Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίωξη για σωρεία κακουργημάτων σε Λαυρεντιάδη

Την άσκηση ποινικών διώξεων για σωρεία κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη προσώπων ζητά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης.

Δίωξη για σωρεία κακουργημάτων σε Λαυρεντιάδη
Την άσκηση ποινικών διώξεων για σωρεία κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη προσώπων που εμπλέκονται στις "αμαρτωλές" δανειοδοτήσεις εταιρειών του επιχειρηματία από την Proton Bank την περίοδο όπου εκείνος ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, ζητά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης.

Στο πόρισμα που απέστειλε ο κ. Δραγάτσης στον Εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής ομάδας, για απάτη από κοινού σε βάρος του Δημοσίου και υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε συνδυασμό με το ν. 1608/50.

Επίσης, ο κ. Δραγάτσης ζητεί να ασκηθούν διώξεις σε βάρος 6 ατόμων-μελών του Δ.Σ. της Proton Bank και της επιτροπής πιστοδοτήσεων - για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε βάρος 15 εκπροσώπων εταιρειών συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στις οποίες κατέληξαν τα δάνεια, ο κ. Δραγάτσης ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, άμεση συνέργεια σε απάτη καθώς και για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Τέλος, σε βάρος έξι ακόμη ατόμων, που ενεπλάκησαν στις παράνομες δανειοδοτήσεις, ζητεί να απαγγελθούν κατηγορίες για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι κατηγορίες αφορούν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύθηκαν υπό τη μορφή δανείων από την Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από τρεις ημέρες ο επιχειρηματίας ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές προθεσμία για να επιστρέψει μέρος των χρημάτων- περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, για τον σκοπό αυτό ζήτησε την αποδέσμευση των λογαριασμών του, το οποίο δεν είναι εφικτό στο συγκεκριμένο στάδιο και δεδομένων των αδικημάτων που αντιμετωπίζει. Συν τοις άλλοις, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν οι εισαγγελικές αρχές, "ο κ. Λαυρεντιάδης είχε άπλετο χρόνο στη διάθεσή του για να επιστρέψει τα χρήματα".

Στο πόρισμα του κ. Δραγάτση καταγράφεται το σκεπτικό με το οποίο ο επιχειρηματίας κατηγορείται ότι έστησε τη συγκεκριμένη απάτη σε βάρος της τράπεζας ώστε να ευνοήσει τις εταιρείες συμφερόντων του. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, μέχρι και σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ομίλου MIDEAS, που είναι συμφερόντων του επιχειρηματία.
 

Nωρίτερα το euro2day μετέδωσε

"Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της πλευράς Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και της διοίκησης της Νέας Proton, με αντικείμενο την επίτευξη συμβιβασμού για τις απαιτήσεις της τράπεζας απέναντι στον άλλοτε μεγαλομέτοχό της, καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια και οι ανοχές της Δικαιοσύνης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει διενεργηθεί σειρά επαφών μεταξύ του νομικού επιτελείου του Λ. Λαυρεντιάδη και της νέας Proton, χωρίς προς το παρόν να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός αναφορικά με το ποσό που πρέπει να επιστρέψει ο επιχειρηματίας ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και να αρθεί το αξιόποινο.

Στην αγορά κυκλοφορεί πως η πλευρά Λαυρεντιάδη δήλωσε διατεθειμένη να επιστρέψει στη Νέα Proton 90 εκατ. ευρώ. Στελέχη, όμως, που είναι σε θέση να γνωρίζουν εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στις παραπάνω πληροφορίες, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τα ποσά ήταν μικρότερα, της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.

Προσθέτουν, δε, ότι η πλευρά του επιχειρηματία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο συμβιβασμός να αφορά οπωσδήποτε τα δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζα στον όμιλο ΕLFE (πρώην ΒΦΛ), ο οποίος, σημειωτέον, φέρεται να έχει μεταβιβαστεί προ μηνών από την οικογένεια Κυριακίδη στη σύζυγο του Λ. Λαυρεντιάδη.

Υπό το πρίσμα αυτό, το εν εξελίξει παζάρι αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η ELFE είναι η μοναδική μεγάλη εταιρεία από όσες ανήκαν κάποτε στον Λ. Λαυρεντιάδη που εμφανίζει καλή οικονομική πορεία και επομένως μπορεί θεωρητικά να πωληθεί αμέσως.

Σχετικές φήμες έχουν κυκλοφορήσει ήδη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξακριβωθούν.

Η περσινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες για τις βιομηχανίες λιπασμάτων, παγκοσμίως, λόγω υψηλής ζήτησης, ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις (κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο, έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, πόλεμος για τον νότιο διάδρομο) αναβαθμίζουν τη στρατηγική σημασία των λιμενικών εγκαταστάσεων της ELFE.

Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια και οι ανοχές της Δικαιοσύνης

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος τρέχει πλέον αντίστροφα και αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή των συσχετισμών μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης θα καταθέσει το πόρισμα απαγγέλλοντας κατηγορίες.

