά αριθμεί περίπου 625 σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι ο όμιλος διαθέτει τρία διαφορετικά brands καταστημάτων, την ΟΤΕshop, την Cosmote και τον Γερμανό. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου του, προχώρησε στην κατάργηση καταστημάτων με χαμηλή εμπορική δραστηριότητα, κυρίως καταστημάτων της ΟΤΕshop.

Από την πλευρά της, η Vodafone προχώρησε στο δικό της νοικοκύρεμα. Σήμερα διαθέτει περίπου 350 καταστήματα πανελλαδικά, ενώ ενδεικτικά πέρυσι αυτά ήταν περίπου 400. Η αναδιάρθρωση του δικτύου εντάσσεται σε μια προσπάθεια για οικονομία κλίμακας που συμβαδίζει με την κίνηση της αγοράς, χωρίς να αποδυναμώνει την παρουσία της. 

Όσον αφορά τη Wind, την τελευταία τριετία επιχείρησε μια συνολική αναδιάρθρωση του δικτύου της και σήμερα διαθέτει 310 καταστήματα πανελλαδικά από 400 πριν από τρία χρόνια. Ο σχεδιασμός του δικτύου άλλαξε προκειμένου να επιτύχει καλύτερη παρουσία ανά περιοχή και ακολούθησε τη λογική του ενός μεγάλου καταστήματος αντί αρκετών μικρών, επιδιώκοντας πιο δυνατή παρουσία.

Το καλοκαίρι οι τελικές αποφάσεις

Ήδη οι δρόμοι αδειάζουν από ανοιχτά καταστήματα. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, στο σύνολο της Αττικής η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς ανοιχτά είναι 25,6%, δηλαδή έχουν βάλει λουκέτο 2.374 επιχειρήσεις επί του συνόλου 9.275.

Ο εμπορικός κόσμος, γενικότερα, περιμένει με ενδιαφέρον την περίοδο του καλοκαιριού για να λάβει σοβαρές αποφάσεις γύρω από το μέγεθος του δικτύου του. Η αγορά παρουσίασε έντονη επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.

Το τελευταίο δίμηνο (ευρωπαϊκή απόφαση για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας) η κατάσταση φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο αρκετοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

Πρώτα απ’ όλα, το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή όπου δεν οδηγήσει στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Δεύτερον, μέσα στον Μάιο θα ξέρουμε πολύ περισσότερα πράγματα για το κατά πόσον θα μειωθούν οι μισθοί σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Και τρίτον, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα δούμε στην πράξη πόσο πολύ αυτές οι μειώσεις θα οδηγήσουν και σε νέο ψαλίδισμα τη ζήτηση στην αγορά. Από το ύψος αυτών των νέων μειώσεων θα κριθεί και το αν οι έμποροι θα προχωρήσουν και σε μεγαλύτερο περιορισμό των δικτύων τους.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως οι αλυσίδες δεν αρκούνται απλώς σε περιορισμό του δικτύου τους, αλλά προβαίνουν και σε μεταφορά των καταστημάτων τους: α) φεύγοντας από σημεία υψηλού μισθωτικού κόστους, όταν οι ιδιοκτήτες δεν συναινούν σε μειώσεις ενοικίων, β) μετακομίζοντας από τους εμπορικούς δρόμους προς τα νέα μεγάλα εμπορικά, όπου τα ενοίκια είναι σαφώς χαμηλότερα (αντικαθιστούν ενοικιαστές που αποχωρούν).


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v