Στο 50% ανέβασε τη Δευτέρα η Citi την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, μεταδίδει η WSJ. Ο αμερικανικός όμιλος, που προηγουμένως εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι στο 25%-30%, αναθεωρεί προς τα πάνω το συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση με τίτλο "Global Economics View", που υπογράφουν ο Willem Buiter και ο Ebrahim Rahbari.
«Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούμε πως η διάθεση των Ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν να προσφέρουν ενίσχυση στην Ελλάδα, παρότι η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος, έχει μειωθεί σημαντικά», σημειώνουν.
Οι δύο αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ θα είναι περιορισμένες γιατί οι πολιτικοί θα δράσουν για να προστατεύσουν άλλες αδύναμες χώρες από την εξάπλωση της κρίσης που θα προκαλέσει η απροσδόκητη έξοδος της Ελλάδας.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει με οργανωμένο τρόπο και ότι τελικά η ΕΚΤ θα καταλήξει να αναδιαρθρώσει τους ελληνικούς τίτλους που έχει στην κατοχή της.
«Εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει μια οργανωμένη, αλλά καταναγκαστική αναδιάρθρωση στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές αλλά και τον επίσημο τομέα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την εμπλοκή της ΕΚΤ».
Έτσι, θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όταν θα λήγει το ομόλογο στις 20 Μαρτίου (για το οποίο υπάρχει δυνατότητα χρονικής επέκτασης της πληρωμής για επτά ημέρες).
Οι ίδιοι σημειώνουν, τέλος, ότι για να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να πετύχει ένα μίνιμουμ συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του προγράμματος προσαρμογής ή να παραχωρήσει προσωρινά αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.