Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΓΣΕΕ για μισθούς και ΣΣΕ

Η ΓΣΕΕ κατέθεσε σήμερα, 29.3.2012, αίτηση ακύρωσης της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6 / 28.2.2012 που υλοποιεί τα μέτρα του Μνημονίου ΙΙ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΓΣΕΕ για μισθούς και ΣΣΕ
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε, όπως είχε προαναγγείλει, η ΓΣΕΕ η οποία στρέφεται κατά της συνταγματικότητας του Μνημονίου 2 αλλά και της πράξης (6/2012) του υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώνονται κατ α22% οι αποδοχές των εργαζομένων και κατά 32% των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ επέρχεται και αναγκαία λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καταργείται η διαιτησία.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή 107 σελίδων που υπέβαλε η ΓΣΕΕ επισημαίνει οτι με το Μνημόνιο 2 αλλά και την επίμαχη πράξη του υπουργικού συμβουλίου
«πλήττονται καίρια στον πυρήνα τους -αν δεν καταργούνται πλήρως- θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που θεμελιώνονται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στο κοινοτικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας».

Επέρχεται, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε άλλο σημείο της αίτησης ακύρωσής της, «δραματική υποβάθμιση του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης πολύ κάτω ακόμη και από τα όρια του έτους 2010».

Αναλυτικότερα, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ ότι η Π.Υ.Σ. προσβάλλει «τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπει θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών, οι οποίες βάσει του Συντάγματος έχουν υπερνομοθετική ισχύ».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) αναλαμβάνονται άμεσης εφαρμογής Δημοσίου Δικαίου δεσμεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι με πράξη του υπουργικού συμβουλίου (Π.Υ.Σ.), όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα, όμως η επίμαχη Π.Υ.Σ. ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδότησης που δίνει το Μνημόνιο ΙΙ (όροι αμοιβής και εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα να είναι ανίσχυρη η Π.Υ.Σ., καθώς στηρίζεται σε παράνομη νομοθετική εξουσιοδότηση.

Ακόμη, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι το Μνημόνιο ΙΙ έπρεπε σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος να ψηφιστεί από τη Βουλή κατ’ απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από τα 3/5 των βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v