Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση με νέο τελεσίγραφο

Ευθεία απειλή από τρόικα ότι δεν θα δώσει πράσινο φως για τη super δόση. Οι επαφές Παπαδήμου με Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, η προειδοποίηση στους υπουργούς, η συνάντηση με Σαμαρά και τα… μεσοβέζικα μέτρα.

Διαπραγμάτευση με νέο τελεσίγραφο
Υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για τη χώρα θα διεξαχθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ήδη διαμηνύσει πως το υπό συζήτηση πρόγραμμα βοήθειας θα παγώσει αν δεν σημειωθούν από την Ελλάδα σημαντικά βήματα προόδου στην ανταγωνιστικότητα, στο κράτος και στους φορολογικούς μηχανισμούς.

Το σκληρό τελεσίγραφο της Ευρώπης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλυσε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη.

«Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας: «Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικας δεν θα είναι θετική».

Την ίδια προειδοποίηση είχε απευθύνει μία ημέρα νωρίτερα στους κοινωνικούς φορείς, προσθέτοντας ότι, αν δεν προχωρήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές, τα κράτη της Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί θα διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Συμπλήρωσε, δε, ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν εκβιασμό ή ψευτοδιλήμματα, αλλά τη χωρίς ωραιοποιήσεις πραγματικότητα.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άν. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χ. Β. Ρομπάι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο γαλλογερμανικός άξονας όσο και το ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση, και επομένως για να πάρουν σάρκα και οστά η διαγραφή και η επιμήκυνση του χρέους, θα πρέπει η Ελλάδα εντός του επόμενου τριμήνου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Σε διαφορετική περίπτωση, η τρόικα δεν θα αξιολογήσει θετικά την ελληνική οικονομία και αυτήν τη φορά δεν θα αναλάβουν οι κυβερνήσεις την ευθύνη για τη συνέχιση του προγράμματος, όπως συνέβη με την 6η δόση, η οποία εγκρίθηκε με πολιτικά κριτήρια.

Οι επικεφαλής της τρόικας απαιτούν, μέχρι την επάνοδό τους στην Αθήνα, η κυβέρνηση να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Έως ότου συμβεί αυτό, η ημερομηνία άφιξής τους στην Αθήνα -τυπικά η 16η Ιανουαρίου- δεν πρόκειται να κλειδώσει.

Υπό το παραπάνω ασφυκτικό κλίμα πιέσεων, ο κ. Παπαδήμος δείχνει αποφασισμένος να τρέξει το κυβερνητικό έργο, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Προειδοποίηση σε υπουργούς - συναντήσεις με αρχηγούς

Ήδη, ζήτησε από τους υπουργούς επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. «Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας», υπενθύμισε, αφήνοντας, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές, αν το θεωρήσει σκόπιμο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έχει νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων, επιδιώκοντας να αμβλύνει τυχόν αντιδράσεις ως προς την ένταση και την έκταση των μέτρων. Ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Σαμαρά, συνάντηση που έχει συμφωνηθεί εδώ και μέρες, και εν συνεχεία θα δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει αναδείξει ως κορυφαίο, στη γνωστή γραμμή του «τα νέα μέτρα να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση», καθώς η Ν.Δ. έχει ήδη συναινέσει για το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Στο καυτό μέτωπο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν, έστω και στο παρά πέντε, σε μίνιμουμ αλλαγές, όπως στο πάγωμα της προβλεπόμενης αύξησης από τον Ιούλιο του κατώτατου μισθού καθώς και στην αναστολή, για μία τριετία, των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τέτοιου είδους μέτρα, σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% - 10% και την απάλειψη κανονιστικών ρυθμίσεων, που επιτείνουν τις δυσκολίες εισόδου στην εργασία, εκτιμάται ότι θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα ως επαρκής σε αυτήν τη φάση για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αν δεν συμφωνήσουν έως το τέλος του μήνα οι κοινωνικοί εταίροι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση του θέματος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς οι βελτιώσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας είναι προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο φόβος των μεσοβέζικων λύσεων

Ο μεγαλύτερος φόβος όσων στηρίζουν ειλικρινά την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η ύπαρξη μεσοβέζικων λύσεων. Ήδη τα κόμματα μετέθεσαν τη μεταρρύθμιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης για τον Φεβρουάριο, παρά την προειδοποίηση της κ. Δρέττα ότι από τον Απρίλιο ενδέχεται να υπάρξει αδυναμία κάποιων ταμείων να καταβάλουν συντάξεις, ενώ αντιδράσεις εκφράζονται και για την τελική ρύθμιση αναφορικά με τα φορτηγά.

Ο πρώην υπουργός ΠΟΜΕΔΙ, Δ. Ρέππας, σημείωσε ότι με τη νέα ρύθμιση αυξάνονται τα αντικίνητρα για την απελευθέρωση της αγοράς, μια και το ύψος της οικονομικής εγγύησης είναι υψηλότερο των 9 χιλ. ευρώ που είχε οριστεί αρχικώς, ενώ τα νέα οχήματα θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος εισόδου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v