Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΔΙΕ: Εκτός διαγωνισμού η ακίνητη περιουσία

Μπορεί ο ΟΔΙΕ να μην έχει δημοσιεύσει ακόμα και σήμερα τον ισολογισμό του 2010, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα οι τέσσερις που εκδήλωσαν αρχικό, μη δεσμευτικό, ενδιαφέρον θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά του στοιχεία.

ΟΔΙΕ: Εκτός διαγωνισμού η ακίνητη περιουσία
Μπορεί ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) να μην έχει δημοσιεύσει ακόμα και σήμερα τον ισολογισμό του 2010, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα οι τέσσερις που εκδήλωσαν αρχικό, μη δεσμευτικό, ενδιαφέρον θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά του στοιχεία. Οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες «Το Βήμα» επιβεβαιώνουν όσα είχε γράψει στις αρχές Δεκεμβρίου το Euro2day περί ενδιαφέροντος της Intralot. Φαίνεται πως συνεχίζονται τα μαγειρέματα για τον τρόπο πώλησης του υπερχρεωμένου και ζημιογόνου, πλην πλούσιου σε ακίνητη περιουσία, ΟΔΙΕ.

Εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Avenir, η οποία δε ήταν μία από τις περίπου 40 εταιρείες όπου απέστειλε σχετικές επιστολές η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Κατά πληροφορίες, η Intralot τώρα δημιουργεί το σχήμα με το οποίο θα διεκδικήσει τον ΟΔΙΕ. Ελλείψει ρευστότητας, αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία. Δηλαδή, θα συνασπιστεί με ισχυρό διεθνή παίκτη, που έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.

Οι υπεύθυνοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται πως τελικά έλαβαν υπόψη τους όσα κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες περί ξεπουλήματος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΔΙΕ, με άλλοθι τα υψηλά χρέη των 300 εκατ. ευρώ. Αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία. Όλα δείχνουν πως θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.

Διασκεδάζονται έτσι οι εντυπώσεις καθώς κυκλοφορούσε έντονα πως η Intralot, που έχει σοβαρότατο ενδιαφέρον για τον Ιππόδρομο, ετοιμάζει μία ιδιότυπη προσφορά, στόχος της οποίας είναι η απόκτηση του ΟΔΙΕ με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, με αφορμή τον υψηλό δανεισμό και τις συνεχείς ζημίες.

Οι σύμβουλοι του ταμείου φαίνεται πως κατανόησαν πως ο ΟΔΙΕ διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία (υπό καλύτερες συνθήκες) είναι πολλαπλάσια του χρέους, και ότι μια τέτοια συμφωνία θα ζημίωνε το ελληνικό δημόσιο. Συνεχίζει, πάντως, να κυκλοφορεί έντονα ένα άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης που βολεύει τους επενδυτές, γιατί δεν θα βάλουν πολλά κεφάλαια. Πρόκειται για το λεγόμενο revenue sharing (το μοίρασμα των εσόδων με το δημόσιο).

Το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων του ΟΔΙΕ συνδέεται με το δάνειο που του φόρτωσε η τότε κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του νέου ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο χρήματα, όμως οι ειδικοί των τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως μπορεί να καταστεί κερδοφόρος με καλύτερη διαχείριση των ιπποδρομιών, με περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού και την ενίσχυσή του από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v