Υπό το ασφυκτικό πλέον χρονικό πλαίσιο, είναι πιθανόν να υπάρξει σήμερα βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά Λαυρεντιάδη στη Νέα Proton.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Proton Bank, μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους (από τις 4/1/2010 έως τις 31/1/2011) σε Alapis, ELFE και σε επτά θυγατρικές της Alapis, οι οποίες πουλήθηκαν σε τρίτους, καθώς και σε εταιρείες που αγόρασαν κλάδους δραστηριότητας της Alapis.

Δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς να υπάρξουν, σύμφωνα με το βούλευμα που είχε αποκαλύψει το Euro2day, οι απαιτούμενες διασφαλίσεις ή εγγυήσεις και με πολύ υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα να υποστεί περιουσιακή ζημία η τράπεζα και να περιέλθει στο Δημόσιο για να μην καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, οι εταιρείες, οι οποίες έλαβαν τα παραπάνω δάνεια από την Proton, κρίνεται ότι αποτελούν ομάδα συνδεδεμένων πελατών με την Alapis καθ' όσον η δραστηριότητα της μιας ασκείται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της άλλης.

Αν από την ανάκριση στοιχειοθετείται ότι οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο, όσοι υπέγραφαν τις χορηγήσεις δανείων χωρίς καλύψεις από άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας που έβλαψε το Δημόσιο.

Από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε και από κοινού δόλος για όσους υπέγραφαν τις χορηγήσεις δανείων, και εφόσον αυτό αποδειχθεί επισύρει κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης προϊόντος από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους οι αρχές είναι τα εξής:

- Οι μεταφορές κεφαλαίων που έλαβαν χώρα από τη μια εταιρεία στην άλλη, μετά τη λήψη των δανείων. Κάποιες, μάλιστα, από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν για να αγοραστούν δραστηριότητες της Alapis ενισχύθηκαν κεφαλαιακά από τον Λ. Λαυρεντιάδη, μέσω δανειακών συμβάσεων αφού είχε ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

- Επτά θυγατρικές της Alapis (Provet A.E., Μεντιμέκ Α.Ε., Alapis Medical & Diagnostics, Γερολυμάτος Cosmetics, Beautyworks A.E., Γερολυμάτος Animal Health) καθώς και οι κλάδοι παραγωγής και εμπορίας υγρών απορρυπαντικών, καλλυντικών, καθαριστικών φαρμάκων για νοσοκομειακή χρήση και το R&D για τα γενόσημα φάρμακα μεταβιβάστηκαν σε συνεργάτες του Λ. Λαυρεντιάδη, που ήταν και στελέχη του ομίλου Alapis

- Παρά τις μεταβιβάσεις, οι μεταξύ τους απαιτήσεις και υποχρεώσεις, που υπήρχαν πριν από τη διάσπαση του ομίλου, παραμένουν.

- Πολλοί από τους αγοραστές ήταν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών τις οποίες πούλησαν στον όμιλο Alapis

- Οι νέοι μέτοχοι δεν συνεισέφεραν με ίδια κεφάλαια στην αγορά των θυγατρικών ή κλάδων δραστηριότητας της Alapis και το τίμημα εξαγοράς χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα δάνεια που χορήγησε η Proton. Ταυτόχρονα, δεν δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις.

- Κάποιες από τις ελεγχόμενες εταιρείες έλαβαν δάνεια από άλλες τράπεζες, πέραν της Proton, μέσω συμβάσεων factoring όμως, δηλαδή με προεξόφληση τιμολογίων κυρίως με δικαίωμα αναγωγής. Έτσι ο πιστωτικός κίνδυνος που αναλάμβαναν ήταν χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν που ανέλαβε η Proton.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος (Μαυρίδη και Ernst&Young) διαπιστώνουν ότι η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια των επίμαχων εταιρειών έφθανε στο 1 προς 1.000(!), ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια κεφάλαια σε υποενοποιημένη βάση ήταν αρνητικά.

Σήμερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, λόγω συσσωρευμένων ζημιών, αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τους τόκους των δανείων.

Βάσει των παραπάνω, προκύπτει επαπειλούμενη πραγματική ζημία ύψους 701 εκατ. ευρώ, μια και το σύνολο των δανείων παραμένει ανεξόφλητο λόγω και της περιόδου χάριτος (ως 4 έτη) που προβλέπουν τα δάνεια.

H Τ.τ.Ε., με πόρισμα ελέγχου που γνωστοποίησε σύμφωνα με πληροφορίες στην Proton τον Σεπτέμβριο του 2010, θεωρεί υψηλού πιστωτικού κινδύνου τα δάνεια που είχαν δοθεί έως τις 9/6/2010 προς εταιρείες που αγόρασαν δραστηριότητες και θυγατρικές της Alapis υπολογίζοντας την πιθανή ζημία στα 191 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας έχει επιστρέψει ήδη με μορφή δεσμευμένης κατάθεσης 51 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της φερόμενης υπεξαίρεσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v